«Τα ποτάμια που κυλάνε δεν γυρίζουν στα βουνά», λέει –μάλλον σοφά- ένα παλιό λαϊκό τραγούδι. Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin έχει βαλθεί, κατά τους ειδικούς, να αποδείξει ότι αυτή η ρήση δεν αληθεύει

Οι αναλυτές λένε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σπρώξει το bitcoin στο «σημείο Δέλτα». Όπου «Δέλτα», οι εκβολές ενός ποταμού, στις οποίες αυτός διακλαδίζεται σε επιμέρους κλάδους. Είναι, λοιπόν, όπως εξηγούν, στο κομβικό σημείο όπου αναζητά τον διαχωρισμό από τους δείκτες των αγορών, το δολάριο, τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, με στόχο να… ανέβει η τιμή τους σε επίπεδα “βουνού”. Μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Τα κρυπτονομίσματα επιδόθηκαν σε ένα μίνι ράλλυ –με το bitcoin να ανεβάζει την τιμή του κατά περισσότερο από 13%, στις 43.500 δολάρια και το Ether 11% στα 2.922 δολάρια- μετά από μια απότομη πτώση, ως συνέπεια του sell off των assets ρίσκου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η παράλληλη πορεία του bitcoin με τις μετοχές, όλα αυτά τα χρόνια, αποδομούσε το επιχείρημα των κρυπτο-ευαγγελιστών ότι αποτελεί safe haven asset. Ότι το bitcoin είχε έρθει να «αντικαταστήσει» τον χρυσό στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ότι ήταν ο νέος, «ψηφιακός χρυσός», όπως το αποκαλούσαν.

Ο αντιπρόεδρος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, Vijay Ayyar, λέει ότι αυτό που ξέραμε ως τώρα, αλλάζει. Μιλώντας στο CNBC, o Ayyar, λέει ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα φαίνονται να βρίσκονται στο «Σημείο Δέλτα» απέναντι στην παγκόσμια αβεβαιότητα και ένταση που σχετίζεται με τη ρωσο-ουκρανική κρίση. «Τα κρυπτονομίσματα διαχωρίζονται από τις παραδοσιακές αγορές και αυτό μπορεί να διαφανεί ξεκάθαρα και στην απόδοσή τους».

Την εξέλιξη των cryptos σε safe haven asset σε περίοδο πολέμου, αποδεικνύει άλλωστε και η μαζική στροφή των πολιτών της Ουκρανίας στην αγορά κρυπτονομισμάτων μετά την αναστολή των ηλεκτρονικών πληρωμών από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU).

Με την NBU να αναστέλλει την έκδοση και διανομή ηλεκτρονικού χρήματος, καθώς και τη χρήση ηλεκτρονικών πορτοφολιών, πολλοί ήταν αυτοί που, όπως αναφέρει το oυκρανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Kuna, αναζήτησαν προστασία σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων. Το stablecoin USDT, συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, γνώρισε ιδιαίτερη δημοφιλία.

Τα λόγια του ιδρυτή του Kuna, Michael Chobanian, εξηγούν τους λόγους: «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Δεν εμπιστευόμαστε το τοπικό νόμισμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν άλλη λύση εκτός από τα κρυπτονομίσματα».

Κάτι παρεμφερές συμβαίνει και από τη ρωσική πλευρά. Μόνο που εδώ, πρόκειται και για κρατική –εν πολλοίς- πολιτική. Μετά τη στόχευση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας από την Ουάσιγκτον και την ΕΕ και τη σειρά των πρωτοφανών κυρώσεων, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν η Μόσχα θα επιχειρήσει χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις και τις επιπτώσεις τους.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Ουκρανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Mykhailo Fedorov, ζήτησε από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του πλανήτη να μπλοκάρουν τους Ρώσους χρήστες. Κάτι που προς το παρόν δεν εισακούστηκε, με δεδομένο ότι το Binance απάντησε ότι θα παγώσει τους λογαριασμούς όσων Ρώσων βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων, δεν θα μπλοκάρει όμως «αδιακρίτως» όλους τους λογαριασμούς των Ρώσων χρηστών. Παρόμοια στάση κρατούν και τα άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Ο επικεφαλής νομικών σχέσεων στα TRM Labs, Ari Redbord λέει ότι τα χρήματα που θα χρειαστεί να μετατρέψει σε κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις η Ρωσία είναι πολλά: «Θα δείτε τη Ρωσία να επιχειρεί να παρακάμψει το αμερικανικό οικονομικό σύστημα, στρεφόμενη στα κρυπτονομίσματα. Νομίζω ότι το θέμα είναι… η ρευστότητα η οποία απλά δεν υπάρχει»…

Διαβάστε ακόμα:

Μαζική έξοδος για πολυεθνικές από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Σε υψηλό 8ετίας: Άλμα 11% για το πετρέλαιο – Στα 106 δολάρια το βαρέλι

Γιατί η UBS δεν ανησυχεί για την οικονομία της Ευρωζώνης