Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, με το αμερικανικό αργό να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014, καθώς η Ρωσία πολιορκεί την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι τιμές ξεπέρασαν τα 100 δολάρια από την περασμένη Πέμπτη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβο για διακοπές του εφοδιασμού από τον βασικό εξαγωγέα, τη Ρωσία.

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα, το συμβόλαιο του αργού WTI αυξήθηκε έως και 11,3%,  ξεπερνώντας τα 106 δολάρια το βαρέλι.

H τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε περισσότερο από 9,5 δολάρια στα 107 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014 εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της απειλής για την επιβολή νέας δέσμης δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησε την Τρίτη να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα παγκόσμια αποθέματα, με σκοπό να μειωθούν ορισμένοι από τους τρέχοντες περιορισμούς εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αντιπροσωπεύει το 4% των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης των μελών από τα 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια, αποτελώντας μόλις την τέταρτη τέτοια προσπάθεια στην ιστορία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Οι 31 χώρες μέλη του διοικητικού συμβουλίου του  Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συμφώνησαν να απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, καθώς στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τους είναι «να στείλουν ένα ενιαίο και ισχυρό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα στον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας της Ουκρανίας».

Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασαν «την αλληλεγγύη τους με τον λαό της Ουκρανίας και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή τους ενόψει της φρικτής και απρόκλητης παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία», όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η JPMorgan, αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου, προβλέποντας πιθανές διακοπές του εφοδιασμού.

Η Morgan Stanley βλέπει τώρα το μπρεντ κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, από την προηγούμενη πρόβλεψη για 100 δολάρια, ενώ οι τιμές θα εκτιναχθούν στα 125 δολάρια το βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

Μαζική έξοδος για πολυεθνικές από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Bitcoin: Ο γκουρού των αγορών Μαρκ Μόμπιους εξηγεί το ράλι εν μέσω πολέμου

Ζελένσκι στο Ευρωκοινοβούλιο: Παρακαλώ, αποδείξτε ότι είστε μαζί μας