Αγορές

Bitcoin: Προειδοποιούν οι κεντρικοί τραπεζίτες για το μέλλον του asset

  • newsroom


Ο κυβερνήτης της Τράπεζας του Μεξικού, Αλεχάντρο Ντίαζ ντε Λεόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το bitcoin είναι ένα εργαλείο ανταλλαγής και όχι νόμιμου χρήματος και το περιέγραψε ως κακό αποθεματικό αξίας, επικαλούμενος τις άγριες μεταβολές των τιμών του

Προειδοποιήσεις σχετικά με τη χρησιμότητα και την εγγενή αστάθεια των κρυπτονομισμάτων, εκφράζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες διεθνώς, όπως ο διοικητής της σουηδικής Riksbank, Στέφαν Ίνγκβες, ο οποίος δήλωσε ότι παραμένουν αμφιβολίες για τη διατήρηση της ισχύος του bitcoin, του πιο σημαντικού ψηφιακού asset στον κόσμο, αν δεν υποστηρίζεται από μία κυβέρνηση.

«Τα ιδιωτικά χρήματα συνήθως καταρρέουν αργά ή γρήγορα», δήλωσε πρόσφατα ο Ίνγκβες σε τραπεζικό συνέδριο στη Στοκχόλμη, όπως και ότι ο έλεγχος στα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin και του Ether, που διαπραγματεύεται στο blockchain Ethereum, πιθανότατα θα ενταθεί καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των ψηφιακών assets.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Τράπεζας του Μεξικού, Αλεχάντρο Ντίαζ ντε Λεόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το bitcoin είναι ένα εργαλείο ανταλλαγής και όχι νόμιμου χρήματος και το περιέγραψε ως κακό αποθεματικό αξίας, επικαλούμενος τις άγριες μεταβολές των τιμών του.

«Όποιος λαμβάνει bitcoin ως αντάλλαγμα για ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο παρόμοιο με την ανταλλαγή αγαθών, επειδή αυτό το άτομο ανταλλάσσει ένα αγαθό με ένα άλλο, αλλά όχι πραγματικά χρήματα με ένα αγαθό», ανέφερε ο Ντίαζ ντε Λεόν στο Reuters.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν η αγοραστική τους δύναμη κι ο μισθός τους να ανεβαίνει ή να μειώνεται κατά 10% από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν θέλετε αυτή τη μεταβλητότητα για την αγοραστική δύναμη. Υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελεί καλή διαφύλαξη της αξίας», δήλωσε ο Μεξικανός κεντρικός τραπεζίτης.

Τα σχόλιά του έρχονται αφότου το bitcoin έγινε επίσημα νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο έχει θεωρηθεί από πολλούς λάτρεις ως κρίσιμη στιγμή για τα κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin έφτασε σε μια βραχυπρόθεσμη κορύφωση των 53.000 δολαρίων τη Δευτέρα, αλλά έπεσε την Τρίτη στα περίπου 43.000 δολάρια, σύμφωνα με την CoinDesk.

Ο Ντίαζ ντε Λεόν είπε ότι το Μεξικό δεν θα επιδιώξει να υιοθετήσει την πρακτική του Ελ Σαλβαδόρ, δεδομένου αυτού που περιέγραψε ως ελαττώματα.

Την Παρασκευή το bitcoin διαπραγματεύονταν στα περίπου 46.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

Στον «χορό» των ανατιμήσεων μπήκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Γραφήματα)

Τζεντιλόνι: Αισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη ελέω εμβολιασμών

Πληθωρισμός: Στο 1,9% έφτασε τον Αύγουστο