Η πιθανή αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τις αγορές, αλλά δεν αλλάζει τη βασική εικόνα για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τη Bank of America. Οι αναλυτές Sebastian Raedler, Thomas Pearce και Andreas Bruckner, σε έκθεση, διατηρούν αρνητική στάση για τον Stoxx 600 και σύσταση μειωμένης στάθμισης για την Ευρώπη έναντι των παγκόσμιων μετοχών, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις στην ανάπτυξη, στα κέρδη και στα ασφάλιστρα κινδύνου δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως.
Το βασικό επιχείρημα της BofA είναι ότι η Ευρώπη αποδείχθηκε η πιο ευάλωτη μεγάλη αγορά στο σοκ της σύγκρουσης ΗΠΑ και Ιράν, λόγω της εξάρτησής της από εισαγόμενη ενέργεια και του υψηλότερου βάρους της ενέργειας στο καλάθι κατανάλωσης. Από την έναρξη του πολέμου μέχρι την εμφάνιση νέων προσδοκιών για συμφωνία ειρήνευσης, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποαπέδωσαν κατά 7% έναντι των παγκόσμιων αγορών, παρά το γεγονός ότι η συναλλαγματική ισοτιμία και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν κινήθηκαν εις βάρος τους.
Η BofA θεωρεί ότι ακόμη και μια γρήγορη συμφωνία δεν θα είναι αρκετή για να αντιστρέψει αυτή την υποαπόδοση. Στο βασικό της σενάριο, μια συμφωνία έως το τέλος του μήνα αφήνει το πετρέλαιο Brent κοντά στα 103 δολάρια το βαρέλι στο δεύτερο τρίμηνο και στα 95 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να κινηθούν στα €83 έως €90 ανά μεγαβατώρα, λόγω ζημιών στην παραγωγή της Μέσης Ανατολής και ανάγκης αναπλήρωσης των ευρωπαϊκών αποθεμάτων.
Αυτό το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τον οίκο, οδηγεί σε περαιτέρω επιβράδυνση της τελικής ιδιωτικής εγχώριας ζήτησης στην ευρωζώνη, σχεδόν στο μείον 1% σε ετησιοποιημένη τριμηνιαία βάση. Η εικόνα αυτή είναι συμβατή με νέα πτώση του δείκτη PMI της ευρωζώνης κατά 2 έως 3 μονάδες, προς την περιοχή των 45 μονάδων. Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της BofA βλέπουν πιθανότητα ανάκαμψης του αντίστοιχου δείκτη στις ΗΠΑ κατά 2 έως 3 μονάδες, κάτι που διευρύνει ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η επιδείνωση δεν περιορίζεται στην ενέργεια. Η BofA υπογραμμίζει ότι οι πιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη χειροτερεύουν έντονα, όπως δείχνει η έρευνα τραπεζικού δανεισμού της ΕΚΤ, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο αντίθετο άνεμο από τον πιστωτικό κύκλο από το 2022. Το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ το καλοκαίρι, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων από την ενέργεια, θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την αρνητική δυναμική.
Για τον Stoxx 600, η εικόνα της BofA είναι ξεκάθαρα επιφυλακτική. Ο οίκος βλέπει βραχυπρόθεσμη πτώση προς τις 530 μονάδες και επίπεδο 565 μονάδων στο τέλος του έτους, ενώ οι μακροοικονομικές του προβολές δείχνουν περιθώριο υποχώρησης περίπου 15% για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Σύμφωνα με την ανάλυση, κάθε πτώση 3 μονάδων στον PMI της ευρωζώνης μειώνει την εύλογη αξία του Stoxx 600 κατά περίπου 5%, ενώ αντίστοιχη αρνητική επίδραση έχει και μια άνοδος 100 μονάδων βάσης στις πραγματικές αποδόσεις.
Η σύγκριση με τις ΗΠΑ παραμένει επίσης εις βάρος της Ευρώπης. Οι προβλέψεις για τα κέρδη του S&P 500 δείχνουν αύξηση 21% φέτος και 17% το επόμενο έτος, έναντι 13% και 11% για τον Stoxx 600. Η υπεροχή αυτή στηρίζεται κυρίως στην τεχνολογία και στη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, με τη BofA να σημειώνει ότι η τριμηνιαία δυναμική των κερδών στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ έχει φτάσει σχεδόν στο 20%, επίπεδο υψηλότερο ακόμη και από την τεχνολογική έκρηξη της δεκαετίας του 1990.
Σε επίπεδο κλάδων, η BofA διατηρεί προτίμηση σε αμυντικές επιλογές και ποιότητα. Παραμένει «overweight» σε τρόφιμα και ποτά, φαρμακευτικές εταιρείες και λογισμικό, ενώ είναι υποβαρής σε τράπεζες, κεφαλαιουχικά αγαθά, ενέργεια, ημιαγωγούς και εξόρυξη. Για τις τράπεζες ειδικά, ο οίκος βλέπει τριπλό αρνητικό συνδυασμό από άνοδο των ασφαλίστρων κινδύνου, πτώση των PMI και πιθανή υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, με περιθώριο υποαπόδοσης άνω του 10%.
Αντίθετα, στα τρόφιμα και ποτά βλέπει περιθώριο υπεραπόδοσης άνω του 15%, εφόσον η ανάπτυξη εξασθενήσει και οι αγορές αρχίσουν να τιμολογούν ξανά υψηλότερο κίνδυνο. Στο λογισμικό, παρά την πίεση των τελευταίων μηνών από τους φόβους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαταράξει τα επιχειρηματικά μοντέλα, η BofA θεωρεί ότι ο κλάδος έχει βρει πάτωμα και βλέπει δυνατότητα ανάκαμψης άνω του 15% έναντι της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη
Wall Street: Μετά το ακρώνυμο TACO έρχεται το NACHO – Τι σημαίνει για τις αγορές και τους επενδυτές
Οριστικό: Η Ryanair κλείνει τον χειμώνα τη βάση της στη Θεσσαλονίκη
Citi για ΔΕΗ: Τι φέρνει το νέο σχέδιο των €24 δισ. – Aνεβάζει την τιμή στόχο στα €22,60
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.