Αγορές

BofA: Συστάσεις αγοράς και κορυφαίες επιλογές για το 2022 οι Alpha, Eθνική και Eurobank

  • Νίκος Μελαχροινός


ΟΗ αμερικανική επενδυτική τράπεζα στην ετήσια στρατηγική της για τις τραπεζικές μετοχές των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη θέτει συστάσεις αγοράς (buy) για τις Alpha bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα

Η BofA στην ετήσια στρατηγική της για τις τραπεζικές μετοχές των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη θέτει συστάσεις αγοράς (buy) για τις Alpha bankEurobank και Εθνική Τράπεζα, ενώ σύσταση υπαοαπόδοσης για την Τράπεζα Πειραιώς. Τα περιθώρια ανόδου των μετοχών της Alpha Bank και Eurobank είναι τα υψηλότερα ανάμεσα στις τράπεζες που καλύπτει, με περιθώρια αύξησης μέσα στο 2022 της τάξεως του 40% και 27%, αντίστοιχα. Για την Εθνική Τράπεζα, το περιθώριο ανόδου είναι επίσης υψηλό 21% και για την Τράπεζα Πειραιώς το περιθώριο μεταβολής υπολογίζεται σε 8%.

Όπως εξηγεί, προτείνει συστάσεις αγοράς στις τράπεζες με βελτιωμένη ποιότητα ενεργητικού και ικανοποιητικά κεφάλαια. Επίσης εκτιμά οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων των εγχώριων τραπεζών θα διευρυνθούν το 2022 εξαιτίας της ομαλοποίηση των ρυθμός δανεισμού και των προβλέψεων για ζημιές, μετά το πρόγραμμα μείωσης του κινδύνου και την αναμόρφωση της αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα προτιμά τράπεζες που έχουν ταχύτερη πορεία προς πιθανά μερίσματα. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα από NPEs, η πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NIM) είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερά και σε κάποιο στάδιο όλες οι τράπεζες θα χρειαστεί να εκδώσουν AT1.

Επιθετική μείωση του ρίσκου

Όλες οι εγχώριες τράπεζες έχουν προβεί σε επιθετικά σχέδια για τη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (“NPE”) σε μονοψήφια ποσοστά το 2021 (από περίπου 30% σε επίπεδο συστήματος) και σε περίπου 5% το 2022. Όσον αφορά τις δύο τράπεζες που είχε επισημάνει ότι έχουν κεφαλαιακά κενά, η Πειραιώς ολοκλήρωσε μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ και η Alpha δρομολόγησε μια αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 0,8 δισ. ευρώ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου αναβάθμισε τη σύσταση για την Alpha από ουδέτερη σε αγορά.

Το πρόγραμμα «Ηρακλής – HAPS» άλλαξε το τοπίο

Η υιοθέτηση στα τέλη του 2019 του HAPS, επίσης γνωστού ως σύστημα Ηρακλής, επέτρεψε την περαιτέρω επιτάχυνση του σχεδίου διάθεσης των NPE. Στο πλαίσιο του HAPS, το ελληνικό κράτος παρέχει εγγύηση για τα senior notes, με ιδιώτες επενδυτές να αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων ενδιάμεσης και κατώτερης εξασφάλισης. Τα senior notes συνήθως διατηρούνται από τις τράπεζες και παρέχουν μια ροή αποδόσεων. Παρ’ όλα αυτά, δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποδεσμεύσουν τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού, καθώς είναι εγγυημένα από το ελληνικό κυβέρνηση (σημειώστε ότι οι τράπεζες συνήθως διατηρούν επίσης το 5% των ομολόγων junior και mezzanine – ένα κοινό χαρακτηριστικό κάθε τιτλοποίησης).

Διαβάστε ακόμη:

Μικρότερη η δόμηση για τo 5άστερο Cape Tholos στο Λασίθι αξίας €126 εκατ.

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώνει τη συναλλαγή ορόσημο «Frontier»

Τα γκάλοπ βαράνε… πράσινο, το Ιασώ κοιτάει επενδυτές, το ΤΧΣ να πουλήσει λίγο τράπεζες και στα κανάλια αρχίζει το ματς