search icon

Αγορές

BofA: Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να «απαλύνει» το κόστος από την ενεργειακή κρίση

Tι εκτιμά ο χρηματοπιστωτικός όμιλος για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου

H BofA αν και βλέπει κάποια θετικά στοιχεία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτή διέρρευσε στον τύπο, διακρίνει σειρά από μειονεκτήματα. Εναλλακτικά, προτείνει ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου, σε συνδυασμό με μέτρα για την κάθετη μείωση (σ.σ. ”demand destruction” όπως αναφέρεται στο report) της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για το σχέδιο της Κομισιόν εκτιμά ότι:

Το έγγραφο αποθαρρύνει επίσης την ΕΚ από το να ακολουθήσει μια σειρά από εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως:

Η υπόθεση της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου

Κατά τη γνώμη της BofA, ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, σε συνδυασμό με μέτρα για την καταστροφή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικότερη λύση στο άμεσο πρόβλημα των υπερβολικά υψηλών τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.

O καθορισμός του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου στα 80 €/MWh, πάνω από το εύρος του ισχύοντος μηχανισμού στην Ιβηρική (40-70 €/MWh), θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός, σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου του TTF στην Ολλανδία για το 2023 που ανέρχονται σε 187 €/MWh. Υπό τις ίδιες συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες όπως η Γερμανία κατά περίπου 170 €/MWh. Τα μέτρα μείωσης της ζήτησης θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές.

Το σκεπτικό της BofA για την προσέγγιση αυτή έχει ως εξής:

Διαβάστε ακόμη

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Όλα μαζί ή για όσους μήνες κινείται το ΙΧ

Kαύσιμα: «Τρύπες» στο σύστημα εισροών-εκροών κλείνει η ΑΑΔΕ

Exit mobile version