Αγορές

Χ.Α: Κοντά στις 900 μονάδες – Παραμένει η ανησυχία για την Evergrande

  • Χρήστος Λαΐνας


Στο στόχαστρο των επενδυτών θα βρεθούν και οι δείκτες PMI για τον Οκτώβριο οι οποίοι θα δώσουν νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω του παγκόσμιου ράλι του πληθωρισμού και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Θετικό ξεκίνημα στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 0,29% και να βρίσκεται στις 908,15 μονάδες και με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande μετά την καθυστερημένη πληρωμή ενός ομολόγου και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο των επενδυτών θα βρεθούν και οι δείκτες PMI για τον Οκτώβριο οι οποίοι θα δώσουν νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω του παγκόσμιου ράλι του πληθωρισμού και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Με τα παραπάνω δεδομένα, με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P (“BB” με θετικές προοπτικές) και στη συνέχεια η ανακοίνωση της MSCI για την αναδιάρθρωση του δείκτη Greece Standard στις 11 Νοεμβρίου και έπεται στις 19/11 η αξιολόγηση της Moody’s (“Ba3” με σταθερές προοπτικές), για την οποία η αγορά έχει τις μεγαλύτερες ελπίδες. Αναφορικά με την απόφαση της S&P, οι πιθανότητες αναβάθμισης της εγχώριας οικονομίας είναι υψηλές και κατά ορισμένες εκτιμήσεις μάλλον υψηλότερες από ό,τι αποτιμά το ταμπλό του ΧΑ.

Αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι επενδυτές αναμένουν σημαντικές αλλαγές ενόψει MSCI και φαίνεται να ποντάρουν τόσο στην είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες όσο και στην έξοδο της Jumbo. Όσον αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις και με τους αισιόδοξους να θεωρούν ότι η χτεσινή συνεδρίαση ήταν απλά μία ανακωχή από πλευράς αγοραστών και θα επιστρέψουν δριμύτερες οι εισροές από το εξωτερικό και από εγχώριους παίκτες που παρέμεναν εκτός αγοράς με αυξημένη ρευστότητα, με σύμμαχο την θετική εικόνα των Διεθνών αγορών, δεν μπορεί να αποκλειστεί επανάληψη του περσινού σκηνικού και ένα ‘year end rally’ που πέρυσι οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 550 μονάδες, έως και υψηλότερα των 800 μονάδων, κατά το τελευταίο δίμηνο του 2020.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 895 και 900 – 902 μονάδων, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 913 (ημερήσιο “stop short”), 930 και 949 – 950 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 891 – 883 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 874 και 864 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) – 854 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2200, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2230 και 2240 μονάδες (gap) και οι στηρίξεις στις 2145 – 2134 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 2113, 2106 και 2079 μονάδες. στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,24% και βρίσκεται στις 2.198,01 μονάδες, ο ΑΔΜΗΕ με 1,38% σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη με την ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Λάμδα, Eurobank και Μυτιληναίος ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες η Ελλάκτωρ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη:

Mega deal: Στα χέρια της βρετανικής JD Sports Fashion το 80% της Cosmos Sport

Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για τα μέτρα στήριξης στο ρεύμα

Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα