Επιχειρήσεις

Mega deal: Στα χέρια της βρετανικής JD Sports Fashion το 80% της Cosmos Sport

  • Στέλιος Μορφίδης


Παραμένει με ποσοστό 20% η οικογένεια Τσικνάκη – Αποεπένδυσε η EOS Capital Partners

Ανακατατάξεις έρχονται στην αγορά αθλητικών ειδών στη χώρα μετά την ανακοίνωση ότι η βρετανική πολυεθνική στο χώρο της λιανικής αθλητικών ειδών, JD Sports Fashion Ltd, εξαγόρασε το 80% της αναπτυσσόμενης ελληνικής εταιρίας Cosmos Sports της οικογένειας Τσικνάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η οικογένεια Τσικνάκη, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου στην βρετανική πολυεθνική. Επίσης το δικό της μερίδιο δεσμεύτηκε να πουλήσει στους Βρετανούς η EOS Capital, που ήταν τα τελευταία δύο χρόνια μέτοχος μειοψηφίας με μερίδιο 30%. Επομένως μετά τη συναλλαγή η JD Sports Fashion Ltd θα έχει το 80% της Cosmos Sport με το υπόλοιπο 20% να παραμένει στα χέρια της οικογένειας Τσικνάκη.

Το ποσό της συναλλαγής δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη, ούτε τι μέλλει γενέσθαι με την διοίκηση της εταιρείας αν και οι μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τιμόνι θα παραμείνει η οικογένεια των ιδρυτών.
«Η ένταξη της οικογένειας των Cosmos στην JD Fashion Plc είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και οι αξίες οδηγούν πάντοτε στην πρόοδο. Η εταιρεία μας μπαίνει σε μια νέα επιχειρηματική σελίδα, σε ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι στηριγμένο στην κληρονομιά των αξιών μας, την ταλαντούχα διοικητική μας ομάδα και όλους τους 800 ανθρώπους μας σε Ελλάδα και Κύπρο», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Sport κ. Μιχάλης Τσικνάκης.

Απ’ την πλευρά του ο κ. Peter Cowgill, εκτελεστικός Πρόεδρος της JD Sports Fashion Plc, σημειώνει: «Είναι μια ακόμη συναρπαστική στρατηγική συνεργασία για την JD, που επεκτείνει περαιτέρω την παρουσία μας στην Ευρώπη. Καλωσορίζουμε την έμπειρη και ικανή διοικητική ομάδα των Cosmos Sport στο Group μας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί».

Με τη σειρά του ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EOS Capital Partners σημειώνει: «Πριν από σχεδόν δύο χρόνια αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην εταιρεία Cosmos Sport, στο χώρο του retail και του athleisure. Μοιραστήκαμε τις ίδιες αξίες, το ίδιο όραμα αλλά και τις σημαντικές προοπτικές του κλάδου με τη διοικητική ομάδα και τους μετόχους της Εταιρίας (την οικογένεια Τσικνάκη και τον κ. Ν. Βαρβαδούκα), επενδύοντας σε ανθρώπους, φυσικό δίκτυο, logistics, στην επέκταση στο εξωτερικό και φυσικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εταιρίας. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και της οργανικής κερδοφορίας όσο και σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, ακόμα και μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας. Βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής ήταν η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ο σεβασμός μεταξύ μας. Αυτή η επιτυχία προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς retailers στο χώρο, την JD Sports . Είμαι πεπεισμένος ότι η Cosmos Sport θα συνεχίσει να διακρίνεται υπό την καθοδήγηση της οικογένειας Τσικνάκη και την τεράστια εμπειρία της JD Sports, του νέου κύριου μετόχου της. Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία την οικογένεια Τσικνάκη και την JD Sports.»

Ποια είναι η JD Sports

Η JD Sports Fashion έχει ως έδρα την πόλη Bury, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ στην Αγγλία. Διαθέτει καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τις ΗπΑ, την Ασία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Είναι εισηγμένη στο London Stock Exchange και η μετοχή της έχει ενταχθεί στο δείκτη FTSE 100. Ως βασικός μέτοχος εμφανίζεται ο όμιλος Pentland.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ετήσιες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, η JD Sports, είχε συνολικά έσοδα ύψους 6,11 δισ. στερλίνες το 2020.

Η πορεία εκτίναξης της Cosmos Sport

Η Cosmos Sport Α.Ε., ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και έκτοτε αναπτύχθηκε σε μία ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο της λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από 1 κατάστημα στη Χερσόνησο της Κρήτης και σήμερα λειτουργεί 61 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο κάτω από 4 omnichannel retail brands (Cosmos Sport, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory) διαγράφοντας σημαντική αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια.

Επίκεντρο της δραστηριότητας της είναι ο συνδυασμός κορυφαίων προϊοντικών συλλογών, ξεχωριστών καταστημάτων, ηγετικού eCommerce και καινοτόμων omnichannel υπηρεσιών.

Η EOS επένδυσε στην Εταιρία το Δεκέμβριο του 2019, όταν αυτή διέθετε 43 σημεία πώλησης – 39 φυσικά καταστήματα και 4 e-shop, ενώ οι πωλήσεις του 2019 ανήλθαν σε 47,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περίπου το 40% πραγματοποιήθηκε μέσω του e-shop. Τα κεφάλαια της EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Cosmos Sport να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριελάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.

Η συνεισφορά των κεφαλαίων της EOS καθώς και η συνεχής της υποστήριξη σε θέματα στρατηγικής έπαιξαν ένα καταλυτικό ρόλο προκειμένου η εταιρία να υλοποιήσει επιτυχώς το επενδυτικό της πλάνο (πλέον διαθέτει 60 φυσικά καταστήματα), να ενδυναμώσει περαιτέρω την ποιότητα και την τοποθέτηση του brand της στην αγορά, να ενισχύσει σημαντικά τα συστήματα logistics της καθώς και να βελτιώσει την “ψηφιακή εμπειρία” των πελατών της ακολουθώντας μία στρατηγική omnichannel.

Επιπροσθέτως η Cosmos Sport επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, ιδρύοντας μία νέα θυγατρική στην Κύπρο όπου ήδη μετρά 3 νέα καταστήματα και 1 e-shop.

Τα τελευταία δύο έτη, η Εταιρία πέτυχε πολύ ισχυρές χρηματοοικονομικές επιδόσεις, σχεδόν διπλασιάζοντας τις πωλήσεις της, το οποίο συνοδεύτηκε με πολύ ισχυρή λειτουργική κερδοφορία EBITDA που σχεδόν τριπλασιάστηκε για το αντίστοιχο διάστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Bank: Δεσμευτική συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Cosmos €3,4 δισ.

Sitel: Η πρώτη «φουρνιά» από τις 1.000 προσλήψεις του αμερικανικού «κολοσσού» στην Ελλάδα

Evergrande: Πλήρωσε τόκους ομολόγου $83,5 εκατ. λίγες ώρες πριν λήξει η περίοδος χάριτος