Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το ξεκίνημα του Xρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες 0,23% και να βρίσκεται στις 912,68 μονάδες, με τους επενδυτές ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές να αποκωδικοποιούν για δεύτερη συνεδρίαση τις αποφάσεις της FED και την πρόσφατη αλλαγή στάσης της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη που μας πέρασε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό καθώς και αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις της για τα επιτόκια, φέρνοντας νωρίτερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το ιστορικό χαμηλό του 0% με 0,25% που είναι σήμερα.

Ειδικότερα, η Fed περιμένει πλέον η πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων να έρθει μέχρι το τέλος του 2023. Το ενδιαφέρον στην σημερινή συνεδρίαση μετατοπίζεται στην τριπλή λήξη στα παράγωγα Ιουνίου με το χτεσινό καλύτερο κλείσιμο στις δημοπρασίες να δημιουργεί προσδοκίες πως η σημερινή συνεδρίαση ενδεχομένως να είναι πιο ουσιαστική, διευκολύνοντας τους επενδυτές να ξεφύγουν από το stock picking των τελευταίων ημερών καθώς και στην αναδιάρθρωση στους δείκτες με την αναμενόμενη εισροή και εκροή κεφαλαίων σε συγκεκριμένες εισηγμένες.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό δείκτη δεν άλλαξε κάτι στην χτεσινή συνεδρίαση με τον δείκτη να όσο  δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 908 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν βλέψεις προς τις 950, με απώτερο στόχο τις 1013 μονάδες. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 908, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 900 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) – 895, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 835 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Αν η εν εξελίξει διόρθωση δεν επεκταθεί χαμηλότερα της ζώνης 2240 – 2200 μονάδες, για τον δείκτη Υψηλής κεφαλαιοποίησης οι αγοραστές θα συνεχίσουν να στοχεύουν προς τον επόμενο “άθλο”, που είναι η υπέρβαση των 2371 μονάδων.

Σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 2200 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις στις 2185, 2176 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2106, 2077 και 2046 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 0,25% και βρίσκεται στις 2.210,12 μονάδες, ήπια ανοδικά κινούνται η Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Σαράντης, Jumbo, ΟΠΑΠ και Λάμδα ενώ με αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες  τα ελληνικά Πετρέλαια με 1,68% και η Τέρνα Ενεργειακή με 1,16% με τον ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Τιτάνας, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Alpha Bank και Βιοχάλκο.

Διαβάστε ακόμη:

Φορολογικές δηλώσεις – ακίνητα: Δεν «μετράνε» φέτος οι αποζημιώσεις ενοικίων στην κάλυψη των τεκμηρίων

Πόσο κεφαλαιακά θωρακισμένες είναι οι τράπεζες – Οι ενισχυτικές κινήσεις και οι προκλήσεις

«Κούρεμα χρεών»: Πώς θα κάνετε τη ρύθμιση για οφειλές έως 420 δόσεις – Αναλυτικά η διαδικασία