Οι αγοραστές χθες κέρδισαν, είτε ήταν ελληνικά χαρτοφυλάκια, είτε ξένα.

Και όπως θα δούμε η ελληνική αγορά ξεπέρασε σε άνοδο τις ευρωπαϊκές, για τον απλούστατο λόγο ότι, είναι προτιμότερο να επενδύει σε μια αγορά με προοπτικές στις 800 μονάδες, παρά σε αγορές που ανεβαίνουν επί δέκα συνεχή χρόνια.

Οποιοσδήποτε διαχειριστής στον κόσμο δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί αν έχει χάσει την ελληνική αγορά, ιδιαίτερα όταν οι περισσότεροι προβλέπουν υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.

Υπο προϋποθέσεις η ελληνική αγορά μπορεί να προσφέρει μακροχρόνιες αποδόσεις εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες επιλογές.

Τον μήνα Αύγουστο,όμως, η πραγματικότητα στην ελληνική αγορά είναι ότι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη οι απώλειες είχαν ξεπεράσει ελαφρά το 12% ενω οι ζημιές στις τράπεζες το 30%.

Με λίγα κεφάλαια, απο τους short επενδυτές- όπως συμβαίνει- συνήθως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχασε σχεδόν όλα τα κέρδη που έκτιζαν στα χαρτοφυλάκια τους οι επενδυτές τους προηγούμενους

Η χθεσινή εκτίναξη του Δείκτη κατά 4,58% δεν διέγραψε τις ζημιές που ήταν 2,5 δις. στις τράπεζες και πάνω απο 5 δις. ευρώ συνολικά. Η άνοδος, όμως, ήταν και η αντίδραση των ξένων επενδυτών απέναντι στην υποτιμητική κερδοσκοπία ορισμένων επενδυτών που ποντάρουν μονίμως εναντίον των ελληνικών τραπεζών.

Γι αυτό, η αντίδραση δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στα ελληνικά χαρτοφυλάκια, για τον απλούστατο λόγο ότι, στην αγορά κυριαρχούν τα αμερικανικά funds τα οποία προηγούνται στις κινήσεις πριν απο τις μεγάλες πτώσεις του Dow jones.

Τα ίδια χαρτοφυλάκια, όπως αναφέρει ξένος επενδυτής που βρίσκεται στην Ελλάδα απο το 2012, δεν πόνταραν βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αλλαγής, αλλά προσδοκούν στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας * investment grade *μια σημαντική εξέλιξη τόσο για την οικονομία, όσο και για τις ελληνικές τράπεζες. Η διαδικασία αυτή δεν είναι αυτόματη καθώς θα εξελιχθεί τους επόμενους 12 μήνες.

Η πτώση, λοιπόν, της ελληνικής αγοράς είχε ως αφορμή εξωτερικές αιτίες, τον εμπορικό πόλεμο ή τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια. Εντύπωση προκαλεί δε το επιχείρημα των short επενδυτών που σπεύδουν να προεξοφλήσουν αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ότι αφορά τα πλεονάσματα, όταν δεν έχει εμφανιστεί ακόμη το σχέδιο με το οποίο θα δοθεί ως αντάλλαγμα η μείωση των υψηλών πλεονασμάτων.

Σε σύγκριση, όμως,με τις ευρωπαϊκές αγορές η πτώση στο χρηματιστήριο, ήταν υπερβολική καθώς η Αθήνα δεν ακολουθούσε στα γυρίσματα των διεθνών αγορών, τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Απο την άλλη πλευρά για αρκετούς αναλυτές η διόρθωση ήταν εν μέρει δικαιολογημένη, ιδιαιτέρα όταν η αγορά δεν είχε διορθώσει σοβαρά απο τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε το ράλυ των τραπεζικών μετοχών στην Αθήνα.

Στο επίπεδο, όμως, των ελληνικών τραπεζών τίποτα δεν άλλαξε, αντίθετα, οι τράπεζες θα καταγράψουν βελτίωση στο α΄εξάμηνο τόσο απο πλευράς κεφαλαίων, όσο και απο πλευράς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι αξίες στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλά – Αναμένεται η έγκριση τιτλοποίησεων 16,5 δισ. ευρώ

Μετά απο μια δεκαετία κρίσης στην Ελλάδα, οι αξίες στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλά και δεν μπορούν να συγκριθούν με την άνοδο των αξιών στις ανεπτυγμένες αγορές, λ. Χ στα ακίνητα. Οι διεθνείς αγορές βίωσαν μια δεκαετία ανόδου μετά την κρίση του 2008, και σε αρκετούς κλάδους, οι αποτιμήσεις είναι υψηλές εξαιτίας και των συνεχών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Η άνοδος των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Ιανούαριο στηρίχθηκαν κατά ένα μέρος στην βελτίωση των τιμών στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να βελτιωθεί καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί απο τις ευρωπαϊκές αρχές η τιτλοποίηση δανείων ύψους 16,5 δισ. Ευρώ.

Η άνοδος στην αγορά θα συνεχιστεί εντός του 2019

Η ελληνική αγορά δεν βρίσκεται τυχαία στην πρώτη θέση των αποδόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τους προηγούμενους μήνες, οι επενδυτές τοποθέτησαν κεφάλαια στην Ελλάδα προσδοκώντας σε μια προς φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση. Ήδη εξαγγέλθηκαν μέτρα όπως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, αλλά και σημαντικές μειώσεις φόρων. Η επίδραση αυτή των μέτρων θα αποτυπωθεί στους ισολογισμούς των εταιρειών τους επόμενους μήνες.

Οι ξένοι επενδυτές, όμως, θέλουν να ακούσουν και απο που θα προκύψουν τα έσοδα της Ελλάδας που θα προκαλέσουν και θα προσελκύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. Άλλωστε, αυτό προσδοκούν οι επενδυτές των προηγούμενων χρόνων. Την έλευση νέων επενδυτών που θα τοποθετήσουν τα χρήματα τους, σε μια οικονομία η οποία θα αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς.

Η συγκυρία για την Ελλάδα δεν είναι καλή, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες φλερτάρουν ήδη με μια διαφαίνομενη ύφεση. Ωστόσο, τα σχέδια της Εκτ για μια νέα ποσοτική χαλάρωση το ερχόμενο φθινόπωρο είναι ικανά να ανακόψουν αυτήν την πορεία καθώς πραγματοποιούνται με την λογική του “οτι χρειαστεί”. Επιπλέον στις αρχές του επόμενου μήνα, θα έχουν ήδη αναβαθμιστεί οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ενω αναμένεται η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις τράπεζες.

Τότε περισσότεροι επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν την Αθήνα, ιδιαίτερα όταν οι άλλες αγορές αρχίσουν να διορθώνουν.

Σε ότι αφορά τα χαμηλά επιτόκια, αυτή η διαδικασία ευνοεί αγορές, όπως την Αθήνα, καθώς όπως προααφέρθηκε οι επενδυτές θα ψάχνουν για αποδόσεις. Για το αν δημιουργηθούν τελικά φούσκες στις αγορές απο αυτή την διαδικασία, αυτο είναι μια διαφορετική συζήτηση.