Τραπεζικό ράλι και άνοδο του χρηματιστηρίου προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση της ΕΚΤ να άρει το όριο του 33% ανά εκδότη χρέους ή συνολικού χρέους ανα εκδότη, ενω τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 573,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,78%, με την αξία των συναλλαγών αυξημένη στα 91,4 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό δεκαετές υποχώρησε προς το 1,56%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ελληνική αγορά σήμερα κινήθηκε αυτόνομα απο τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ήταν πτωτικές μετά την χθεσινή άνοδο. Αρχικά πήρε ετεροχρονισμένα τα κέρδη της χθεσινής αργίας ενω το απόγευμα συντονίστηκε και με την άνοδο στην Αμερικανική αγορά.

Οι εκτιμήσεις Αμερικανικών funds που συνεργάζονται με ελληνικά funds στην Αθήνα είναι ότι, η κρίση θα χρειαστεί 2-3 μήνες για να αποκλιμακωθεί ενω θεωρούν κρίσιμο να ξεκινήσει μια μείωση του κρουσμάτων απο τον Απρίλιο και μετά. Οι ίδιες πηγές πιστεύουν ότι, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει ότι, μπορούν να “αγοράσουν” χρόνο και θεωρούν ότι και η Ευρώπη θα ακολουθήσει.

Ράλι 22,22% για την Eurobank στα 0,418 ευρώ με 16,9 εκατ. μετοχές. Ράλι σε Εθνική 18,92% στα 1,091 ευρώ, και Alpha 14,87% στα 1,091 και 0,692 ευρω αντίστοιχα. Ράλι και στην Τράπεζα Πειραιώς 12,62% στα 1,24 ευρώ.

Κέρδη 8% στην ΓεκΤέρνα στα 5,6 ευρώ. Κέρδη 7,72% σε ΔΕΗ στα 2,40 ευρώ. Με άνοδο 7,6% ο ΟΠΑΠ στα 7,075 ευρώ. Κέρδη 1,10% ο ΟΤΕ στα 12 ευρώ. Ράλυ 9,7% σε ΓΕΚ στα 5,64 ευρώ. Κέρδη 8,84% για την Μπέλα στα 12,44 ευρώ και 4% για την Autohellas στα 4,16 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance χρειάστηκε λίγο παραπάνω από ένας μήνας και 350 μονάδες πτώσης από το σήμα πώλησης για να πάρουμε αγοραστικό ημερήσιο σήμα.

Σίγουρα το χαμηλό είναι αισθητά απομακρυσμένο παρόλα αυτά απλά βλέποντας το διάγραμμα καταλαβαίνει κάποιος που είμαστε σήμερα.

Είναι δύσκολο κάποιος να τοποθετηθεί έχοντας δει τα χαμηλά ή έχοντας πουλήσει ακόμα χαμηλότερα και βλέποντας την κατάσταση. Αυτό είναι δεδομένο.

Παρόλα αυτά οι αγορές λειτουργούν με τον δικό τους τρόπο. Η πτώση που βιώσαμε ήρθε από ένα απρόβλεπτο γεγονός και είδαμε την πιο γρήγορη και μεγάλη πτώση παγκοσμίως χωρίς προηγούμενο.

Ήταν η πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια που η αγορά δεν έκανε πουθενά σοβαρή διόρθωση και δεν έδωσε την ευκαιρία για να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις.

Δεν είμαστε στο 1929 και οι αγορές έχουν εργαλεία για να διορθώσουν καταστάσεις αλλά ακόμα και αν μπαίνουμε σε ύφεση παγκοσμίως για χρόνια (δύσκολο) η αγορά θα διορθώσει αυτή την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος με τους επενδυτές να σκέφτονται πιο λογικά το επόμενο διάστημα. Η αγορά πάντα προεξοφλεί και πάντα βιάζεται. Τελευταίο παράδειγμα η προεκλογική κίνηση και η μετεκλογική νηνεμία.

Αξίζει να σημειωθεί σε σχέση με την Wall Street και το 1929.. Μετά την πρώτη μεγάλη βουτιά η αγορά διόρθωσε 50% πριν συνεχίσει την πτώση χωρίς να πιστεύουμε ότι είμαστε στην ίδια φάση με τότε για πολλούς λόγους.

Τέλος να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια έχει δοκιμάσει την διαδρομή 3 φορές και ακόμα σε μεγαλύτερες “κακουχίες” κατάφερε να επανακάμψει.

Το πιο πιθανό όπως σχολιάσαμε και πριν μερικές μέρες είναι μετά από καιρό να βλέπουμε πίσω τις τιμές που γράφτηκαν και να γελάμε σχολιάζοντας γιατί δεν πήρα ή δεν κράτησε ΔΕΗ από το 1,50 ή το 2 για παράδειγμα κοκ.

To σήμα στον ftse έδωσε 855 πόντους το 65% της σημερινής του τιμής…

 

Kαι στον τραπεζικό 510 πόντους