Με τους πωλητές να υπερισχύουν στην σημερινή συνεδρίαση χωρίς όμως οι δείκτες να πιέζονται ιδιαίτερα και οι εντολές πώλησεις να απορροφούνται είχαμε τελικά τον Γενικό δείκτη να κλείνει στις 699,20 μονάδες με πτώση -1,27%.

Τα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια που έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου βλέποντας περισσότερες θετικές προοπτικές για το 2021 μιας που θα είναι η χρονιά που οι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα αρχίσουν να εισρέουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων προσπαθούν να διαχειριστούν τις διορθωτικές κινήσεις που καταγράφουν οι περισσότεροι τίτλοι, ώστε να μην απομακρυνθούν από τα επίπεδα των 700 μονάδων.

Άλλωστε το +24,35% του Γενικού δείκτη και το +56,70% του Τραπεζικού δείκτη από την αρχή του Νοεμβρίου είναι “κέρδη” που είναι πολύ ελκυστικά για τα χαρτοφυλάκια που βίωσαν ένα εξάμηνο πλάγιας και περιορισμένης κίνησης καθώς και για χαρτοφυλάκια που ασχολούνται με το trading και όχι με το χτίσιμο θέσεων.

Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ότι μετά την πρώτη ώρα που ο Γενικός δείκτης κατέγραφε πτώση από το χτεσινό κλείσιμο κατά -1,6% στην υπόλοιπη συνεδρίαση η διακύμανση του δείκτη εγκλωβίστηκε σε ένα στενό εύρος 3 μονάδων μεταξύ 695 και 698 μονάδων. Σε αυτό το εύρος πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 39 εκατομμυριων ευρώ ενισχύοντας την εκτίμηση για μερικό «κλείδωμα» κερδοφόρων θέσεων, σε τραπεζικές (κυρίως) αλλά και συγκεκριμένα blue chips όπως και σε midcaps που υπεραπέδωσαν από τα χαμηλά της τελευταίας Παρασκευής του Οκτωβρίου.

Στα κλεισίματα των δεικτών τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε στις 1656,60 μονάδες με πτώση -1,33%, η Τράπεζα Πειραιώς η οποία δεν γύρισε σε αρνητικό πρόσημο σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε στο 1€ με +2,99% και ακολούθησε η Ελλάκτωρ με +1,58% στα 1,353€, η Λάμδα με 0,34% στα 5,789€ και η Βιοχάλκο με 0,13% στα 3,985€.

Με αρνητικό πρόσημο η Aegean με -6%, η Motor Oil με -3,39%, τα Ελληνικά Πετρέλαια με -2,99% και ο Σαράντης με -2,78%. Κοινό γνώρισμα και των τεσσάρων αυτών μετοχών ότι μέχρι τα χαμηλά του Οκτωβρίου ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από αρχές του χρόνου λόγω της πανδημίας και αντίστοιχα από τις αρχές Νοέμβρη είναι από τις μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη. Ολες οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο εκτός από την Εθνική Τράπεζα η οποία έκλεισε αμετάβλητη.

Στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε στις 1021,23 μονάδες καταγράφοντας πτώση -0,63% οι μετοχές με θετικό πρόσημο υπερίσχυσαν σε αναλογία των μετοχών με αρνητικό πρόσημο με την Τράπεζα Αττικής να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο κατά +2,81% και να ακολοθεί η ΜΙΓ με +1,86%, τα Πλαστικά Θράκης με +1,61% και η Ιντρακατ με +1,5%. Με αρνητική μεταβολή το ΙΑΣΩ με -3,47%, ΟΛΘ με -3,24%, η Profile με -2,93% και ακολούθησαν η Info Quest, Autohellas, ΚΡΙ, ΑΒΑΞ και Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών ο οποίος έκλεισε στις 369,68 μονάδες με πτώση -0,08% η Alpha Bank είχε την μεγαλύτερη πτώση με -0,96% και ακολούθησε η Τράπεζα της Ελλάδος με -0,4% και η Eurobank με -0,2%.

Μικρές μεταβολές είχαμε σήμερα στους Ελληνικούς κρατικούς τίτλους με την απόδοση του 10ετούς να είναι στο 0,67% και το 5ετές να διαπραγματεύεται με απόδοση 0,05%.

Ο τζίρος στο χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε στα 64,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 52,4 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 212 χιλιάδες τεμάχια.

Διαβάστε επίσης: 

Πλαστικά Θράκης: Οι μάσκες έφεραν έκρηξη κερδοφορίας και τη μετοχή σε υψηλό 20ετίας

Black Friday 2020: Έρχεται η «μαύρη» Παρασκευή – Πόσο θα βοηθήσουν τα e-shops

Folli Follie: «Eξαϋλώνονται» τα ποσοστά των Κουτσολιούτσων – Τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης