(Last upd 21.00)

Μια ακόμη θετική συνεδρίαση καταγράφει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές χαιρετίζουν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για τον τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 301 μονάδες ή κατά 0,89%, με αποτέλεσμα να ανέρχεται στις 34.141 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο του από τις 25 Σεπτεμβρίου. Συγχρόνως, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 βρίσκεται στο +1,24% και τις 4.371 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 1,61% φτάνοντας στις 13.508 μονάδες.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 150.000 τον Οκτώβριο, παρότι οι αναλυτές περίμεναν 170.000. Παράλληλα, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,9% έναντι 3,8% τον Σεπτέμβριο, με τον αριθμό των απασχολούμενων να συρρικνώνεται κατά 348.000.

Όσον αφορά τις μέσες ωριαίες αποδοχές -μέτρηση κλειδί για τον πληθωρισμό- τα στοιχεία του Οκτωβρίου έδειξαν άνοδο 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο και 4,1% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές περίμεναν 0,3% και 4% αντίστοιχα.

Την Πέμπτη, έγινε γνωστό ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας ανήλθαν σε 217.000 για την εβδομάδα 21 – 28 Οκτωβρίου, αποδεικνυόμενες υψηλότερες τόσο έναντι της προηγούμενης μέτρησης (210.000) όσο και έναντι των προβλέψεων του Dow Jones (214.000).

Όλα τα παραπάνω αντανακλούν μια σαφή επιδείνωση της αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στο «φρενάρισμα» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Ένα σενάριο ευνοϊκό για τις μετοχές και τα ομόλογα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κερδίζει άνω του 4%, στο καλύτερο πενθήμερο από τον Οκτώβριο του 2022. Άνοδο κατά 5% καταγράφουν και οι S&P 500 – Nasdaq, οδεύοντας προς την καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2022.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, διατήρησε (για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση) το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, αποφεύγοντας μια νέα αύξηση. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, έστειλε σήμα περί πιθανής ολοκλήρωσης του κύκλου σύσφιγξης.

Μια προσέγγιση, η οποία υποστηρίζεται αναφανδόν από τα σημερινά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι το «πάγωμα» της αγοράς εργασίας θεωρείται καλό νέο για την κεντρική τράπεζα, καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στην απασχόληση ευνοούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί αισθητά κατά 11 μονάδες βάσης και αναδιπλώνεται στο 4,55%, απομακρυνόμενη από τα πρόσφατα υψηλά 16ετίας του 5%, εν μέσω των προσδοκιών ότι η Fed «τέλειωσε» με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 3%, καθώς η διοίκηση προχώρησε στην υποβάθμιση των στόχων για τα κέρδη του δ’ τριμήνου, περιμένοντας πτώση των πωλήσεων για 4η διαδοχική φορά. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Block εκτοξεύεται κατά 16% χάρη στα ισχυρά μεγέθη του γ’ τριμήνου, ενώ για τους ίδιους λόγους η μετοχή της Paramount Global ενισχύεται κατά 4,5%.

Διαβάστε ακόμα

Η ταραχή, το τέλος και η βροχή αγωγών για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, οι βόλτες του Νίκου Α στα τραπέζια και οι μπίζνεσμεν του ΤΕΕ, τα κακά ξεμπερδέματα με τον Αntenna και η ημέρα-κλειδί της Alpha Bank

«Athenaeum Palace & luxury suites»: Μετά τη φωτιά οι τίτλοι τέλους με… βαρύ σφυρί €15,57 εκατ. (pics)

Συμφωνία ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος – Στα 200 εκατ. ευρώ το deal με την Currys

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ