Ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 0,69% και να βρίσκεται στις 907,09 μονάδες.

Η ΔΕΗ οδηγεί την αγορά, σημειώνοντας κέρδη κατά 7,78%, μετά την πετυχημένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η αυστραλιανή Macquarie έκανε προσφορά σχεδόν 10 φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών κερδών του ΔΕΔΔΗΕ ή 1,51 φορές την αξία της Ρυθμιζόμενης Βάσης Παγίων (RAB) για να αποκτήσουν το 49% από την ΔΕΗ.

Το τίμημα για το ύψος της επιχειρηματικής αξίας (2,1 δισ. ευρώ) του 49% είναι ιλιγγιώδες, είναι ένα τίμημα που θα ήταν υψηλό μεν αλλά αναμενόμενο σε μια ώριμη αγορά, σε κάποια άλλη χώρα ίσως που πριν από πέντε χρόνια δεν θα είχε πουλήσει το 25% του δικτύου υψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ) μόλις 1 φορά την Ρυθμιζόμενη Βάση Παγίων δίνοντας πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις διοικητικές αποφάσεις.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί σήμερα το θετικό ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες αφομοιώνουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έκανε το πρώτο βήμα για την απόσυρση ενός μέρους της έκτακτης στήριξης πού πρόσφερε για να αντιμετωπιστεί η κρίση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP) με έναν «μετρίως χαμηλότερο ρυθμό» διενέργειας καθαρών αγορών σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της μείωσης στις αγορές από τα επίπεδα των 80 δισ. ευρώ το μήνα που είναι σήμερα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν πλέον στα 60 δισ. με 70 δισ. ευρώ τον μήνα.

Θετικά στην αγορά λειτουργεί και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε “ΒΒ+” από “ΒΒ”, με σταθερό outlook, θέτοντας τη χώρα μας ένα «σκαλοπάτι» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Μάλιστα, η αναβάθμιση της Παρασκευής είναι η τρίτη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας, ενώ το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Scope ότι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία θα είναι ισορροπημένοι για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,55% και βρίσκεται στις 2.180,16 μονάδες η ΔΕΗ με 7,78% και ο ΑΔΜΗΕ με 2,77% σημειώνουν την μεγαλύτερη άνοδο και ακολουθούν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Σαράντης με άνοδο άνω του 1% ενώ Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Motor Oil, Aegean, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Eurobank, Λάμδα, Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική κινούνται ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 1,64% και ακολουθούν ήπια πτωτικά ΟΤΕ, Τιτάνας, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Διαβάστε ακόμα:

«Ψαλίδι» στους φόρους με 18 e-αποδείξεις – Ποιες θα μετρούν διπλά

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πάνω από €1,2 εκατ. η προσφορά του Ομίλου για το σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου

Eurobank Equities: Top-pick η μετοχή της ΔΕΗ – Στα 14,80 ευρώ η νέα τιμή στόχος