Συνεδρίαση… roller coaster αποδείχθηκε η σημερινή (5/4) στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και να κλείνει κοντά στα υψηλά ημέρας. Ελάχιστες μετοχές κατέγραφαν θετικό πρόσημο στην έναρξη, ωστόσο αυτό άλλαξε στην πορεία, καθώς οι αρχικές απώλειες «απορροφήθηκαν» σταδιακά με στοχευμένες κινήσεις των επενδυτών, παρουσιάζοντας έτσι καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, την Παρασκευή ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 2,93 μονάδων ή 0,21% στις 1.383,45 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος 20 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.364,08 (χαμηλό ημέρας) και των 1.384,12 μονάδων (υψηλό ημέρας). Το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο εντοπίζεται την 1η Φεβρουαρίου, όταν ο δείκτης είχε βρεθεί στις 1.376,62 μονάδες.

Σε επίπεδο 4ημέρου (τη Δευτέρα 1/4 δε λειτούργησε το Χρηματιστήριο λόγω του Πάσχα των Καθολικών), ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,73%. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα απωλειών και τη χειρότερη για φέτος. Το sell off της Τρίτης (2/4) έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Οι αθρόες ρευστοποιήσεις σε Ευρώπη και Ασία επηρέασαν αρχικά τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία έφτασε να διαπραγματεύεται κάτω από τις 1.365 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Οι πωλητές δεν άφηναν κανένα περιθώριο αντίδρασης, «κοκκινίζοντας» το ταμπλό.

Το σκηνικό άλλαξε στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, όπου το Χ.Α. διαφοροποιήθηκε από την αρνητική εικόνα των διεθνών αγορών, ανεβάζοντας «στροφές» και μηδενίζοντας το «κοντέρ», ολοκληρώνοντας τη μέρα περίπου από εκεί που την ξεκίνησε. Μπροστάρηδες του ενδοσυνεδριακού rebound ήταν ο ΟΤΕ και η Cenergy Holdings, με τη δεύτερη να λαμβάνει ώθηση από την αύξηση της τιμής-στόχου που θέτει η Euroxx.

Ειδική αναφορά για τα διυλιστήρια (Motor Oil – HELLENiQ ENERGY), καθώς έπαιξαν καίριο ρόλο στην ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, με «όχημα» το ράλι στις τιμές του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η ήδη έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή τείνει να περάσει σε άλλη… διάσταση, καθώς η επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που καταλογίζεται στο Ισραήλ, έχει φέρει ένα «ντόμινο» εξελίξεων. Από την πλευρά του, το Τελ Αβίβ βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν αντίποινα, με τη συγκεκριμένη είδηση να «εκτοξεύει» το πετρέλαιο, «βυθίζοντας» ταυτόχρονα τα χρηματιστήρια.

Αν και πρόκειται για έναν παραδοσιακά καλό μήνα για την εγχώρια αγορά, ο φετινός Απρίλιος ξεκίνησε με το «αριστερό», με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βέβαια, παρά τη δική τους διόρθωση, οι περισσότεροι μεγάλοι διεθνείς δείκτες παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, εν αντιθέσει με την Αθήνα, η οποία ναι μεν «χτύπησε» πρόσφατα τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανόδου, διότι αρκετές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε πτωτικό έδαφος, αλλά μακριά από χαμηλά ημέρας, βρέθηκαν την Παρασκευή οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες του Χ.Α. Οι τράπεζες έχασαν 0,25% στις 1.164,69 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,53% σε εβδομαδιαία βάση. Ο FTSE 25 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,22% στις 3.328,60 μονάδες (-2,68% σε επίπεδο εβδομάδας) και ο Mid Cap κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,44% στις 2.287,41 μονάδες (-4,44% στην εβδομάδα).

Μοιρασμένη η εικόνα στους τραπεζικούς τίτλους. Η Alpha Bank ηγήθηκε των απωλειών κατά -1,08% στο 1,5535 ευρώ και ακολούθησε η Eurobank στο -0,97% και το 1,7805 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά +0,57% στα 3,724 ευρώ και η Εθνική κατά +0,28% στα 7,1 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αρνητικές πρωταγωνίστριες ήταν η Quest Συμμετοχών (-3,71% στα 5,45 ευρώ) και η Σαράντης (-3,23% στα 11,38 ευρώ). Απώλειες άνω του 1% για τις Ελλάκτωρ (-1,79% στα 2,475 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (-1,75% στα 5,6 ευρώ), Coca Cola (-1,69% στα 27,94 ευρώ) και Autohellas (-1,15% στα 13,74 ευρώ). Ως «αντίβαρο» λειτούργησαν ο ΟΤΕ (+2,20% στα 13,96 ευρώ), η Cenergy Holdings (+1,68% στα 7,27 ευρώ) και η Motor Oil (+1,04% στα 27,08 ευρώ).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ισχυρή πτώση σημείωσαν οι ΑΒΑΞ (-2,17% στο 1,44 ευρώ), ΟΛΠ (-1,68% στα 26,35 ευρώ), Intracom Holdings (-1,44% στα 3,43 ευρώ), ΕΧΑΕ (-1,15% στα 5,18 ευρώ), Epsilon Net (-1,09 στα 9,1 ευρώ) και Premia Properties (-1,05 στο 1,126 ευρώ). Κράτησε αποστάσεις από τη γενική εικόνα με «άλμα» η Austriacard Holdings (+2,25% στα 6,37 ευρώ).

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις (πακέτα). Τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαναν η Πειραιώς (20,559 εκατ. ευρώ) και η Εθνική (14,234 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 95,4 δισ. ευρώ. Το ταμπλό, αν και αρχικά «βάφτηκε» κόκκινο, στο τέλος οι πτωτικές μετοχές υπερίσχυσαν πιο ήπια, με 69 έναντι 37 ανοδικών και 17 αμετάβλητων.

Αβεβαιότητα στο εξωτερικό

«Τρενάκι του τρόμου» θύμισε η χθεσινή πορεία από τα ψηλά στα… χαμηλά της Wall Street, καθώς «χτυπήθηκε» από πολλά μέτωπα. Τα… γυρίζουν πλέον οι αξιωματούχοι της Federal Reserve και από τρεις μειώσεις επιτοκίων, που είχαν προαναγγείλει τον Μάρτιο, αφήνουν πλέον ανοιχτό «παράθυρο» για μόλις δύο ή ακόμη και καμία μείωση φέτος. Προβληματισμό προκαλεί, επίσης, στους επενδυτές το συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου. Και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με πτώση τουλάχιστον 1% (στο «κόκκινο» ο Dow Jones για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση), ενώ σήμερα παρουσιάζουν καλή εικόνα στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν την Πέμπτη στις ευρωαγορές, με τον Stoxx 600 να επιστρέφει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, αλλά με τους περισσότερους δείκτες να κλείνουν μακριά από τα υψηλά ημέρας. Ξέφυγαν από τον κανόνα ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB, που έκλεισαν οριακά χαμηλότερα. Στη σημερινή συνεδρίαση, το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 1%. Όσο για τα ασιατικά χρηματιστήρια, παρασύρθηκαν από το «κύμα» πωλήσεων στη Wall Street, με τον Nikkei στην Ιαπωνία να «βυθίζεται» κατά 800 μονάδες ή 2%.

Η «μάχη» της αναδιάρθρωσης και τα αποτελέσματα

Στην εσωτερική επικαιρότητα, μαίνεται η «μάχη» για τις ανακατατάξεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η αναδιάρθρωση των δεικτών θα λάβει χώρα τον Μάιο και θα έχει ως βασικό κριτήριο τη μέση κεφαλαιοποίηση του Απριλίου. Στον 25άρη είναι δεδομένη η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τις ΕΥΔΑΠ-Quest Holdings να αποτελούν τα φαβορί για υποβιβασμό στον Mid Cap. Από τις αρχές του μήνα οι δύο εισηγμένες «παλεύουν» όσον αφορά την αποτίμησή τους, με τη διαφορά τους να είναι εξαιρετικά μικρή. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα η Lavipharm θα ενταχθεί στον Mid Cap, αντικαθιστώντας την Entersoft, η οποία αποχωρεί από το Χρηματιστήριο.

Στο πεδίο των ετήσιων αποτελεσμάτων χρήσης 2023, η ΕΥΑΘ ολοκλήρωσε τον «κύκλο» των ανακοινώσεων γι’ αυτή την εβδομάδα, επιστρέφοντας μάλιστα στην κερδοφορία. Το πενθήμερο που ακολουθεί ξεκινά δυναμικά με ΔΕΗ και Fourlis την Τρίτη (9/4), ακολουθούν ο ΑΔΜΗΕ και η Euroconsultants την Πέμπτη (11/4) και η Alumil με την Entersoft την Παρασκευή (12/4).

Διαβάστε ακόμη

Ο Τέλης Μυστακίδης εξαγοράζει την Aegean Baltic Bank

Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους (pics)

Η κλιματική αλλαγή «κόβει» τα φτερά και στις πεταλούδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ