Ήπια πτωτικά το σημερινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο αντιστάθηκε στις μεγάλες πιέσεις των Ευρωπαϊκών αγορών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες κατά 0,65%.

Η μεταβλητότητα ήταν έντονη σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την ανεξέλεγκτη πορεία των ενεργειακών τιμών. Μια πορεία που προκαλεί κραδασμούς σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, που παρακολουθούν κάθε μέρα τα κόστη στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στην Ελλάδα η τιμή χονδρεμπορικής του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 178 ευρώ η μεγαβατώρα κατά 249% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο και με την κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη σε Ιταλία και Ισπανία.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών και λόγω των “πακέτων”, οι ελάχιστες θετικές πρωτοβουλίες των αγοραστών στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και η σταδιακή απόσυρση των “buyers” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Αυτό που επισημαίνεται καθημερινώς από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι δύσκολο, αλλά και πυκνό στις εξελίξεις. Και αυτό διότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Federal Reserve και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να άρουν την στήριξή τους στην οικονομία. Μια δύσκολη, δηλαδή, εξίσωση την οποία οι αγορές προσπαθούν να λύσουν ή να προστατευτούν από αυτήν προσφεύγοντας στην “ασφάλεια” των τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Αυτές οι εξελίξεις, αλλά και οι υπόλοιπες πηγές αβεβαιότητας στο φάσμα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, δείχνουν να έχουν παγώσει τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου και στο περιφερειακό ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι, αυτό που διατυπώνεται από χρηματιστηριακές πηγές είναι ότι δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που εντάσσουν στη στρατηγική τους το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος υποχώρησε κατά 0,69% και στις 2.119,05 μονάδες ο ΟΤΕ με 1,14% σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με την Motor Oil, Aegean, Σαράντη, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ να κλείνουν ήπια ανοδικά.

Σε αρνητικό έδαφος Εθνική και Βιοχάλκο με 2,57% και 2,24% αντίστοιχα έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες με την Λάμδα, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάνας, ΟΛΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ο τζίρος ανήλθε στα 66,5 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 20,5 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,7 εκατομμύρια τεμάχια.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: «Φρένο» στα βίντεο σε Tik tok, Onlyfans και Snapchat για την προστασία των χρηστών

Πούτιν: Η Ρωσία αυξάνει τις ροές φυσικού αερίου προς Ευρώπη – Βολές προς την Ε.Ε.

Société Générale για τις τιμές ενέργειας: H τέλεια καταιγίδα θα μπορούσε να γίνει χειρότερη