Τεχνολογία

Βρετανία: «Φρένο» στα βίντεο σε Tik tok, Onlyfans και Snapchat για την προστασία των χρηστών

  • newsroom


Η Ofcom σημείωσε ότι έρευνά της έδειξε πως το ένα τρίτο των χρηστών δηλώνει ότι είδε ή αντιμετώπισε περιεχόμενο μίσους, ένα τέταρτο υποστηρίζει ότι εκτέθηκε σε βίαιο ή ενοχλητικό περιεχόμενο, ενώ μόνον ένα πέμπτο είδε περιεχόμενο το οποίο ενθάρρυνε τον ρατσισμό

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο VSP, όπως είναι το TikTok, το Snapchat και το OnlyFans, θα πρέπει να παρέχουν σαφείς κανόνες για το περιεχόμενο, να επιτρέπουν στους χρήστες να επισημαίνουν τα επιβλαβή βίντεο και να περιορίζουν την πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, ανακοίνωσε η Ofcom, η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας για τα μέσα ενημέρωσης.

Βάσει της νομοθεσίας που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι στη Βρετανία, οι VSP οφείλουν να κάνουν τα κατάλληλα βήματα για να προστατεύουν όλους τους χρήστες τους από παράνομο υλικό, δίδοντας ιδιαιτέρως προσοχή σε αυτούς που είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Η Ofcom, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των κανόνων, δημοσίευσε οδηγίες για τις VSP σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει να δει αισθητές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου στις διαδικασίες ασφάλειας και καταγγελιών.

Η γενική διευθύντρια Μέλανι Ντόουζ δήλωσε ότι τα διαδικτυακά βίντεο διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών, αλλά πολλοί χρήστες έχουν δει υλικό μίσους, βίαιο ή ακατάλληλο κατά την χρήση τους.

“Οι πλατφόρμες στις οποίες γίνεται τώρα η κοινή χρήση αυτών των βίντεο έχουν νομική υποχρέωση να κάνουν βήματα για να προστατεύσουν τους χρήστες τους”, σημείωσε.

“Άρα ενισχύουμε την εποπτεία μας σε αυτές τις εταιρείες τεχνολογίας, ενώ προετοιμαζόμαστε επίσης για την αντιμετώπιση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος βλαβών από το διαδίκτυο στο μέλλον”, υπογράμμισε.

Η Ofcom σημείωσε ότι έρευνά της έδειξε πως το ένα τρίτο των χρηστών δηλώνει ότι είδε ή αντιμετώπισε περιεχόμενο μίσους, ένα τέταρτο υποστηρίζει ότι εκτέθηκε σε βίαιο ή ενοχλητικό περιεχόμενο, ενώ μόνον ένα πέμπτο είδε περιεχόμενο το οποίο ενθάρρυνε τον ρατσισμό.

Η ρυθμιστική αυτή αρχή είναι αρμόδια για τις πλατφόρμες που ιδρύθηκαν στη Βρετανία, οι οποίες ανέρχονταν αρχικά σε 18. Πλατφόρμες που ιδρύθηκαν σε άλλες χώρες, όπως το YouTube και το Facebook είναι εκτός της αρμοδιότητάς της.

Αν κρίνει ότι μια VSP δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει τους χρήστες, μπορεί να διεξαγάγει έρευνα και να αναλάβει δράση, στην οποία περιλαμβάνεται η επιβολή προστίμων ή στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αναστολής ή περιορισμού της υπηρεσίας.

Διαβάστε ακόμη:

Σκλαβενίτης: +20% έπιασε το «κοντέρ» μέσα στην πανδημία και συνεχίζει…

Euroxx: Παραμένει θετική για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ παρά το σοκ στην αγορά ενέργειας

Πλεύρης: Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση