Με μαζικές πωλήσεις συνεχίζεται η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες πέριξ του 3% και να βρίσκεται στις 913 μονάδες, ακολουθώντας την πτώση των Ευρωπαϊκών αγορών.

Οι επενδυτές προβληματίζονται από την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής φέτος στις ΗΠΑ και περιμένουν σήμα από τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινάει αύριο για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός ανησυχεί την κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι επενδυτές αναμένουν να ακούσουν τον Τζέρομ Πάουελ μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης για να καταλάβουν πόσο ανήσυχη είναι στην πραγματικότητα η Fed σε σχέση με τον πληθωρισμό και πόσο πιο επιθετική μπορεί να γίνει για τη χαλιναγώγησή του.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τη Ρωσία, και σταθμίζουν τους φόβους για ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της γείτονας χώρας. Μετά την ανοδική κίνηση των πρώτων δύο εβδομάδων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των διεθνών αγορών αναγκάζει τελικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών να μπει σε διόρθωση με τις 930 μονάδες να είναι η πρώτη σοβαρή του στήριξή για να κρατηθεί σε επαφή με το υψηλό των 960 μονάδων.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα η άνοδος δεν είναι το απαραίτητο ζητούμενο με την συμπεριφορά των επενδυτών μετά από πολύ καιρό να μην παρουσιάζει σημεία πανικού ή διάλυσης στις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται στα κυριότερα χρηματιστήρια του εξωτερικού. Μια αγορά που δεν δίνει τη δυνατότητα μεγάλων υποχωρήσεων παρά τα συσσωρεμένα γρήγορα κέρδη χτίζει ανοδική ψυχολογία και πάντα έχει ένα μικρό μέρος της να διαφοροποιείται σε συνεδριάσεις με αυξημένη προσφορά.

Οι τράπεζες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή της τάσης, φαίνεται να έχουν αποτινάξει από πάνω τους τον χαρακτηρισμό του αδύναμου κρίκου και οι διορθώσεις τους είναι εντός κάποιων λογικών ορίων.

Αυτό δεν είναι μόνο μια τεχνική παρατήρηση, έχει και θεμελιώδες υπόβαθρο: το περιβάλλον αύξησης επιτοκίων τις ευνοεί, η πιστωτική επέκταση θα υποστηρίξει τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αξίες των εμπράγματων καλύψεων, οι αναστολές πληρωμών πήγαν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Επομένως σε ένα ήπιο χρηματιστηριακό περιβάλλον ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τεχνικά ο Γενικός δείκτης έχασε στην συνεδρίαση της Παρασκευής την πρώτη στήριξη στις 950 – 949 και οι ελπίδες για τετραψήφια νούμερα του Δείκτη θα ελαχιστοποιηθούν με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 900 – 895 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 927 – 923 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 888, 879 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) – 877 (gap) και 865 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι ΚΜΟ 30,60,90 και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, “συνωστίζονται” στη ζώνη 922 – 895. Στις 1013 μονάδες, η πρώτη αντίσταση. Όσο ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2240 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρό τους τις 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις στις 2231, 2150, 2101 (gap και εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2072 μονάδες (ημερήσιο “stop long”), Οι ΚΜΟ 30,60,90 και ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, έχουν στήσει την δική τους “Γραμμή Μαζινό” μεταξύ 2220 και 2160 μονάδων.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει σημαντικές απώλειες με τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο. Η μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί κατά 4,40%, η Πειραιώς σε ποσοστό 2,55%, η Alpha κατά  3,20% και η Eurobank χάνει 3,56%.

Διαβάστε ακόμα:

Σύμβαση leasing αντί δόσης για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Βγαίνει στο σφυρί το σπίτι-μουσείο του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στην Ακρόπολη

Η επόμενη μέρα για την Trastor – Οι νέες επενδύσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός