Τη δεύτερη διαδοχική του πτώση και την πέμπτη στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία επεισοδιακή μέρα με ισχυρές μεταβολές των δεικτών και με τις 1.400 μονάδες να τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Με ένα κρεσέντο πωλήσεων, που «απλώθηκε» στο 80% των μετοχών, ο Γενικός Δείκτης έχασε ενδοσυνεδριακά πολλά από τα κεκτημένα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η τάξη αποκαταστάθηκε -ως ένα βαθμό- και το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων «απορροφήθηκε».

Στο στόχαστρο των sellers βρέθηκαν οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις απώλειες του δείκτη Mid Cap να «αγγίζουν» το 2% μέσα στην ημέρα. Profit taking παρατηρήθηκε και σε blue chips, τα οποία όμως συνεχίζουν να σημειώνουν ισχυρή άνοδο σε μακροπρόθεσμη βάση. Στις τράπεζες υποχώρησε περισσότερο η Eurobank, αν και αυτή προερχόταν από συνεδρίαση κερδών.

Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώθηκε εκ νέου σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές «μαζεύουν» ρευστότητα για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο placement των ΤΧΣ-Πειραιώς. Οι traders περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σχετικά με το ποσοστό διάθεσης, αλλά και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες της διαδικασίας.

Η Quest Συμμετοχών ενισχύθηκε σημαντικά για ακόμη μία συνεδρίαση, μετά την επιβεβαίωση ότι υφίσταται ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ACS, τη θυγατρική της στις ταχυμεταφορές. Πειστική αντίδραση έβγαλε η Cenergy Holdings μετά από 7 διαδοχικές απώλειες και απομακρύνθηκε, έτσι, από τα χαμηλά τριών μηνών.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τετάρτης (28/2) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,24 μονάδες ή 0,30% και έκλεισε στις 1.407,74 μονάδες. Μάλιστα, κινήθηκε σε ένα μεγάλο εύρος τιμών, μεταξύ των 1.396,03 μονάδων (χαμηλό ημέρας) και των 1.415,11 μονάδων (υψηλό ημέρας).

Τα κέρδη του Χρηματιστηρίου «αγγίζουν» το 3% για τον Φεβρουάριο, με μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο μήνας. Επιπλέον, με την αντίδραση και το κλείσιμο μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ο ΓΔ διατηρεί μικρή απόσταση από το υψηλό 13ετίας των 1.424 μονάδων. Η άνοδος από τις αρχές του 2024 προσεγγίζει το 9%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Απώλειες 0,45% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 1.224,61 μονάδες. Η Eurobank ηγήθηκε της πτώσης με -1,51% στο 1,888 ευρώ και ακολούθησαν η Πειραιώς στο -0,51% και τα 3,868 ευρώ, η Alpha Bank στο -0,06% και το 1,717 ευρώ, ενώ η Εθνική κέρδισε +0,28% στα 7,154 ευρώ.

Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,36% στις 3.418,94 μονάδες και ο Mid Cap έχασε 0,32% στις 2.388,78 μονάδες, με τον δεύτερο να έχει διολισθήσει έως και τις 2.346,25 μονάδες στα χαμηλά ημέρας. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, πτώση μεγαλύτερη του 1% σημείωσαν οι HELLENiQ ENERGY (-1,70%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,52%), Motor Oil (-1,28%) και ΕΥΔΑΠ (-1,06%), ενώ από την άλλη πλευρά, η Cenergy Holdings ξεχώρισε θετικά με το +3,86% που «χτύπησε». Ισχυρή ήταν επίσης η άνοδος για την Quest Holdings (+2,75%) και την Viohalco (+2,41%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, υποχώρησαν σημαντικά η ΑΒΑΞ (-2,49%), η MIG (-2,27%), η Profile (-2,12%), η Τεχνική Ολυμπιακή (-2,11%), η Space Hellas (-1,83%), η Premia Properties (-1,37%), ο ΑΔΜΗΕ (-1,30%) και η Intracom Holdings (-1,28%). Αντίθετα, με κέρδη +1,12% έκλεισε η ΕΧΑΕ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94,04 εκατ. ευρώ, με την Τρ. Πειραιώς να κάνει τζίρο 14,6 εκατ. ευρώ και τη Mytilineos 10,08 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 97,3 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» έκλεισαν 70 μετοχές, 33 ενισχύθηκαν και 22 παρέμειναν χωρίς μεταβολή.

Η ατζέντα

Με «κομμένη την ανάσα» περιμένουν οι επενδυτές τις εξελίξεις για το placement της Τρ. Πειραιώς. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται το ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φυσικά το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη συμμετοχή του ΤΧΣ να ανέρχεται σε 27%. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη βάση της εισήγησης που θα καταθέσει η Βank of America, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ για την αποεπένδυση. Η 4η Μαρτίου φαίνεται να έχει «κλειδώσει» -εκτός απροόπτου- για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Το ενδιαφέρον παραμένει επίσης στραμμένο στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, με την Ideal να έχει προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ακολούθησε η Lavipharm. Μέχρι να ολοκληρωθεί η εβδομάδα, ανακοινώσεις περιμένουμε από την HELLENiQ ENERGY και την Entersoft την Πέμπτη (29/2), αλλά και την Mermeren Kombinat την Παρασκευή (1/3).

«Πρεμιέρα» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έκανε σήμερα το νέο retail bond της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, με το περίπου 77% των ομολογιών να κατανέμεται σε ιδιώτες επενδυτές. Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε σε 201,87 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η δημόσια προσφορά να καλυφθεί κατά 1,55 φορές.

Τέλος, την Πέμπτη (29/2) έχουμε το rebalancing (αναδιάρθρωση) των δεικτών του MSCI, με την Intrakat και την Intralot να εισέρχονται στον Small Cap Index. Στον βασικό δείκτη δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 10 μετοχές που τον απαρτίζουν να παραμένουν ως εξής: Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo.

Διαβάστε ακόμη

Οι 60 μέρες που θα κρίνουν υπερπλεόνασμα και παροχές πριν από το Πάσχα

Γιατί οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί ευνοούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες στα πλοία (γράφημα)

Διαδίκτυο: Ερχεται το gigabit voucher για υπερ-γρήγορες ταχύτητες – Πότε θα τρέξει η δράση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ