Σύμφωνα με μια παλιά χρηματιστηριακή ρήση, «οι αγορές σκαρφαλώνουν στον τοίχο της αμφιβολίας και πέφτουν στην καμπύλη της ελπίδας».

Τους τελευταίους μήνες το ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιεί με ακρίβεια το πρώτο μισό του αποφθέγματος, πετυχαίνοντας να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις, κόντρα στην αβεβαιότητα για τον τελικό απολογισμό από το μέτωπο του τουρισμού, τις επιπτώσεις της πανδημίας και το ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Η ανθεκτικότητα του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποτυπώνεται στην πορεία του Γενικού Δείκτη και, κυρίως, στην εικόνα σημαντικού αριθμού μετοχών, της υψηλής κεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβανομένης, που από την αρχή του χρόνου καταγράφουν μεγάλα κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης για το 2021 βρίσκεται στο +13%, έχοντας μόλις την περασμένη εβδομάδα καταφέρει να υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων για να επιχειρήσει να κινηθεί υψηλότερα. Σε επίπεδο μετοχών, η πλειονότητα καταγράφει υψηλότερες αποδόσεις, χωρίς να λείπουν και ορισμένες περιπτώσεις – σε μετοχές της μικρότερης κεφαλαιοποίησης – με κέρδη που ήδη ξεπερνούν το 200%.

Συνολικά, εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, το momentum της αγοράς διατηρείται θετικό και το ποτήρι παραμένει μισογεμάτο. Με δεδομένο πως το κύριο χαρακτηριστικό του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει η ρηχότητα, οι έντονες διακυμάνσεις και η υψηλή μεταβλητότητα παραμένουν στο προσκήνιο, σημειώνουν για να συμπληρώσουν πως παρότι η… ευαισθησία της Λ. Αθηνών σε αρνητικές εξελίξεις και η προδιάθεση σε διορθώσεις παραμένουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς, το πρόσημο διατηρείται θετικό.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον τουρισμό στο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου και η πρόβλεψη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πλέον με ρυθμό άνω του 13%, από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10%, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση, συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά για τη διατήρηση του ευνοϊκού σεναρίου για το Χρηματιστήριο. Η εικόνα για την πορεία της Οικονομίας διατηρείται ενθαρρυντική και, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στο υπόλοιπο του έτους θα καθορίσει αν τελικά η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα προσεγγίσει ή θα υπερβεί το 5,7% για το 2021.

Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο καταλύτης που λέγεται ΕΣΠΑ θα αρχίσει πιο επιθετικά να κάνει την εμφάνιση του από το φθινόπωρο. Επιπλέον, τα NPL’s έχουν μειωθεί στο 30% από το 40% του 2020, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίζει να είναι παρούσα στην ελληνική αγορά ομολόγων μέχρι το τέλος του 2023, ανεξαρτήτως των αποφάσεων για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κατά τεκμήριο βελτιωμένη εικόνα των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και οι εκτιμήσεις για ανάλογη εικόνα στο σύνολο της αγοράς. Τα έως τώρα αποτελέσματα εξαμήνου των εταιρειών, αναφέρει η BETA ΑΧΕΠΕΥ, προσέφεραν στήριξη στις αποτιμήσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η έκπληξη ή ο καταλύτης που θα μετέβαλε ριζικά την οπτική για τα εταιρικά κέρδη ως το τέλος του έτους. Θετικά επίσης έχουν λειτουργήσει και τα μερίσματα και οι επιστροφές που έχουν λάβει οι επενδυτές μέσα στο 2021, τα οποία φτάνουν κοντά στο 2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, καθώς ανέρχονται στα 1,25 δισ. ευρώ.

Ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας

Την ίδια στιγμή οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας μετά το καλοκαίρι λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Οι ανησυχίες εντείνονται καθημερινά και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι στις προθέσεις της ένα νέο lockdown, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει ξανά προ ημερών πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει κόστος και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά. Παρόλα αυτά, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων βγει εκτός ελέγχου και το σύστημα υγείας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί εκ νέου, όλα θα επαναξιολογηθούν.

Παρότι η αγορά “ξορκίζει” το ενδεχόμενο αυτό, η επιφυλακτικότητα παραμένει στο κάδρο. Η επιμονή των κρουσμάτων Covid-19 σε υψηλά νούμερα για την εποχή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες ανησυχίας εν όψει του φθινοπώρου. Παράλληλα, η risk-off διάθεση των αγορών (σε αντιδιαστολή με τα ρεκόρ στη Wall Street) και η διαφαινόμενη πρόθεση περιορισμού των αγορών ομολόγων από την Fed, με άμεσο αντίκτυπο στις αναδυόμενες αγορές όπως η ελληνική, συνεχίζουν να λειτουργούν ως αντίβαρο.

Περαιτέρω, θα πρέπει πλέον να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν πως η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχιστεί και το 2022, καθώς τα αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα προκαλούν διαταραχές στην παραγωγή των εργοστασίων στην Ασία μεγαλώνοντας τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics, είναι απίθανο να επιλυθεί σύντομα το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται από την έλλειψη πρώτων υλών, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και την εκτόξευση των ναύλων. Αυτό, αναφέρεται, θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβαρύνει την παγκόσμια ανάκαμψη.

Το βασικότερο, ωστόσο, που θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι ο κίνδυνος μιας μεγάλης διόρθωσης στις αγορές, έπειτα από έναν πολύ μεγάλο ανοδικό κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα για το ελληνικό Χρηματιστήριο και μάλιστα σε μια περίοδο που επιχειρεί να αρχίζει να κεφαλαιοποιεί τις θετικά διαγραφόμενες προοπτικές του. Η σταδιακή σύσφιγξη της πολιτικής της Fed, όσο και εάν είναι αναμενόμενη, αποτελεί παράγοντα αστάθειας καθώς θα υπάρξουν αναταράξεις στις αναδυόμενες κυρίως αγορές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Επιλεκτικές κινήσεις

Επί του παρόντος, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε πληθώρα μετοχών συνεχίζονται, συντηρώντας το ενδιαφέρον σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ταμπλό από όλες τις κατηγορίες των κεφαλαιοποιήσεων.

Το μεγάλο στοίχημα παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που υπολείπεται αισθητά σε επίπεδο αποδόσεων. Οι προοπτικές παραμένουν θετικές, με την Bank of America (BofA) να σημειώνει στο τελευταίο report της πως οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προχωρούν στα σχέδια μείωσης των NPEs, κάνοντας παράλληλα λόγο για περιθώριο ανόδου έως και 50% καθώς διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας και η μείωση των NPL’s και NPE’s δεν αρκούν για να απελευθερωθεί η αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς χρειάζεται επίσης να υπάρξει ανάπτυξη με αύξηση των δανείων και των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων. Η BofA έχει δώσει τιμή-στόχο τα 3,33 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, για τη Eurobank τα 1,16 ευρώ, τιμή-στόχο το 1,45 ευρώ για την Alpha και για την Τράπεζα Πειραιώς το 1,44 ευρώ.

Πέραν των τραπεζών, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές παραμένει η μετοχή της ΔΕΗ που την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα επίπεδα των 10 ευρώ, προσεγγίζοντας πολυετή υψηλά. Η επίδοση της μετοχής είναι εντυπωσιακή και το τελευταίο 12μηνο εμφανίζει άνοδο σε ποσοστό 152%. Η Επιχείρηση πέραν των σημαντικών επενδύσεων που δρομολογεί, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την περαιτέρω μείωση του δανεισμού της, ώστε να βελτιωθεί ο ισολογισμός και ο δείκτης χρέους / λειτουργικής κερδοφορίας.

Η Μυτιληναίος με απόδοση 36% από την αρχή του χρόνου έχει ξεχωρίσει επίσης στο ταμπλό. Η εκτόξευση της τιμής του αλουμινίου σαφέστατα ευνοεί τον Όμιλο, που κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών αλουμινίου στην Ευρώπη. Σημειωτέον πως η διοίκηση έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι το 2022 η καθαρή κερδοφορία του ομίλου θα είναι διπλάσια του 2020, προσεγγίζοντας τα 260 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με κεφαλαιοποίηση στο 1 δισ. ευρώ, βρίσκεται στο +25 από την αρχή του 2021. Η εταιρεία που μέσω κοινοπραξίας κέρδισε πρόσφατα το διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού για περίοδο 35 ετών, συνεχίζει να υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο εστιάζει κυρίως στην καθαρή ενέργεια και τις βιώσιμες υποδομές. Ειδικότερα στον τομέα των κατασκευών, μαζί με τα έργα που θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα το ανεκτέλεστο του Ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, μακράν μεγαλύτερο στον κλάδο.

Σε σταθερά ανοδική τροχιά κινείται και ο ΟΤΕ, με τον τίτλο να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα τιμών τα τελευταία 13 χρόνια. Οι θετικές επιδόσεις των τελευταίων τριμήνων και συγκεκριμένα η προοδευτική επιστροφή σε καλύτερες λειτουργικές συνθήκες και αύξηση εσόδων, σε συνδυασμό με το επενδυτικό story που διαμορφώνεται για τον ΟΤΕ από το Ταμείο ανάκαμψης, έχουν αποτυπωθεί αισθητά στη μετοχή του Οργανισμού.

Αντίστοιχα, ο ΟΠΑΠ με απόδοση +19% από την αρχή του χρόνου συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα value stocks του Χρηματιστηρίου, με τη μερισματική του πολιτική και την ηγετική του παρουσία στην online και offline αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα να αποτελούν σημαντικά επενδυτικά πλεονεκτήματα.

Διαβάστε ακόμη

Διακοπές με το O’ Pari κάνει ο Μάικλ Τζόρνταν – To Mega Yacht με ελληνική υπογραφή (pics)

Γιατί η Axel Springer εξαγοράζει το Politico έναντι 1 δισ.

Κορωνοϊός: Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν την πορεία της πανδημίας