Μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες διεθνώς στον κλάδο των Media είναι αυτή που ανακοίνωσε ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer για την εξαγορά της αμερικανικής ιστοσελίδας, Politico, έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Axel Springer θα αποκτήσει και το υπόλοιπο 50% της θυγατρικής Politico Europe, καθώς και την ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων Protocol. Αν και τα μέρη δεν έχουν δώσει παραπάνω πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της συναλλαγής, οι  New York Times ανέφεραν ότι το τίμημα θα μπορούσε να ανέλθει στα 1 δισ. δολάρια.

Με αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η συμφωνία αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πιο ακριβές συγχωνεύσεις μέσων ενημέρωσης, ισοδύναμη με πέντε φορές τις ετήσιες πωλήσεις του Politico.

Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται το 4ο τρίμηνο του 2021, υπό την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων.

Το άνοιγμα τηςAxel Springer στο χώρο των media

Ο εκδοτικός κολοσσός συζητούσε εδώ και αρκετούς μήνες για μια συμφωνία με την Politico, η οποία αποφέρει έσοδα περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και είναι σταθερά κερδοφόρα.

O διευθύνων σύμβουλος της Springer, Ματίας Ντέπφνερ δήλωσε ότι το Politico αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος.

Σε ανακοίνωσή του ο γερμανικός όμιλος ανέφερε ότι εξαγοράζει τον αμερικανικό ιστότοπο στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που κάνει στο χώρο των media, με στόχο να αναδειχθεί σε κορυφαίο ψηφιακό εκδότη παγκοσμίως.

Η Springer, με την ενσωμάτωση του Politico,κάνει ένα ακόμη βήμα προς το χώρο του Τύπου, καθώς εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο της, το οποίο περιλαμβάνει ήδη μεγάλα ονόματα όπως το Insider και το Morning Brew. Το Politico αναμένεται να συμπληρώσει το χαρτοφυλάκιο της AxelSpringer με μια έγκυρη φωνή που προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση και ανάλυση της πολιτικής στην Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ και σε oλόκληρο τον κόσμο.

Ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό βήμα

Η Axel Springer και το Politico έχουν σχηματίσει κοινοπραξία από το 2014, όταν ξεκίνησαν το Politico Europe, το οποίο αποτελεί έκτοτε απαραίτητη πηγή πληροφοριών στην ΕΕ, απογειώνοντας την κερδοφορία του από το 2019.

Ο Ματίας Ντόφνερ, Διευθύνων Σύμβουλος του AxelSpringer, σχολίασε: «Η εξαιρετική ομάδα του Politico έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά την ψηφιακή πολιτική δημοσιογραφία και έχει θέσει νέα πρότυπα. Θα είναι μεγάλη μας τιμή και ευθύνη να συμβάλουμε στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας αυτής της εξαιρετικής εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η σημασία της αντικειμενικής ποιοτικής δημοσιογραφία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ και πιστεύουμε ακράδαντα στην αναγκαιότητα της συντακτικής ανεξαρτησίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική μας επιτυχία και την επιτάχυνση της ανάπτυξης του ομίλου».

«Η ομάδα του Politico έχει δημιουργήσει κάτι που αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο εντυπωσιακό και ανθεκτικό επίτευγμα στο σύγχρονο τομέα των εκδόσεων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δώσαμε έμφαση στο να κάνουμε πράξεις και όχι θεωρίες και καταφέραμε αυτό που επιδιώκουν πολλοί ανταγωνιστές μας – μια σταθερά κερδοφόρα εκδοτική επιχείρηση που υποστηρίζει την αληθινή δημοσιογραφική αριστεία», αναφέρει ο Ρόμπερτ Άλβμπιτρον, ιδρυτής και εκδότης του Politico και του Protocol.

«Καθώς το Politico ανθίζει τα τελευταία χρόνια, συνοδευόμενο από την επιτυχή έναρξη του Protocol, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η ευθύνη για την ανάπτυξη της επιχείρησης σε παγκόσμια κλίμακα και την καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Θα καλωσόριζα μόνο έναν νέο επενδυτή που αντικατοπτρίζει τις αξίες μου και τις ξεχωριστές αξίες του Politico, και αυτό είναι κάτι που σίγουρα ισχύει στην περίπτωση του ομίλουAxelSpringer», συνεχίζει.

Το Politico θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του

Όπως ανακοινώθηκε, το Protocol θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του και ο Ρόμπερτ Άλβμπιτρον θα συνεχίσει ως εκδότης του Politico και του Protocol. Οι ομάδες σύνταξης και διαχείρισης της Politico στις ΗΠΑ, στο Politico Europe και στο Protocol θα παραμείνουν ίδιες και θα συνεχίσουν να εκδίδουν τα κείμενά τους χωριστά από τις άλλες εταιρείες της Axel Springer.

Ο ιδιοκτήτης της Bild

Ο όμιλος Axel Springer αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στη Γερμανία, εκδίδοντας εφημερίδες και περιοδικά, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Bild και DieWelt, και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες. Ιδρύθηκε το 1946 από τον Axel Springer και είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Έχει την έδρα του στο Βερολίνο και απασχολεί περισσότερους από 16.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Η Axel Springerαποτελεί πολύπλευρη πύλη πληροφόρησης μέσω των διαφόρων εταιρειών ενημέρωσης (μεταξύ άλλων Welt, Βild, Insider, PoliticoEurope), αλλά και διαβαθμισμένων πυλών (StepStoneGroup και AVIVGroup).

Άνοιγμα στις ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος AxelSpringer επενδύει σε αμερικανικές εταιρείες του τομέα της ενημέρωσης, ενώ το 2014 προχώρησε σε συμφωνία με το Politico για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής έκδοσης της ιστοσελίδας.

Με την τελευταία εξαγορά του Politico, η πορεία μετασχηματισμού από μια παραδοσιακή εταιρεία έντυπων μέσων στον κορυφαίο ψηφιακό εκδότη της Ευρώπης ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο επόμενος στόχος, σύμφωνα με την AxelSpringerείναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών διαβαθμίσεων.

Η επιτυχία του Politico

Το Politico ιδρύθηκε το 2007 και έκτοτε αποτελεί την πιο ισχυρή υπηρεσία παροχής ειδήσεων και ενημέρωσης στον κόσμο, με ειδίκευση στην πολιτική.

Ο ιστότοπος του είναι διαθέσιμος στους αναγνώστες δωρεάν και το κορυφαίο ενημερωτικό δελτίο του, το Playbook, διαβάζεται ευρέως από τους πιο ισχυρούς μεσίτες της Ουάσιγκτον. Η συνδρομητική υπηρεσία της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας, το PoliticoPro, παράγει περισσότερα από τα μισά ετήσια έσοδα της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της 15χρονης πορείας του, το Politico έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές πηγές ειδήσεων στον κόσμο και ένα από τα κορυφαία μοντέλα καινοτομίας στα μέσα ενημέρωσης στον 21ο αιώνα. Περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι στο Politico και στο Protocol, που ξεκίνησε το 2020, συμβάλουν στον καθορισμό της ατζέντας για τα πιο κρίσιμα ζητήματα που κυριαρχούν στο τοπίο της παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής. Με σημαντικά έσοδα που προέρχονται από συνδρομές και διαφημίσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο του Politico σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη και σταθερά κέρδη, έχοντας σχέδια για περαιτέρω επέκταση.