Θετικό ξεκίνημα στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα για το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη κατά 1,03% και να βρίσκεται στις 907,59 μονάδες.

Η αγορά ακολουθεί το θετικό ξεκίνημα των Ευρωπαϊκών αγορών και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη σύνοδο κορυφής του COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή.

Η σύνοδος κορυφής θεωρείται ευρέως ως μια ευκαιρία για τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν μια αποφασιστική δράση για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για φιλόδοξους στόχους.

Η εβδομάδα και ο μήνας που ξεκινά είναι μια κρίσιμη περίοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών μιας και αυτή η εβδομάδα ξεκινά με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στην ΑΜΚ της ΔΕΗ.

Η τελευταία μετά τις αποφάσεις της διοίκησης την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε ότι η αύξηση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1,350 δισεκατομμύρια ευρώ δίνοντας στους Έλληνες παλαιούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση ώστε να μην υποστούν dilution.

Εκτός βέβαια της ΔΕΗ ο τραπεζικός κλάδος είναι ο κλάδος που αναμένουν οι αναλυτές να δώσει την επόμενη ανοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να κατευθυνθεί μετά από το 2014 σε επίπεδα άνω των 950 μονάδων.

Άλλωστε τόσο ο τραπεζικός κλάδος, όσο και η ΔΕΗ είναι δύο hot stories για το μέλλον που τα μεγάλα funds θεωρούν ευκαιρία. Οι προσθήκες και ΔΕΗ και Εθνικής στον MSCI Greece είναι λίγο έως πολύ δεδομένες.

Από την άλλη η εκτίμηση της JP Morgan είναι ότι το Ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει να φοβηθεί την πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι βλέπουν πλέον θετικά την Ελλάδα θεωρώντας την φθηνή και με καλές προοπτικές.

Παράλληλα βλέπουν ότι οι μερισματικές αποδόσεις είναι υψηλότερες από πολλές άλλες αγορές. Το 2022 όλοι περιμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με την αγορά ακόμα να μην έχει μπει σε ρυθμούς προεξόφλησης. Μην ξεχνάμε ότι στις 11 Νοεμβρίου έχουμε τις ανακοινώσεις για τον MSCI Greece με το rebalancing να λαμβάνει χώρα τέλος του μήνα.

Επιπλέον, περιμένουμε και τη Moody’s και την απόφαση της για την ελληνική οικονομία μιας και υπολείπεται από τους άλλους οίκους. Τεχνικά αν ο Γενικός Δείκτης χάσει την πρώτη στήριξη στις 902 – 895 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 893 – 888 (διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών), 875 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 866 – 856 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο χαμηλότερα των 856 μονάδων, θα απαιτήσει μαζικό κλείσιμο “long” θέσεων και μπορεί να δώσει πίεση προς τις 823 μονάδες. Ενισχυμένες οι πρώτες αντιστάσεις στις 913 (ημερήσιο “stop short”) – 915, 930 και 949 – 950 μονάδες.

Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι στηρίξεις στις 2167 – 2154 (σπεύδουν οι ΚΜΟ 30 και 60 ημερών), 2113 και 2095 (η παραβίασή τους θα απαιτήσει επιθετικό κλείσιμο “αισιόδοξων” θέσεων). Οι αντιστάσεις στις 2197, 2207 (ημερήσιο “stop short”), 2231 και 2240 μονάδες (gap). Θετική έκπληξη με κλείσιμο υψηλότερα των 2240, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 2371 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Βιοχάλκο, Λάμδα και Eurobank σημειώνουν άνοδο άνω του 3%. Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν άνοδο άνω του 2%, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΕΧΑΕ, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ σημειώνουν άνοδο άνω του 1% με την Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Μυτιληναίο να κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος και με ήπιες απώλειες ο ΟΛΠ, Aegean και ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμα:

Attica Bank: Στις 3 Νοεμβρίου «ξεκαθαρίζει» για ξένο επενδυτή και ΑΜΚ

Πώς θα είναι οι βίλες στο «My Kilada» στο Πόρτο Χέλι για… super rich γκολφέρ, Έλληνες και ξένους (pics)

Φορολογικοί κάτοικοι: Ποιοι και πόσοι «υψώνουν» την ελληνική σημαία