Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας τερμάτισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ευρείες αγοραστικές τοποθετήσεις, αφήνοντας οριστικά «πίσω» την πρόσφατη διόρθωση και θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη των 1.000 μονάδων. Κάτι, το οποίο έχει να συμβεί από τον… Δεκέμβριο του 2014 

Στο ταμπλό, οι τράπεζες αποτέλεσαν τους βασικούς «πρωταγωνιστές», με τα κέρδη στην Πειραιώς να φθάνουν έως το +5%. Ωστόσο, η αγοραστική διάθεση διαχύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Ενδεικτικά, ΔΕΗ – Lamda Development – ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Sarantis – Viohalco διευρύνθηκαν άνω του 3%, ενώ η ΕΧΑΕ εκτινάχθηκε στο +8%. Η Attica Bankαπό την πλευρά της, «πέταξε» κοντά στο +30%. 

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 1,92% και διαμορφώθηκε στις 997,81 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (979,06 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 17 μονάδες (από 982,25 έως 999,67 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 126,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα στη Mytilineos.

Νέο άλμα για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε στο «πράσινο», καθώς τα σενάρια για τα φετινά μερίσματα συντήρησαν το ενδιαφέρον των αγοραστών, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να τερματίσει στο +3,15% και τις 747 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, αναρριχήθηκε στο +4,8% και το 1,8 ευρώ (υψηλό 19 μηνών), λαμβάνοντας ώθηση κι από την προσδοκία ένταξης στον MSCI Standard Greece. Κατά 3,5% αυξήθηκε, επίσης, η μετοχή της Alpha Bank, η οποία προσέγγισε το 1,20 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο +3,6% και τα 4,25 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολούθησε στο +1,9% και το 1,19 ευρώ. Πιο αναλυτικά:   

  • Alpha Bank +3,46% 1,196 ευρώ  
  • Eurobank +1,87% 1,199 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +3,63% 4,259 ευρώ  
  • Πειραιώς +4,79% 1,8035 ευρώ  

Άλμα σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Attica

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,87% και 2.420 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ εκτινάχθηκε στο +4,9% και τα 7,24 ευρώ, ενώ άνοδο κατά 3% εμφάνισαν οι μετοχές των Lamda Development – Viohalco  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. H μετοχή της Sarantis έκανε άλμα 5,7%, με τις μετοχές των Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Τιτάνα να ενισχύονται πέριξ του +2%. Η μετοχή της Motor Oil, ταυτόχρονα, έκλεισε στο +1,5%. Στον αντίποδα, η Jumbo υποχώρησε ήπια κατά 1,2%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,01% και 1.512 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχώρισε θετικά στο +7,7% και το 0,96 ευρώ (υψηλό 11 μηνών), ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ τερμάτισε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 9μήνου, εμφανίζοντας άνοδο κατά σχεδόν 8% (τζίρος 2,4 εκατ. ευρώ). Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην Attica Bank, η οποία «πέταξε» στο +30% και το 0,17 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων επένδυσης της Thrivest (κοντά στο 150% τα σωρευτικά κέρδη του Ιανουαρίου).

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 87 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 19 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 25 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 69,5 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν 

  • Η μετοχή της Attica Bank εκτοξεύθηκε κατά σχεδόν 30%, με τουλάχιστον 5,1 εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια. Κοντά στο +150% η μεταβολή μέσα στο 2023, χάρη στα σενάρια περί επένδυσης του Thrivest. Στο 0,17 ευρώ η σημερινή τιμή.  
  • Η μετοχή της Πειραιώς σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, υπερβαίνοντας και το 1,8 ευρώ. Στα 12,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε ενδεχόμενη προσθήκη στον MSCI Standard Greece.   
  • Η μετοχή της ΕΧΑΕ έκανε ράλι 8% με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 9μήνου, καθώς η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί τις θετικές εξελίξεις.   
  • Πολύ καλή η εικόνα για τον κατασκευαστικό κλάδο, με τη μετοχή της ΑΒΑΞ να παίρνει τη σκυτάλη από την Ελλάκτωρ και να εκτοξεύεται στο +7,7% και το 0,96 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.  
  • Η μετοχή της Mytilineos έκλεισε με άνοδο 2,07% και ανήλθε στα 22,6 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Στα 31,1 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με τα 24 εκατ. ευρώ να διακινούνται μέσω πακέτων. 

Ευρεία στηρίγματα στο ταμπλό 

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση του Ιανουαρίου, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ευρείες αγοραστικές κινήσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη αφενός σε νέα υψηλά 8ετίας αφετέρου στις παρυφές των 1.000 μονάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις αρχές του έτους, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο 7,3%, με τις τράπεζες να υπερ-αποδίδουν στο +16,7% και τις κατασκευές στο +12,5%. 

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η αγορά περιμένει μια σειρά κρίσιμων εξελίξεων, με κορυφαία την επικείμενη ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch (Παρασκευή 27/1). Το προηγούμενο διάστημα είχαν διακινηθεί σενάρια περί πιθανής αναβάθμισης, κάτι το οποίο -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα μας φέρει ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα βρισκόμαστε στο «BB», δηλαδή δύο βήματα μακριά). Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Την ίδια στιγμή, τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινάει και η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου, τα οποία εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν την ανθεκτική εικόνα του 2022. Τον χορό -κατά παράδοση- θα «ανοίξει» η διοίκηση της Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου. 

Και, φυσικά, μην ξεχνάμε τα σενάρια για τις νέες προσθήκες στον MSCI Standard Greece (αρχές Φεβρουαρίου οι αποφάσεις), τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, την επιβράδυνση του πληθωρισμού, την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και τις προσδοκίες για ηπιότερο «φρένο» στην ανάπτυξη.     

Παραμονεύουν οι ανησυχίες    

Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων στην Ευρώπη εξακολουθούν να τίθενται στο επίκεντρο, καθώς η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι αυξητικές τάσεις στον λεγόμενο «σκληρό» πληθωριστικό δείκτη (εξαιρώντας, δηλαδή, την ενέργεια και τα τρόφιμα) έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για διατήρηση του ρυθμού νομισματικής σύσφιγξης. 

Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να μάθουμε και τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν εντός του Απριλίου (χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο του Μαΐου). Και η πιθανότητα προσφυγής σε επαναληπτικές κάλπες είναι αρκετά ισχυρή, εντείνοντας τους φόβους για μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές  

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει οριακά κέρδη στο +0,14% και τις 452 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,28% και ο γαλλικός CAC 40 ακολουθεί κατά +0,15%. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,06% και ο ιταλικός FTSE MIB περιορίζεται κατά 0,38%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones εμφανίζει ήπια άνοδο κατά 0,4% ή κατά 150 μονάδες. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν σε θετικό έδαφος, χάρη στις προσδοκίες για τη ζήτηση στην Κίνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,44% και τα 82,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,82% και τα 88,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, υποχωρεί στο -0,59% και τα 1.916 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης

Ο Μητσοτάκης, η… συγκυβέρνηση και η αγωνία του Ανδρουλάκη, τα μαχαιρώματα για καζίνο και ξενοδοχεία και το ταμπλό που μαρτυράει την Ελλάκτωρ 

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά