(Τελευταία ενημέρωση – 13:10)

Ελεγχόμενη πτώση καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται πάνω από τη «ζώνη» των 1.420 μονάδων. Στο στόχαστρο των sellers βρίσκονται οι τράπεζες, στον απόηχο του υψηλού 8ετίας που «χτύπησε» ο κλαδικός δείκτης και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για το placement της Τρ. Πειραιώς.

Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 0,24% στις 1.421,34 μονάδες, με το χαμηλό ημέρας να εντοπίζεται λίγο πιο κάτω, στις 1.421,16 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 1.427,37 μονάδες. Επομένως δεν απειλούνται -τουλάχιστον όπως φαίνεται στο πρώτο μισό της συνεδρίασης- τα πρόσφατα κεκτημένα, που είχαν ως αποτέλεσμα το χθεσινό κλείσιμο ρεκόρ στις 1.424,77 μονάδες.

Σε περίπτωση που δεν κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους οι πωλητές, το Χρηματιστήριο θα ολοκληρώσει την έκτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα του, καθώς και την 8η στις συνολικά 9 του 2024. Ζητούμενο είναι ο ΓΔ να παραμείνει πάνω από τις 1.413,26 μονάδες (κλείσιμο 23ης Φεβρουαρίου).

Παρά τα εύλογα σημάδια κόπωσης και το profit taking στις τράπεζες, η εγχώρια αγορά βρίσκει στηρίγματα κυρίως σε τίτλους που διευρύνουν το σερί τους, όπως η Viohalco, η θυγατρική της, Cenergy Holdings, αλλά και η Mytilineos, ανακτώντας όλες τους το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών.

Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο προέρχεται από έναν εξαιρετικό Φεβρουάριο, τον τέταρτο σερί ανοδικό μήνα, κλείνοντας μάλιστα σε νέο υψηλό περίπου 13 ετών και με τα κέρδη εντός του 2024 να ξεπερνούν το 10%. Το ιδανικό φινάλε του Φεβρουαρίου για τη Λεωφόρο Αθηνών έρχεται σε μία εξίσου θετική συγκυρία για τις διεθνείς αγορές. Σε ρότα νέων ρεκόρ βρίσκονται οι δείκτες της Wall Street, όπως και οι ευρωπαϊκοί, με τον γερμανικό DAX να «απογειώνεται» σε νέο ιστορικό υψηλό. Το ορόσημο των 40.000 μονάδων «άγγιξε» για πρώτη φορά στα χρονικά ο ιαπωνικός Nikkei.

Η κίνηση δεικτών και μετοχών

Οι τράπεζες υφίστανται τις ισχυρότερες πιέσεις στο ταμπλό, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει 0,69% στις 1.239,08 μονάδες. Η Τράπεζα Πειραιώς διορθώνει -1,67% στα 4,002 ευρώ, προερχόμενη από κλείσιμο σε υψηλό 3ετίας. Ακολουθούν η Alpha Bank στο -0,63% και το 1,726 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα στο -0,61% και τα 7,2 ευρώ και η Eurobank στο -0,29% και το 1,906 ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) σημειώνει πτώση 0,29% στις 3.453,20 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) ενισχύεται κατά 0,19% στις 2.426,04 μονάδες. Στον Large Cap απώλειες άνω του 1% καταγράφουν η Coca Cola, η HELLENiQ ENERGY, η ΔΕΗ και η ElvalHalcor.

Η Cenergy Holdings συνεχίζει για τρίτη μέρα τη δυναμική της επάνοδο, προερχόμενη από 7 ημέρες απωλειών και έχοντας ήδη «σβήσει» όσα έχασε. Στο ίδιο μήκος κύματος η Mytilineos ενισχύεται για δεύτερη διαδοχική μέρα και αφήνει πίσω της το 4ήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε. Ισχυρή είναι επίσης η άνοδος για την Viohalco, την ΕΥΔΑΠ και την Lamda Development.

Στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν με κέρδη άνω του 2% η Profile και η Τεχνική Ολυμπιακή και ακολουθούν με τουλάχιστον +1% ο ΑΔΜΗΕ, η Intracom Holdings που επιστρέφει στα επίπεδα των 4 ευρώ, αλλά και η Entersoft που βρίσκεται στο «κυνήγι» ενός νέου ιστορικού υψηλού. Από την άλλη πλευρά, υποχωρούν σημαντικά η Epsilon Net και η MIG.

Στα 30,69 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία των συναλλαγών, με τον τζίρο της Τρ. Πειραιώς να ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές και για την Titan, λόγω του πακέτου ύψους 1,31 εκατ. ευρώ στην έναρξη της συνεδρίασης. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 98,27 δισ. ευρώ. Ενισχύονται 55 μετοχές, υποχωρούν 42, ενώ αμετάβλητες παραμένουν 19 μετοχές.

Πώς έκλεισε ο Φεβρουάριος

Από νέες κορυφές κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει την Πέμπτη στα επίπεδα των 1.424 μονάδων, υπερβαίνοντας ελάχιστα το κλείσιμο της 20ής Φεβρουαρίου. Για να βρει τα αμέσως επόμενα υψηλότερα κλεισίματα, το Χρηματιστήριο πρέπει να «ταξιδέψει» πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου 2011, όταν ο ΓΔ είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στις 1.429,12 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, πάντως, το Χ.Α. έχει «αγγίξει» και τις 1.430 μονάδες (υψηλό ημέρας 22/2 στις 1.431,08 μονάδες). Σε νέο υψηλό 8 και πλέον ετών (Νοέμβριος 2015) βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης.

Όσον αφορά τον Φεβρουάριο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +4,19%, ο FTSE 25 κατά +4,12%, ο Mid Cap κατά +4,84% και ο τραπεζικός δείκτης κατά +5,54%. Από την έναρξη της φετινής χρονιάς, οι επιδόσεις έχουν ως εξής: ΓΔ +10,18%, FTSE 25 +10,91%, Mid Cap +7,58%, τράπεζες +17,52%. Πρόκειται επίσης για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα ανόδου, έχοντας προηγηθεί το +6,88% του Νοεμβρίου, το +1,41% του Δεκεμβρίου και το +5,74% του Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα αξιοσημείωτα ρεκόρ, που έδωσαν νέα «νότα» αισιοδοξίας στο φινάλε του Φεβρουαρίου, οι προβολείς «έπεσαν» πάνω στην Τράπεζα Πειραιώς εν αναμονή της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μετοχή κατέγραψε ισχυρή ημερήσια άνοδο και τζίρο 23,11 εκατ. ευρώ (ελέω και του rebalancing των δεικτών του MSCI), κλείνοντας πάνω από τα 4 ευρώ για πρώτη φορά από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021. Η χρηματιστηριακή αξία της μετοχής ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ.

Νέο ρεκόρ στα 26,25 ευρώ σημείωσε η Titan, από το 2019 που άλλαξε έδρα και έκανε την τριπλή εισαγωγή σε Βρυξέλλες, Παρίσι και Αθήνα, στο πλαίσιο μετασχηματισμού του ομίλου. Στα 8,41 ευρώ «απογειώθηκε» η HELLENiQ ENERGY, που συνιστούν υψηλό ενός έτους. Οι traders προεξόφλησαν ότι η ετήσια κερδοφορία θα ήταν ικανοποιητική, ενώ καλοβλέπουν και το γενναιόδωρο μέρισμα της τάξης των 0,90 ευρώ ανά μετοχή που αποφάσισε να προτείνει η διοίκηση της εισηγμένης (0,60 ευρώ το τελικό συν 0,30 ευρώ το προμέρισμα).

Στους ρυθμούς του εταιρικού ομολόγου, των νέων αγορών μετοχών από τον πρόεδρο και CEO Σωκράτη Κόκκαλη και της ένταξης στον δείκτη Small Cap του MSCI Greece, κινείται η Intralot, η οποία κατέγραψε χθες την ισχυρότερη ποσοστιαία άνοδο στο ταμπλό (+7,02%). Ως αποτέλεσμα, η μετοχή έκλεισε στο 1,25 ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2018. Στα 5,5 ευρώ ολοκλήρωσε τον μήνα η Intrakat, που αποτελούν υψηλό 14 και πλέον ετών (Οκτώβριος 2009). Ώθηση από τα αποτελέσματα και την αναζήτηση νέων ευκαιριών για εξαγορές έλαβε η Entersoft, τερματίζοντας τον Φεβρουάριο στο ιστορικό υψηλό των 7,38 ευρώ, με τη φημολογία για ενδεχόμενη εξαγορά της από ισχυρό όμιλο να εντείνεται.

Μήνας σημαντικών εξελίξεων ο Μάρτιος

Το placement της Τράπεζας Πειραιώς είναι το μεγάλο γεγονός των ημερών, με την κυβέρνηση να έχει δώσει το «πράσινο» φως για τη διάθεση και του 27% που κατέχει προς το παρόν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Αναμένονται οι λεπτομέρειες για το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών. Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον από τους ξένους long επενδυτές.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, σήμερα (1/3) είναι η σειρά της Mermeren Kombinat να προβεί σε ανακοινώσεις. Γεμάτη θα είναι η ερχόμενη εβδομάδα καθώς αναμένονται οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της ElvalHalcor την Τρίτη (5/3), της Cenergy Holdings και της Optima bank την Τετάρτη (6/3), ενώ η πιο σημαντική μέρα θα είναι η Πέμπτη (7/3) καθώς περιμένουμε την Alpha Bank, την Eurobank, την Viohalco και την Autohellas. Έπονται η Σαράντης (11/3), η Εθνική Τράπεζα με την Aegean (12/3) και ο ΟΠΑΠ (13/3).

Εξελίξεις αναμένεται να έχουμε και στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, με τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο Χ.Α. Στις 8 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση του report της καναδικής DBRS. Ωστόσο, η προσοχή στρέφεται περισσότερο μία εβδομάδα αργότερα (15 Μαρτίου) στη Moody’s, με τον αμερικανικό οίκο να είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Προς το παρόν διατηρεί τη χώρα ένα «σκαλοπάτι» μακριά από το investment grade.

Διαβάστε ακόμη

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα (pics)

Νέες επενδύσεις και είσοδος σε νέες αγορές για την GOLDAIR (pics)

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ