Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκινώντας τον νέο μήνα συναλλαγών μετά από έναν κερδοφόρο Φεβρουάριο, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να ανακοινώνονται εντός της ημέρας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,4% στις πρώτες συναλλαγές, και αυτή την ώρα καταγράφει άνοδο 0,34% στις 496,31 μονάδες, με τις τεχνολογικές μετοχές να ενισχύονται κατά 1,1% και να ηγούνται των κερδών, καθώς όλοι οι τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια σημείωναν άνοδο.

Ο ηπειρωτικός δείκτης των blue chip έκλεισε 0,1% υψηλότερα την Πέμπτη, μετά τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο βασικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ -το προτιμώμενο μέτρο του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ- αυξήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες κατά 0,4% μηνιαίως και 2,8% ετησίως τον Ιανουάριο.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,56%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,54%, ο γαλλικός CAC 40 με οριακή άνοδο 0,06%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,73% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 0,54%.

Ο Stoxx 600 σημείωσε ιστορικό υψηλό τον περασμένο μήνα, με κινητήρια δύναμη τις 11 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης GRANOLAS, οι οποίες συγκέντρωσαν τα μισά από τα κέρδη στο σύνολο του Stoxx 600.

Η ομάδα περιλαμβάνει τις GSK, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L’Oreal, LVMH, AstraZeneca, SAP και Sanofi.

Η προσοχή στρέφεται σήμερα στην έκτακτη μέτρηση του πληθωρισμού της ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο, που αναμένεται στις 10 π.μ. ώρα Λονδίνου, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Reuters να προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 2,5% σε ετήσια βάση, από 2,8% τον Ιανουάριο.

Ο γερμανικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ήταν σύμφωνος με τις προβλέψεις στο 2,7% σε ετήσια βάση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει υπόψη της τα στοιχεία για τον πληθωρισμό  καθώς θα χαράζει την πορεία της για μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, με την οικονομική ανάπτυξη να παραμένει στάσιμη σε μεγάλο μέρος της ευρωζώνης. Η αγορά αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις τον Ιούνιο, μαζί με τη Fed.

Διαβάστε ακόμη

Έτσι θα είναι το Data Center της Microsoft στα Σπάτα (pics)

Νέες επενδύσεις και είσοδος σε νέες αγορές για την GOLDAIR (pics)

POS: Μετά την παράταση έρχονται και μειώσεις για μικροποσά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ