Με άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, καταφέρνοντας να γυρίσουν σε θετικό έδαφος λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, ολοκληρώνοντας παράλληλα άλλον έναν μήνα κερδών. Οι επενδυτές αποτιμούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου που ανακοινώθηκαν σήμερα και δείχνουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE, που είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού, παρουσίασε επιβράδυνση 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ, ο γενικός PCE, που περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ενισχύθηκε 2,4% ετησίως και 0,3% σε επίπεδο μήνα.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνες των αγαθών μειώθηκαν 0,2% σε επίπεδο μήνα και 0,5% σε επίπεδο έτους. Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, σημειώθηκε αύξηση 0,5% στον μήνα και 1,4% στο έτος, ενώ οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και 4,9% στο έτος.

Υπό αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones ανέβηκε οριακά 0,04% στις 38.963 μονάδες, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,54% στις 5.097 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 0,84% στις 16.082 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street τον Φεβρουάριο, παρά τις αναταράξεις που σημειώθηκαν και τον προβληματισμό για το αν το ράλι των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσει να συνεχιστεί. Ο Nasdaq κλείνει τον μήνα με κέρδη 5,2%, ο S&P 500 στο +4,6%, ενώ ο Dow Jones προσθέτοντας 1,8% και επιτυγχάνοντας το πρώτο θετικό σερί τεσσάρων μηνών μετά τον Μάιο 2021.

Εξάλλου, μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο αξιωματούχος της Fed Ράφαελ Μπόστιτς, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι. Τα νέα στοιχεία έφεραν πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές να υποχωρεί στο 4,23% και το 2ετές να διαμορφώνεται στο 4,629%.

Στο ταμπλό, σε υψηλό 52 εβδομάδων βρέθηκαν 47 μετοχές του S&P 500 κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ράλι 24,5% σημείωσε η μετοχή της C3.ai και άλμα 19% έκανε η Okta, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν. Στον αντίποδα, βουτιά 18,5% έκανε η Snowflake μετά τα απογοητευτικό guidance για το α’ τρίμηνο και την ανακοίνωση ότι ο CEO Frank Slootman θα παραιτηθεί.

Κατά 18,5% κατρακύλησε και η Viking Therapeutics, η οποία στη συνεδρίαση της Τρίτης είχε εκτοξευτεί 121%, μετά την είδηση ότι το φάρμακο που αναπτύσσει για την απώλεια βάρους παρουσίασε πολύ καλά αποτελέσματα κατά τη 2η φάση της δοκιμής του. Παρά τη σημερινή πτώση, η μετοχή της εταιρείας εξακολουθεί να βρίσκεται τουλάχιστον σε διπλάσιο επίπεδο από το ξεκίνημα τη εβδομάδας.

Τουλάχιστον στο +20% βρέθηκε στις μετασυνεδριακές συναλλαγές η μετοχή της Dell, η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα έσοδα δ’ τριμήνου, λαμβάνοντας ώθηση από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάκαμψη στην αγορά υπολογιστών.

Στα εμπορεύματα, το αμερικανικό αργό WTI Απριλίου υποχώρησε στα 78,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο brent παράδοσης Απριλίου σημείωσε οριακή πτώση στα 83,62 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο μήνα, ενισχύθηκαν αντίστοιχα κατά 3,2% και 2,3%. Σε υψηλό μήνα έκλεισε ο χρυσός, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να προσθέτουν 0,6% φτάνοντας στα 2.054,7 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη

GRANOLAS: Οι «Υπέροχες 11» της Ευρώπης (tweet)

Μπόστιτς (Fed): Το καλοκαίρι η πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ευρωαγορές: Επιφυλακτικές κινήσεις μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Νέο ρεκόρ για τον Dax

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ