(last update 12.44) Στηρίγματα βρίσκει σιγά – σιγά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις, φλερτάροντας έντονα με το τεχνικό όριο των 1.035 μονάδων, το οποίο «αγνοείται» από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014. Τα θετικά πρόσημα, κατά κύριο λόγο, εδράζονται στις «πλούσιες» επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες διατηρούν «ζωντανό» το ενδιαφέρον στο ταμπλό, παρά τη μεταβλητότητα στο εξωτερικό.

Η μετοχή της Attica Bank, ενδεικτικά, εκτινάσσεται στο +25% μετά τις αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, ενώ η MIG δίνει συνέχεια στο διψήφιο ράλι, εν μέσω των σεναρίων για τις προθέσεις της οικογένειας Ηλιόπουλου. Την ίδια στιγμή, το deal εισόδου της Intracom στο μετοχικό κεφάλαιο της Κλουκίνας – Λάππας παρέχει νέα ώθηση στις δύο μετοχές, με την Dimand να ακολουθεί δυναμικά. Στηρίγματα παρέχει και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος σκαρφαλώνει σε υψηλό 11ετίας. Από την άλλη πλευρά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει σε αρνητικό έδαφος, παρά τις διαβεβαιώσεις για το deal με τις First – Macquarie.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,60% και διαμορφώνεται στις 1.035,70 μονάδες, κερδίζοντας έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.029,68 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.025,76 έως 1.036,42 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 54 εκατομμύρια ευρώ. 

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά την ανάκτηση των 800 μονάδων και το νέο υψηλό 3ετίας, εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις, καθώς βρίσκεται μόλις στο +0,06% και τις 801 μονάδες. Η μετοχή της Eurobank προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, συνεχίζοντας στο +1,4% και το 1,33 ευρώ -το υψηλότερο επίπεδο από το 2015. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -0,8% και τα 4,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -1% και το 1,89 ευρώ. Κατά 0,3% περιορίζεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,25 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,28% 1,2565 ευρώ 
  • Eurobank +1,44% 1,339 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα -0,82% 4,458 ευρώ 
  • Πειραιώς -1,02% 1,897 ευρώ 

Σε υψηλό 11ετίας ο ΟΠΑΠ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,66% και 2.520 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ δείχνει να «ξυπνά» και διευρύνεται στο +3,6% και τα 14,4 ευρώ για πρώτη φορά από το 2011, με τη μετοχή της Aegean να «ίπταται» στο +3,2% και τα 6,7 ευρώ. Η μετοχή της Autohellas, από την πλευρά της, εκτινάσσεται στο +4,6%, ενώ η Jumbo έπεται στο +1,8%. Ελλάκτωρ και ΟΤΕ, επίσης, παρουσιάζουν άνοδο κατά τουλάχιστον 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσγειώνεται στο -2,4% και τα 11,9 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην «αναστάτωση» της Πέμπτης, παρά τις διαβεβαιώσεις για το επερχόμενο deal πώλησης της θυγατρικής Τέρνα Ενεργειακή, η οποία ενισχύεται κατά 2%.  

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,88% και 1.573 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει στο +4% και το 1,90 ευρώ, στον απόηχο της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο (αποκτά το 46,6%) της ΚλουκίναςΛάππας, η οποία από την πλευρά της εκτοξεύεται κατά +6,8% και φθάνει στο 0,94 ευρώ. Οι μετοχές των Premia και Intrakat, επιπλέον, διευρύνονται κατά 7% και κατά 2,7% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΚριΚρι χάνει περίπου 2,8%, ενώ η Αλουμύλ οπισθοχωρεί κατά -2,4%. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στη MIG, η μετοχή της οποίας εκτινάσσεται στο +11% χάρη στην απόκτηση του 5,5% από την οικογένεια Ηλιόπουλου (Seajets). Τέλος, η Attica Bank κάνει άλμα στο +25% και το 0,17 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την αποχώρηση της Ellington και την ανάληψη του τιμονιού από τη Thrivest. 

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 71,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Οι 5 μετοχές που ξεχωρίζουν

  • Η μετοχή της Attica Bank εκτινάσσεται στο 0,17 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 400.000 ευρώ. Σε ρόλο καταλύτη η αντικατάσταση του Ellington από τη Thrivest στο μετοχικό κεφάλαιο. Ράλι άνω του 100% από τις αρχές του 2023. 
  • Η μετοχή της MIG πραγματοποιεί διψήφιο «άλμα», με 16 εκατομμύρια τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια, μετά την είσοδο της οικογένειας Ηλιοπούλου και τα σενάρια για το μέλλον του deal πώλησης της Attica Group στην Πειραιώς.
  • Η μετοχή της Κλουκίνας – Λάππα συνεχίζει την ανοδική αντίδραση, ως απόρροια της συμφωνίας για την απόκτηση του 46% από την Intracom Holdings. Αισίως στο 0,94 ευρώ η τιμή της εταιρείας στο ταμπλό. 
  • Η μετοχή της Dimand καταγράφει άνοδο 5,5% και αναρριχάται στα 13,45 ευρώ, στη σκιά των νέων πακέτων μετοχών αξίας 5,5 εκατ. ευρώ. Στο -14% η μεταβολή στο 2023.  
  • Η μετοχή του ΟΠΑΠ δείχνει να «ξυπνάει» από τον λήθαργο και ανακάμπτει στο +3,6% και τα 14,4 ευρώ, επιστρέφοντας άνω των 14 ευρώ για πρώτη φορά από το 2011. 

«Δυσκολίες» υπέρβασης των 1.030 μονάδων

Η Λεωφόρος Αθηνών, η οποία μετράει άνοδο άνω του 1% μέσα στην εβδομάδα αλλά και περίπου 11% μέσα στο 2023, εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση, με ορισμένους επενδυτές να επιλέγουν την κατοχύρωση των πρόσφατων ισχυρών κερδών.

Εξάλλου, οι αντιστάσεις των 1.030 – 1.035 μονάδων παρουσιάζουν δυσκολίες υπέρβασης, δεδομένης της εν μέρει κόπωσης των αγοραστών.  Σ’ αυτό το κλίμα συνηγορεί και η «εικόνα» των διεθνών αγορών, οι οποίες επιχειρούν να αφομοιώσουν και να αποτιμήσουν τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Ας σημειωθεί ότι η ΕΚΤ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ έστειλε σήμα για νέα παρέμβαση 50 μ.β. και τον Μάρτιο.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να έχει πολλούς και διαφορετικούς «συμμάχους» (τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές), με το κλίμα να παραμένει εν μέρει αισιόδοξο.  Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι περιμένουμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα φιλικό προς τις αγορές, δεν αποκλείεται η τρέχουσα ανοδική κίνηση να συνεχιστεί και μέσα στον Φεβρουάριο.    

Την ίδια στιγμή, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, οι προσδοκίες για τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, αλλά και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals έρχονται να τονώσουν έτι περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον, πιστοποιώντας την ελκυστικότητα των ελληνικών εταιρειών.      

Και φυσικά, μην ξεχνάμε την καθιερωμένη αναθεώρηση των βασικών δεικτών του MSCI (στις 9 Φεβρουαρίου), η οποία ενδεχομένως «κρύβει» ορισμένες ευχάριστες εξελίξεις για τις εισηγμένες (Motor Oil, Πειραιώς, ΕΛΠΕ). Ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μικρό «καλάθι».      

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν στο επίκεντρο, καθώς μια ξαφνική και άρδην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επηρεάσει άμεσα και την ελληνική αγορά, η οποία θα δυσκολευτεί αισθητά να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία.   

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές                      

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει ήπια πτώση στο -0,31% και τις 457 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,67%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,41% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,51%. Στον αντίποδα, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,16%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν 80 μονάδες, στον απόηχο των απογοητευτικών αποτελεσμάτων σε Apple και Alphabet.    

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν ελαφρώς «γκάζι», εν μέσω των στοιχημάτων για την πορεία της ζήτησης. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,42% και τα 76,2 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,40% και τα 82,5 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, περιορίζεται στο -0,1% και τα 1.928 δολάρια ανά ουγγιά.. 

Διαβάστε επίσης

Οι προβλέψεις του Μαξίμου και ο «κλώνος», η Οδύσσεια και η αρχηγάρα, ο Κόκκαλης και η «Κλουκίνας» ενώ ο Ηλιόπουλος… μπουκάρει στη MIG

Πώς και γιατί το Ζάναξ έγινε το εθνικό μας αγχολυτικό – Μια ιστορία που έγινε φαινόμενο

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)