(upd) Προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων των 890 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα εταιρικά αποτελέσματα να συνιστούν το βασικό «καύσιμο» της αγοράς. Οι τραπεζικές μετοχές, εξάλλου, συνεχίζουν το ανοδικό ράλι, δίνοντας ώθηση και στο υπόλοιπο ταμπλό, το οποίο βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο του Μαΐου (900 μονάδες). Ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν απουσιάζουν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των εβδομαδιαίων κερδών (+3%), με το σενάριο της συσσώρευσης να εδραιώνεται στα τελευταία λεπτά. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει επιφυλακτική άνοδο κατά 0,38% και διαμορφώνεται στις 890,70 μονάδες, κερδίζοντας μόλις 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (887,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται στις πέντε μονάδες (από 888,09 έως 893,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο τραπεζικός κλάδος «φιγουράρει» στην κορυφή των αγοραστικών επιλογών, καθώς ενισχύεται στο +1,91% και τις 613,82 μονάδες, εμφανίζοντας εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 7%. Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται στο 3,7% και τα 3,6 ευρώ, εν όψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου. Στο +2,3% ακολουθεί η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ανακτά το ψυχολογικό όριο του 1 ευρώ, χάρη στα θετικά μεγέθη που ανακοίνωσε χθες. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς βρίσκονται στο +1,5% και το +0,2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +2,30% 1,0025 ευρώ
  • Eurobank +1,47% 1,035 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +3,72% 3,62 ευρώ
  • Πειραιώς +0,22% 1,1645 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48% και 2.155 μονάδες), πέραν των τραπεζών, στηρίγματα στον Γ.Δ. παρέχει και η δεικτοβαρής μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύεται στο +1,6% και τα 17,5 ευρώ. Κατά 3% αυξάνεται, επίσης, η μετοχή της Σαράντης, ενώ η μετοχή της Aegean κερδίζει 1,1% μετά τη μείωση των ζημιών στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου και τις υψηλές προσδοκίες για το καλοκαίρι. Άνοδο κατά 1% παρουσιάζει και η μετοχή του ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, ρευστοποιήσεις της τάξης του 1% εκδηλώνονται στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία διαπραγματεύεται στα 20,6 ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ, δε, διολισθαίνει αισθητά στο -2,5% και τα 6,2 ευρώ, εξαιτίας του ζημιογόνου α’ τριμήνου, ενώ κατά 1% μειώνονται οι μετοχές των Lamda Development – ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,22% και 1.426 μονάδες), η μετοχή της Profile ξεχωρίζει στο +3% και τα 6,7 ευρώ, ενώ κέρδη κατά τουλάχιστον 2% παρουσιάζουν οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Autohellas και ΕΥΑΘ. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

Προς κέρδη άνω του 3% στην εβδομάδα

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να δώσει συνέχεια στο τριήμερο ανοδικό σερί, το οποίο εδράζεται κατά κύριο λόγο στις επιλεκτικές τοποθετήσεις. Πρόκειται κυρίως για μετοχές εισηγμένων, οι οποίες τέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, χάρη στη δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.  

H Alpha Bank, για παράδειγμα, παρουσίασε μεγέθη καλύτερα του αναμενόμενου, με τους δείκτες κερδοφορίας να βελτιώνονται αισθητά, ενώ η ΔΕΗ εν μέρει προβλημάτισε τους επενδυτές, λόγω του ζημιογόνου αποτελέσματος. Σήμερα είναι η σειρά της Εθνικής Τράπεζας να δημοσιεύσει τα μεγέθη του α’ τριμήνου, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των τραπεζικών ανακοινώσεων. 

Με δεδομένο, πάντως, ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (886 μονάδες), αλλά και ότι οι επενδυτές μετρούν κέρδη άνω του 3% στην εβδομάδα, σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης. Άλλωστε, όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, κάθε ανοδική κίνηση συνιστά ευκαιρία για πωλήσεις.  

Κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο περιβάλλον, το οποίο εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα και μεταβλητότητα. Παγίωση του πληθωρισμού – ρεκόρ, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, υψηλό ενεργειακό κόστος και αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών συνθέτουν, άλλωστε, ένα όχι και τόσο ευνοϊκό σκηνικό για τις αγορές. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να διατηρηθεί και σήμερα άνω του ΚΜΟ-200, με τις πρώτες μεγάλες αντιστάσεις να συναντώνται στις 900 μονάδες. Οι βασικές στηρίξεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις 850 μονάδες.  

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές 

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,19% και τις 438 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,21% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29%. Αντίθετα, ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,14%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προ-συμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα οριακά πτωτικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.  

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, εν μέσω των ανησυχιών για την προσφορά. Τα συμβόλαια WTI, ενδεικτικά, βρίσκονται στα 114,01 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στα 117,42 δολάρια ανά βαρέλι. Ο χρυσός, τέλος, σημειώνει άνοδο στο +0,38% και τα 1.861 δολάρια ανά ουγγιά. 

Διαβάστε επίσης:

O κλάψας πονηρούλης υπουργός, οι τσούχτρες κι ο θερμοστάτης, ο εφοπλιστής και ο Αστέρας (Βουλιαγμένης) και το deal της Premia Properties

ΔΕΗ: Ολομέτωπη πράσινη επίθεση με έργα 5 GW τα επόμενα 2,5 χρόνια

Intralot: Σταθερά έσοδα και αύξηση 4,9% στα EBITDA – Κόκκαλης: Προχωρούμε άμεσα σε ΑΜΚ