Αγορές

Χρηματιστήριο: Στα χαμηλά της ημέρας με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις

  • Χρήστος Λαΐνας


Ελεγχόμενη διόρθωση σε μερίδα επενδυτών - Οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε τελικά η σημερινή συνεδρίαση στο Xρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,92%, στις 911,60 μονάδες.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σχεδόν στα χαμηλά ημέρας και τους επενδυτές να συνεχίζουν και σήμερα τις ρευστοποιήσεις μειώνοντας τις θέσεις τους στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Παράλληλα κρατούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις της FED σχετικά με την νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και κατά πόσο ανησυχεί από την αύξηση του πληθωρισμού τους δύο τελευταίους μήνες.

Παρόλη την διόρθωση των δύο τελευταίων ημερών, μετά το υψηλό 17 μηνών που έγραψε την Δευτέρα η αγορά στις 927 μονάδες, εκτός των επιχειρηματικών νέων που στηρίζουν την αγορά, τα θετικά νέα από το εξωτερικό συνεχίζουν να έρχονται με την Jefferies σήμερα να αναφέρει σε νέα έκθεση της ότι παρόλο που η πανδημία θα αφήσει τα σημάδια της στην Ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι bullish αναγνωρίζοντας τις ελκυστικές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Άλλωστε και τα πρώτα στοιχεία της οικονομίας παρουσιάζονται πιο αισιόδοξα με το Γραφείο Προϋπολογισμού να αναφέρει ότι η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί προς τα επίπεδα προ κρίσης επίπεδα παρουσιάζοντας ανάπτυξη κοντά στο 4%.

Για αυτούς του λόγους βλέπουμε την αγορά να βρίσκεται σε αυτή την ελεγχόμενη διόρθωση με μερίδα επενδυτών να προχωρά σε ρευστοποιήσεις κερδοφόρων θέσεων “τραβώντας” ρευστότητα για να υποστηρίξουν την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank καθώς και για να κλείσουν θέσεις λόγω της τριπλής λήξης των Παραγώγων την Παρασκευή.

Συνήθως δυνατές αποδόσεις στην εγχώρια αγορά όπως ήταν η πορεία του χρηματιστηρίου Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα ακολουθούνται από διορθώσεις που έχουν κάποιο αξιόλογο βάθος και αλλαγή επιπέδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από τον αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων που έρχονται ως το τέλος του μήνα.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με πτώση 1,1% στις 2.209,44 μονάδες η Μυτιληναίος με 2,22%, τα ΕΧΑΕ με 1,18%, ο Σαράντης με 1,14%, η Ελλάκτωρ με 1,13% και η Coca Cola με 0,62% ήταν οι μόνες μετοχές που έκλεισαν με θετική απόδοση ενώ σε αρνητικό έδαφος και με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν η Jumbo με 4,59% και η Aegean με 3,53% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 2% η ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Λάμδα και Alpha Bank με την Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil να κλείνουν με απώλειες άνω του 1% και την ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Τιτάνας να κλείνουν ήπια πτωτικά ενώ Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ έκλεισαν αμετάβλητες.

Ο τζίρος ανήλθε στα 64,04 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 27,93 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,69 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 9,79 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Οι 3 κωδικοί που «μπλοκάρουν» την υποβολή του Ε1

Πουλήθηκαν τα «φιλέτα» του Γουλανδρή στα Παλαιά Ανάκτορα

Μπιλ Γκέιτς: Tα 5 βιβλία που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι