Σε συνέντευξή που έδωσε ο Κίριλ Σοκόλοφ, ειδικός στο χώρο των επενδύσεων και ιδρυτής της 13D Global Strategy & Research, στο δημοσιογράφο Ραούλ Πολ για τη Real Vision με κύριο θέμα την αγορά χρυσού και τις επενδύσεις στην αγορά αυτή, μίλησε εκτός των άλλων, για την αξία του χρυσού σήμερα καθώς επίσης και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη συγκεκριμένη αγορά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Σοκόλοφ είναι ένας από τους υποστηρικτές του χρυσού καθώς πιστεύει ακράδαντα στην αξία του και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στις διεθνείς εξελίξεις.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Σοκόλοφ να εξηγεί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία. Οι πληθωριστικές και αποπληθωριστικες πιέσεις δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες. Ο ίδιος, έχοντας γνώση στο τι συμβαίνει σε μεγάλες τράπεζες όπως αυτή της Αγγλίας και της Νέας Ζηλανδίας όπου παραμένουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα για αρνητικά επιτόκια, προειδοποιεί: «Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στις ΗΠΑ. Πρέπει να λάβουμε σύντομα μέτρα για την προστασία των Τραπεζών». Προβλέπει ακόμη πως το δολάριο θα έχει μεγάλη πτώση είτε πριν είτε μετά από τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

Και συνεχίζει προσθέτοντας: «Με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς δεν είναι παράλογο αν οι ανθρωποι χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα χαρτονομίσματα».

Το δολάριο και ο χρυσός έχουν μια πολύ καλή αντίστροφη σχέση

Ο Σοκόλοφ υποστηρίζει πως όλα σχετίζονται με τη σχέση προσφοράς και ζήτησης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η προσφορά αυξάνεται σε ένα πολύ θετικό σενάριο στο 2%.  Ωστόσο, όσον αφορά στο χρυσό οι άνθρωποι δεν έχουν στην κατοχή τους αρκετά αποθέματα.

«Σήμερα, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί είναι πολύ αυστηροί, οι ανθρακωρύχοι συμβαδίζουν με τους κεφαλαιακούς κανόνες της αγοράς, με αποτέλεσμα να μην είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν προχωρώντας σε μεγάλα ερευνητικά έργα. Η λύση ίσως έρχεται από την εξαγορά των μικρότερων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τους ανθρακωρύχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε ένα χαρτοφυλάκιο υποψηφίων εξαγοράς για τη συγκεκριμένη αγορά».

Ο επενδυτής επισημαίνει πως η περίπτωση των ανθρακωρύχων είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα σε ένα κόσμο χωρίς υψηλή απόδοση. Όποιο και αν είναι το απόλυτο υψηλό, η αξία του χρυσού θα παραμείνει σταθερή. Τα κέρδη των ανθρακωρύχων θα είναι αρκετά υψηλά και θα αποδίδουν μερίσματα. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος προτρέπει τους επιχειρηματίες να στραφούν στην αγορά αυτή.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σοκόλοφ είναι υποστηρικτής του μοντέλου δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πιέρ Λασσόντ. Προχώρησε στην αγορά εκτάσεων με στόχο την εύρεση χρυσού. Αποκάλυψε μάλιστα γιατί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας βγήκε κερδισμένος μέσα από τις επενδύσεις στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πουλούν υψηλά και αγοράζουν χαμηλά». Αυτό ήταν το μυστικό που όπως αποκάλυψε ο ίδιος «έσωσε» τον Πιέρ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τράπεζες, ο Κίριλ Σοκόλοφ απαντάει: «Λοιπόν, όταν παρατηρείτε τον ισολογισμό σας, θα σκέφτεστε προφανώς με ποιον τρόπο θα διαφοροποιηθείτε ώστε να έχετε κέρδος. Έστω ότι έχετε μετοχές, όπως έχει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, μετά είναι τα ομόλογα που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα 5.000 ετών, με αποτέλεσμα οι χώρες να εκδίδουν νέο χρέος και να καθιστάνται ακόμη πιο χρεοκοπημένες» και συνεχίζει λέγοντας πως «κάθε κεντρική τράπεζα στον κόσμο έχει ρωτήσει για το πώς μπορούν να αγοράσει χρυσό χωρίς να διαταράξει την αγορά. Για παράδειγμα υπάρχει η Ρωσία. Η Ρωσία αγοράζει για πολλά χρόνια και μετά σταματά για ένα ή δύο».

Παρολαυτά υπάρχει μία μεγάλη προκατάληψη απέναντι στον χρυσό. «Η Αμερική δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για το χρυσό, όπως οι Κινέζοι ή οι Ινδοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή έχουν δει τα νομίσματα να υποτιμώνται. Όχι ότι αυτό δεν συνέβη στην Αμερική, αλλά για κάποιο λόγο, δεν έγινε ποτέ μέρος του DNA της συγκεκριμένης χώρας».

Η καχυποψία αυτή ωστόσο δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τον χρυσό αλλά γενικότερα για τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία. Ο Σοκόλοφ αναφέρει : «H νομισματική πολιτική δεν λειτουργεί πλέον, η ταχύτητα του χρήματος έχει φτάσει στο μηδέν».

Υπάρχει ωστόσο αυτό το μικρό μυστικό το οποίο όπως αποκαλύπτει είναι: «Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Η πραγματικότητα είναι ότι η κεντρική τράπεζα κατέχει ολόκληρο τον μηχανισμό μεταφοράς χρημάτων. Έτσι μπορεί να προσφέρει άμεση δημοσιονομική ώθηση. Για μένα, αν σκεφτώ την περίπτωση χρυσός ή Bitcoin, όταν δίνετε στις κεντρικές τράπεζες την εξουσία να εφαρμόζουν τη δημοσιονομική πολιτική ουσιαστικά άμεσα και, ως εκ τούτου, να δημιουργούν έσοδα από αυτό, τότε αυτή είναι η ουσία του παιχνιδιού».

Η συνέντευξη κλείνει με μία αρκετη προσωπική ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος. Πιο συγκεκριμενα: «Αγοράζετε και κρατάτε ράβδους χρυσού και αν ναι πώς και πού το αποθηκεύετε; Σε θησαυροφυλάκια;»

Ο Σοκόλοφ απαντά: «Εχω φυσικές ράβδους χρυσού. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του χρυσού διότι βρίσκεται εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είδαμε τι συνέβη το 2008. Είδαμε τι συνέβη τον Μάρτιο. Οι πιθανότητες να συμβεί και πάλι κάτι άσχημο είναι πολύ υψηλές. Έτσι θέλω να βγάζω χρήματα από το τραπεζικό σύστημα. Είναι σημαντικό να έχουμε ράβδους. Ο Έντμουντ Ροθτσάιλντ, ο άνθρωπος που διευθύνει την επενδυτική μας επιχείρηση, μου είπε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά τον πόλεμο, τα χρυσά νομίσματα πουλήθηκαν με ασφάλιστρο 40% ή 50%. Δεν είχα αγοράσει ποτέ χρυσά νομίσματα ως εκείνο το σημείο. Βγήκα και αγόρασα ένα σωρό χρυσά νομίσματα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος με την κατοχή τους, αλλά θα μπορούσα να καταλάβω τη λογική».