Η Citi εξηγεί ότι οι αγορές υποτιμούν, για άλλη μια φορά, το πόσο ψηλά θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια πολιτικής της Fed και πόσο καιρό θα παραμείνουν εκεί. Μια αύξηση των επιτοκίων πολιτικής παραμένει πολύ πιθανή την επόμενη εβδομάδα και οι πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών ήταν απίθανο να είναι συστημικές προτού δράσει η Fed. Αυτή η πιθανότητα απομακρύνεται ακόμη περισσότερο μετά το μήνυμα των αξιωματούχων ότι θα προστατευθούν ακόμη και οι ανασφάλιστες καταθέσεις. «Μόλις σταθεροποιηθούν οι αγορές, η εστίαση της Fed θα επιστρέψει στον πυρήνα του πληθωρισμού στο 4,5% και σε μια ιστορικά σφιχτή αγορά εργασίας που εξακολουθεί να σφίγγει περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι το τελικό επιτόκιο θα φτάσει πιθανότατα τουλάχιστον στο 5,5% – 5,75% και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα. Μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. είναι ακόμη πιθανή είτε το Μάρτιο είτε το Μάιο, αλλά ο πιο αργός ρυθμός των 25 μ.β. μπορεί πλέον να είναι πιο σταθερός», εξηγεί ο αμερικανικός οίκος.

Η Citi επισημαίνει ότι η νέα διευκόλυνση τραπεζικής χρηματοδότησης της Fed αποτελεί ισχυρό στήριγμα και η ιστορία υποδηλώνει ότι η αποστροφή προς τον κίνδυνο θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, δυσκολεύεται να δει πώς η Fed μπορεί να συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση και ταυτόχρονα να παραμείνει hawkish σε αυτή τη συγκυρία.

Οι αμερικανικές τράπεζες βγάζουν τα μεγάλα όπλα αλλά οι ανησυχίες θα παραμείνουν

Οι δύο θετικές εξελίξεις είναι ότι πρώτον, το Υπουργείο Οικονομικών, η Fed και η FDIC ανακοίνωσαν από κοινού ότι όλοι οι καταθέτες της SVB και της SBNY θα αποζημιωθούν και από τη Δευτέρα οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια. Δεύτερον, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται από τη Fed για διάστημα έως και ενός έτους με την ενεχυρίαση τίτλων που αποτιμώνται στην ονομαστική αξία (έναντι της εύλογης αξίας) μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης BTFP, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη των τραπεζών να πωλούν ομόλογα από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων προς πώληση (AFS) με ζημία. Τα πράγματα σαφώς επιδεινώθηκαν πολύ γρήγορα αυτό το Σαββατοκύριακο και η είδηση αυτή θα πρέπει να είναι θετική για τις μετοχές, καθώς σαφώς αποφεύγεται ένα πολύ κακό σενάριο από τη μη διαθεσιμότητα ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι μεγάλες τράπεζες είναι ξεκάθαρα κερδισμένες, και τα ερωτήματα παραμένουν για τις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες… αλλά το ζήτημα θα είναι πού θα τραβηχτεί αυτή η γραμμή.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από την SVB

«Βλέπουμε πολύ περιορισμένη μεταφορά των θεμάτων που αντιμετωπίζει η Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερη συγκέντρωση καταθέσεων, εξακολουθούν να βλέπουν σχετικά υγιείς ροές καταθέσεων, λειτουργούν με μεγάλα χαρτοφυλάκια ρευστότητας και παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες. Βλέπουμε επίσης μικρότερο κίνδυνο για το κεφάλαιο σε περίπτωση που χρειαστεί να αποκρυσταλλωθούν θέσεις ισολογισμού σε αρνητικές αξίες. Παραμένουμε υπερεπενδεδυμένοι στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Κορυφαίες επιλογές η ισπανική BBVA, η βρετανική Lloyds και η ιταλική τράπεζα Intesa», καταλήγει η Citi.

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι 

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος & Γιώργος Βαρβαρέλης: Πώς οι δύο συμφοιτητές από τον θεσσαλικό κάμπο έφτασαν στο χρυσό deal με τον κολοσσό των Ανιέλι