ΑΓΟΡΕΣ

Citi: Τα περιθώρια ανόδου για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Tα θέματα που θα κυριαρχήσουν το 2024

«Η αύξηση της αποτίμησης των ευρωπαϊκών μετοχών είναι εφικτή, καθώς εισερχόμαστε στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα

Σε υψηλότερα επίπεδα θα κινηθεί ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 το 2024, καθώς το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων και τα καλύτερα από αποτελέσματα των κερδών ανά μετοχή θα στηρίξουν τις αποτιμήσεις των μετοχικών αγορών, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος Citi.

Για το 2024, με την πρόβλεψη του οίκου είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά πιο αισιόδοξη από αυτό που τιμολογεί η τιμή του δείκτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, που επί της ουσίας προβλέπει μείωση των κερδών ανά μετοχή -5%.

«Η άνοδος αυτή στις ευρωπαϊκές μετοχές και στον δείκτη Stoxx 600 φαίνεται πιθανή, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να ενισχύονται κατά τη διάρκεια των κύκλων σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών. Η πρόβλεψή μας συνεπάγεται μια μέτρια επαναξιολόγηση σε όρους Ρ/Ε του δείκτη Stoxx 600 από τις 12 φορές τα μελλοντικά κέρδη σε μέση τιμή στις 13 φορές. Η αύξηση της αποτίμησης των ευρωπαϊκών μετοχών είναι εφικτή, καθώς εισερχόμαστε στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Tα τέσσερα θέματα που θα κυριαρχήσουν το 2024

Η Citi εκτιμά ότι το ενδιαφέρον της αγοράς θα στραφεί στα τέσσερα παρακάτω ζητήματα:

1. Η κορύφωση στα επιτόκια, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι συνήθως υψηλότερα δώδεκα μήνες μετά την έναρξη των κύκλων χαλάρωσης της ΕΚΤ και της Fed, υποβοηθούμενες από τις πολλαπλές επαναξιολογήσεις των μετοχών.

2. Επιβράδυνση των κερδών ανά μετοχή παρά την οικονομική αδυναμία. Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι θα αποφύγουν την ύφεση των EPS. Η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους, αν και πολλά εξαρτώνται από τη ζήτηση.

3. Η Κίνα και η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί θα πρέπει να είναι πιο επεκτατική, οδηγώντας την ανάπτυξη με γνώμονα τις επενδύσεις. Η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην Κίνα από άλλες ομοειδείς χώρες.

4. Οι εταιρικές δράσεις δείχνουν ανθεκτικότητα στα μερίσματα, αλλά μεγαλύτερη αδυναμία στις επαναγορές μετοχών, οι οποίες εκτιμά ότι θα μειωθούν κατά ακόμη ένα 20% περίπου το 2024 στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Αναφορικά με τις απόψεις και τις συστάσεις, η Citi επισημαίνει ότι άλλαξε τη στρατηγική του τομέα υπέρ των κυκλικών μετοχών και των μετοχών συνδεδεμένων με την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο και υποστήριξε ότι η βελτίωση των πιθανοτήτων μιας οικονομικής ήπιας προσγείωσης και η κορύφωση των επιτοκίων θα στήριζε αυτές τις επιλογές. Η αγορά έχει έκτοτε ανακάμψει, με τους κυκλικούς και αναπτυξιακούς τομείς να υπερτερούν γενικά των αμυντικών επιλογών.

«Στο μέλλον, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μακροοικονομική ισορροπία κινδύνων γέρνει προς μια πιο ευνοϊκή κατεύθυνση. Αναγνωρίζουμε όμως ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται στους κύκλους περικοπών των κεντρικών τραπεζών και τα μακροοικονομικά δεδομένα θα μπορούσαν ακόμη να εκπλήξουν προς αρνητική κατεύθυνση.

Οι αγαπημένοι μας κυκλικοί τομείς εξακολουθούν να περιλαμβάνουν την πληροφορική και τους βασικούς πόρους και αναβαθμίζουμε τον τομέα της υγείας σε overweight σύσταση, αντικαθιστώντας τους βιομηχανικούς κλάδους, καθώς αναγνωρίζουμε ότι η μεταβλητότητα της αγοράς μετοχών τείνει να αυξάνεται όταν αρχίζει η χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών και υποβαθμίζουμε τον κλάδο των αυτοκινήτων σε υποαπόδοση, όπου η θεμελιώδης δυναμική επιδεινώνεται. Παραμένουμε πιο αρνητικοί για τους τομείς που αφορούν την κατανάλωση και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (utilities)», συμπεραίνει η Citi.

Διαβάστε ακόμη:

Το «πάρτι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Γιατί οι μετοχές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ

Mytilineos: Νέα σύμβαση 1 δισ. λιρών για mega project στο Ην. Βασίλειο – Από κοινού με τη Vernova

ΑΕΓΕΚ: Το «disaster story» και το σφυρί για οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στον Ωρωπό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""