Αγορές

Credit Suisse: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για το 2021

  • newsroom


Σε ποιες μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και νομίσματα «βλέπει» προοπτικές υψηλών αποδόσεων η ελβετική τράπεζα

Τις 10 κορυφαίες επενδυτικές ιδέες για το 2021 παρουσιάζει η Credit Suisse σε νέο της report. Όπως σημειώνει, ξεχωρίζουν οι μετοχές του τομέα υποδομών, οι κινεζικές μετοχές βιώσιμης ανάπτυξης και οι μετοχές των αναδυόμενων με υψηλή περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβερνητική απόδοση (ESG). Επιπλέον, επεκτείνει την κατηγορία ανάκαμψης από την Covid 19 και σε άλλες μετοχές, στην οποία περιλαμβάνει ευρωπαϊκές μετοχές αξίας, αμερικανικές μετοχές και μετοχές του τομέα αναψυχής, ταξιδίων και φιλοξενίας, οι οποίες αναμένει ότι θα ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Στο σταθερό εισόδημα, η CS προκρίνει τη διακράτηση των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών που είναι συνδεδεμένα με σκληρά νομίσματα, καθώς και τα κινεζικά κρατικά ομόλογα για νέες επενδύσεις.

Τέλος παραμένει short στο αμερικανικό δολάριο, ενώ αναμένει ότι ο χρυσός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Σχολιάζοντας τις επιλογές της, η Credit Suisse επισημαίνει ότι όλες τους έχουν καταγράψει θετικές αποδόσεις από τον περασμένο Νοέμβριο. Ενδεικτικά, η επενδυτική επιλογή που σχετίζεται με χαλκό, ασήμι, χρυσό και πετρέλαιο έχει απόδοση περί το 10%. Οι επιλογές μετοχών υποδομών, οι μετοχές της Κίνας και της Ασίας, οι μετοχές τομέων και περιοχών που σημειώνουν ανάκαμψη και οι 25 κορυφαίες μετοχές ESG είχαν όλες απόδοση από 5% έως και 12%.

Ακολουθούν οι 10 κορυφαίες επενδυτικές ιδέες της Credit Suisse:

1) Διατηρήστε μια μίνιμουμ θέση σε ρευστό και προτιμήστε διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια. Οι επενδυτές που θα στοχεύσουν σε μια λογική αναλογία ρίσκου/απόδοσης θα επωφεληθούν από διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δεν αναμένεται να αλλάξουν τη νομισματική πολιτική τους μέχρι να σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη από το σοκ του κορωνοϊού και να επαναλειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες. Αρα θα είναι καλύτερο να επενδύει κανείς παρά να κρατά ρευστό.

2) Ασιατικά και επιλεγμένα λατινοαμερικανικά εταιρικά ομόλογα – Κρατικά ομόλογα Κίνας
Τα πρώτα προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις για τους επενδυτές. Επίσης οι αποδόσεις στα 10ετή κρατικά ομόλογα Κίνας είναι στο 3,2%, έναντι 1% για τα 10ετή αμερικανικά.

3) Εταιρικά υβριδικά ομόλογα
Τα εταιρικά υβριδικά ομόλογα έχουν επιδείξει μια καλή επίδοση και αναμένεται να συνεχίσουν έτσι. Ο κίνδυνος πιστωτικού περιθωρίου (credit spreads) στα υβριδικά είναι περίπου 120 μονάδες βάσης πάνω από τα ομόλογα υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης. Εξού και, σύμφωνα με την Credit Suisse, παραμένουν μια ελκυστική επενδυτική επιλογή σε ένα περιβάλλον με χαμηλές αποδόσεις.

Μετοχικό κεφάλαιο
Οι μετοχές ξεκίνησαν τη χρονιά με ρίσκο παρά την αύξηση των αμερικανικών αποδόσεων. Η CS παραμένει overweight στις μετοχές, αλλά με μια σαφή στόχευση ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανοδική πορεία και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι ενοποίησης που μπορεί να ανακύψουν όσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων.

4) Υποδομές
Αυτό το στάδιο της ανάκαμψης όπου η μεταποίηση διεθνώς αναμένεται να επωφεληθεί δείχνοντας μεγαλύτερες αντοχές από τις υπηρεσίες, αποτελεί καλό σημείο εισόδου για τις υποδομές, καθώς έχουν μεγάλη έκθεση στα βιομηχανικά υλικά. Ο κύκλος παραγωγής βιομηχανικών υλικών θα επωφεληθεί από το προβάδισμα της Κίνας στην οικονομική ανάκαμψη και τις καλύτερες προοπτικές κερδών για τα βιομηχανικά υλικά.

5) Κινεζικές και ασιατικές μετοχές
Σε σύγκριση με τις αγορές μετοχών προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις. Η καλύτερη θέση τους στον επιχειρηματικό κύκλο αναμένεται να συνεχίσει να δημιουργεί καλύτερες τάσεις κερδοφορίας.

6) Επέκταση των μετοχών ανάκαμψης
Οι καμπάνιες εμβολιασμού έχουν ξεκινήσει σε όλο τον κόσμο και αυτό λειτουργεί θετικά για περιοχές και τομείς που είχαν μείνει πίσω λόγω πανδημίας, οι οποίοι ωστόσο τώρα θα κερδίσουν το χαμένο έδαφος. Η Ευρώπη επλήγη πολύ σοβαρά. Η CS επιλέγει για αρχή τη γερμανική αγορά, η οποία είχε μείνει πίσω σε σχέση με τις διεθνείς αγορές μετοχών και είναι πολύ εκτεθειμένη στον κλάδο των βιομηχανικών υλικών, στις εξαγωγές και τον κινεζικό επιχειρηματικό κύκλο. Επίσης, η CS επεκτείνει την κατηγορία των μετοχών ανάκαμψης και συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκές μετοχές υλικών κατασκευών, εξόρυξης, τηλεπικοινωνιών και τραπεζών, καθώς και βρετανικές μετοχές.

Παράλληλα συστήνει μετοχές των κλάδων ταξιδίων, αναψυχής και φιλοξενίας, καθώς η αύξηση της ζήτησης θα αυξήσει και τη δραστηριότητα στους εν λόγω κλάδους.

7) Οι 25 κορυφαίες μετοχές ESG με περισσότερη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές με περιβαλλοντική, κοινωνική και διακυβερνητική απόδοση
Τα ESG funds είχαν εισροή 16,4 δισ. δολ. το 2020 ενώ άλλα ταμεία της Ευρώπης κατέγραψαν εκροές 59,5 δισ. δολ. Τριάντα κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται asseets ύψους 9 τρισ. δολ. έχουν δεσμευτεί να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα χαρτοφυλάκιά τους ως το 2050. Σε αυτό θα βοηθήσει η πολιτική, καθώς τα Πράσινα κόμματα ενισχύονται σε Ευρώπη και Αμερική .

8) Κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και ιδιωτικά κεφάλαια
Αυτή η ομάδα assets συνεχίζει να προσφέρει καλύτερα τιμολογημένες ευκαιρίες από τις δημόσιες αγορές. Αν και υπάρχουν προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη το β’ τρίμηνο, η αύξηση των επιτοκίων μακροπρόθεσμα δημιουργούν ρίσκο στα κόστη χρηματοδότησης. Η υψηλή ανάπτυξη, οι συγκριτικά χαμηλές στρατηγικές μόχλευσης και τα δευτερεύοντα κεφάλαια ιδιωτικών μετοχών μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες τις αγοράς πιο συστηματικά, δίνοντας μεγάλες αποδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

9) Χαλκός, χρυσός, ασήμι, πετρέλαιο
Η αύξηση των αποδόσεων τερμάτισαν το ράλι του χρυσού και οδήγησαν σε μια σταθεροποίηση. Αυτό, σημειώνει η Credit Suisse, θα αποδειχθεί πρόσκαιρο και μια περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου θα οδηγήσει σε νέα υψηλά την τιμή του χρυσού εντός του 2021. Το ασήμι μπορεί να ξεπεράσει σε επιδόσεος τον χρυσό. Για τον χαλκό και το πετρέλαιο που είναι πιο κυκλικά εμπορεύματα, η CS θεωρεί ότι το μομέντουμ της οικονομικής ανάκαμψης παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

10) Short στο δολάριο, Long σε εμπορεύματα, νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών και ευρώ

Το αμερικανικό δολάριο γενικά συνέχισε να αποδυναμώνεται στο γύρισμα του έτους. Τελευταία σταμάτησε να υποχωρεί έναντι του ευρώ, ωστόσο πιστεύουμε ότι αυτό το «διάλειμμα» είναι παροδικό και ότι η πτώση θα συνεχιστεί λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών στις ΗΠΑ που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρει το report. Ως εκ τούτου η τράπεζα αναμένει μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου έναντι των δολαρίων Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών (ρούβλι, κινεζικό γουάν, γουόν Νότιας Κορέας και ρεάλ Βραζιλίας), καθώς και έναντι του ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Πολιτικές τριβές σε Ισπανία και Ιταλία – Τι ζητά η Κομισιόν

Αυτό είναι το top 10 των Ελλήνων με τους μεγαλύτερους μικτούς στόλους

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Μειώνονται οι δικαιούχοι – Πότε ξεκινούν πληρωμές