Σε μια ad-hoc συνάντηση, η Credit Suisse Investment Committee (IC) αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό που κατέχουν οι μετοχές σε μια υπερεπενδεδυμένη ( overweight) θέση στα χαρτοφυλάκια. «Από την αρχή του έτους, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου που προκάλεσαν μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και διαταραχές: ο αναμενόμενος κύκλος σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό που προκάλεσε τις αγορές να υποχωρήσουν.

Στη συνέχεια, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρόσθεσε ένα νέο επίπεδο κινδύνου, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα, προκαλώντας ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ.

Ήδη στα τέλη Δεκεμβρίου, η Credit Suisse Investment Committee είχε προειδοποιήσει για αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και μείωσε τον κίνδυνο, μετακινώντας τις μετοχές από υπερεπενδεδυμένες σε ουδέτερη κατανομή. Σε μια ad-hoc συνεδρίαση, η επιτροπή της ελβετικής τράπεζας αποφάσισε τώρα να μετακινήσει τις μετοχές πίσω σε μια τακτική υπερεπενδεδυμένη θέση, καθώς διάφορες εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι οι μετοχές ενδέχεται να έχουν περαιτέρω περισσότερες δυνατότητες ανόδου βραχυπρόθεσμα.

Πρώτον, στην πρόσφατη συνεδρίασή της, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (Federal Open Market Committee (FOMC) παρουσίασε με διαφάνεια τις αναθεωρημένες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές, τις οποίες θεωρούμε ρεαλιστικές και σύμφωνες με τις συνολικές προσδοκίες της αγοράς. Η θετική αντίδραση της αγοράς στην τις διαβουλεύσεις της FOMC υποδηλώνει ότι οι αγορές είχαν αρκετό χρόνο για να αφομοιώσουν τις τροποποιημένες οικονομικές προοπτικές. Δεύτερον, και παρόλο που τονίζει την ακόμη υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημειώνει ότι οι αχτίδες ελπίδας έχουν εμφανιστεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός είναι βγαίνουν στα κανάλια ειδήσεων. Σε μια πρόσθετη θετική ένδειξη, το πετρέλαιο οι τιμές του πετρελαίου και ακόμη και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Στην άποψή της, αυτό έχει αυξήσει τις πιθανότητες ότι το στασιμοπληθωριστικό σοκ λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να παραμείνει περιορισμένο, γεγονός που θα επέτρεπε στην παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, να παραμείνει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Οι μετοχές των ΗΠΑ και της Κίνας μετακινήθηκαν σε υπερεπενδεδυμένες

Στο πλαίσιο των μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών, η επενδυτική επιτροπή της τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει την έκθεση σε μετοχές των ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να είναι πιο ανθεκτικές στο σενάριο κινδύνου, αν τα γεγονότα στη Ρωσία να κλιμακωθούν περαιτέρω. Εντός των αναδυόμενων αγορών μετοχές, αποφασίστηκε να αυξηθεί η συμμετοχή στις κινεζικές μετοχές σε υπερεπενδεδυμένη κατανομή.

«Ήμασταν επιφυλακτικοί όσον αφορά την Κίνα τους τελευταίους μήνες, προειδοποιώντας ότι ο τομέας των ακινήτων και οι ρυθμιστικοί κίνδυνοι παραμένουν βασικό εμπόδιο. Πιο πρόσφατα, η δέσμευση των Κινέζων φορέων χάραξης πολιτικής για στήριξη της οικονομίας προκάλεσε θετική ανταπόκριση της αγοράς. Εμείς πιστεύουμε ότι οι κινεζικές μετοχές προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές ανόδου, με τις αποτιμήσεις να παραμένουν υποτιμημένες. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της τρέχουσας έξαρσης COVID-19 είναι πιθανό να έχουν πιο περιορισμένο αντίκτυπο απ’ ό,τι το 2020 και το 2021, επιτρέποντας στην οικονομία να δείξει ανθεκτικότητα», εκτιμά η Credit Suisse.

Για τα κρατικά ομόλογα διατηρούνται σε υποεπενδεδυμένη (underweight) θέση. «Όπως αναμέναμε, μετά από κάποια σταθεροποίηση, τα κρατικά ομόλογα έχουν βρεθεί και πάλι υπό πίεση, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός και η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων πολιτικής άρχισαν να υπερτερούν. Αναμένουμε ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα αναρριχηθούν περαιτέρω σύμφωνα με τις προοπτικές αύξησης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, και ως εκ τούτου διατηρούμε τα κρατικά ομόλογα σε υποεπενδεδυμένη θέση», καταλήγει η επενδυτική επιτροπή της Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμη

To disaster story της ΑΓΝΟ: Βγαίνει σε νέο πλειστηριασμό με τον πήχη στα 7,7 εκατ. ευρώ

Οne Athens: «Τρέχουν» οι πωλήσεις στο ακριβότερο οικιστικό συγκρότημα του Κολωνακίου (pics + vid)

Οι έξωθεν πιέσεις για τους ολιγάρχες εντείνονται, η Intrum έχασε την Αριάδνη, η Eurobank βγάζει τη Volterra και η… γάτα κλαίει τον Μιλτιάδη