Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή και αυτό έχει τροφοδοτήσει τη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ακόμη περισσότερο, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για τους επενδυτές να επαληθεύσουν ή να ποσοτικοποιήσουν το μέγεθος της ανοιχτής σύγκρουσης.

Ο Michael Strobaek, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων περιγράφει την άποψη της Credit Suisse σχετικά με τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες επικεντρώνονται σε τρία βασικά σενάρια.

Το πρώτο σενάριο αφορά την πιθανότητα της εισβολής και της ανοικτής σύγκρουσης:

Σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, η ελβετική τράπεζα εκτιμά έντονη αύξηση της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν πιο έντονα, δηλαδή περισσότερο από 10%. Οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων θα υποαποδώσουν. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα σημείωναν πολύ απότομες πωλήσεις σε όλα τα επίπεδα και οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να δουν μια σημαντική άνοδο των τιμών. Τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ θα σημείωναν ράλι και οι καμπύλες αποδόσεων θα γίνονταν πιο επίπεδες ενώ οι πραγματικές αποδόσεις θα μειώνονταν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα αυξάνονταν. Το αμερικανικό δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γιαπωνέζικο γεν θα ανατιμούνταν.

Όσον αφορά τις συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, αυτό το σενάριο θα αποτελούσε ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ (χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό παντού) σε συνδυασμό με σημαντικά αυξημένη αποστροφή του κινδύνου (risk aversion) μεταξύ των επενδυτών. Οι κεντρικές τράπεζες θα αύξαναν τα επιτόκια κατά λιγότερο από ό,τι έχει τιμολογηθεί ήδη για να αποτρέψουν την υπερβολική στενότητα των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που ονομάζει η Credit Suisse “επίμονο μπρα – ντε – φερ”:

Σε αυτό το σενάριο, οι υπεύθυνοι στρατηγικής ανάλυσης της τράπεζας «βλέπουν» περιορισμένες επιθέσεις και εισβολές κατά μήκος των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, με τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών να είναι μέτρια αυξημένα σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Το κλίμα αίσθησης του κινδύνου θα διατηρηθεί και οι χρηματιστηριακές αγορές θα μπορούσαν να χάσουν άλλο ένα 5% ή και περισσότερο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποαποδίδουν. Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα σημείωναν έντονο sell-off (μετοχές, ομόλογα και ρούβλι). Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα έβλεπαν τις τιμές τους να αυξάνονταν περαιτέρω. Οι πραγματικές και ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ θα συνέχιζαν να αυξάνονται, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιμείνει στο σχέδιο επιτάχυνσης της αύξησης των επιτοκίων της. Θα μπορούσαμε να δούμε μια ανανεωμένη απότομη κλίση στην καμπύλη των αποδόσεων και αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν ουδέτερο για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και ελαφρώς αρνητικό για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Σε αυτό το σενάριο, η CS εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιμείνουν σε γενικές γραμμές στα σχέδια σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής.

Το τρίτο σενάριο είναι αυτό που ονομάζει η Credit Suisse “Λύση με διαπραγμάτευση”:

Σε περίπτωση που βρεθεί λύση με διαπραγμάτευση, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η μεταβλητότητα των αγορών θα μειωνόταν γρήγορα και η διάθεση ανάληψης κινδύνου θα βελτιωνόταν. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα ανέβαιναν, μαζί με τις τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, πιστώσεις και ρούβλι) και τις ευρωπαϊκές μετοχές αγορές. Οι πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ θα αυξάνονταν, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μειώνονταν. Το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν θετικό για την οικονομική ανάπτυξη και θα βοηθούσε τα ευρωπαϊκά ποσοστά πληθωρισμού να ομαλοποιηθούν, επιτρέποντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τέλος, η Credit Suisse επισημαίνει ότι ενώ ένα σενάριο αποκλιμάκωσης θα προσέφερε δυνατότητες για ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η πορεία που θα οδηγούσε σε μια τέτοια αποκλιμάκωση θα μπορούσε να πάρει αρκετό χρόνο για να ξεδιπλωθεί, και θα μπορούσε να διατηρήσει τη μεταβλητότητα και τα ασφάλιστρα κινδύνου αυξημένα στο μεσοδιάστημα.

Διαβάστε ακόμη 

Σενάρια πολέμου και ακρίβειας «ξαναγράφουν» τον προϋπολογισμό

Ουκρανία: Η Ρωσία ανακοίνωσε αναχώρηση των δυνάμεων που συμμετείχαν σε άσκηση στην Κριμαία

Πετρέλαιο: Παραμένει στα ύψη η τιμή του – Επιμένουν οι αναλυτές για 100 δολ/βαρέλι