(Last upd 22.00) Παρά τα στοιχεία αντίστασης που προσπάθησαν να επιδείξουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τελικά βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος, με εξαίρεση τον Nasdaq, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τον αντίκτυπο από την υποβάθμιση του Fitch, ενώ παράλληλα «ζυγίζουν» τα νέα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί ελαφρά κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 35.265 μονάδες. Από την πλευρά του, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει επίσης πτώση ύψους 0,03% στις 4.512 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε και πάλι να «γυρίσει» θετικός με άνοδο 0,17% στις 13.996 μονάδες.

Η προσοχή, αναμφίβολα, στρέφεται στα οικονομικά μεγέθη των αμερικανικών εταιρειών, τα οποία αποτελούν ένα καλό δείγμα μέτρησης της πορείας και της υγείας της εγχώριας οικονομίας.

Η Qualcomm ανακοίνωσε, πριν λίγο, αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών, με τη μετοχή να κατρακυλά κατά 9%. Σχεδόν διψήφιες απώλειες εμφανίζει και η μετοχή της Paypal, της οποίας τα τριμηνιαία μεγέθη δεν ενθουσίασαν.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, Apple και Amazon πρόκειται να δημοσιεύσουν τα δικά τους αποτελέσματα β’ τριμήνου.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν το 67% των εταιρειών του S&P 500 έχει ανακοινώσει μεγέθη, με το 81% να πετυχαίνει επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου.

Στο μεταξύ, τα απόνερα της πρόσφατης υποβάθμισης της αμερικανικής αξιολόγησης σε «ΑΑ+» από τον Fitch, η οποία οδήγησε στην απώλεια των «3Α» για πρώτη φορά από το 1994, εξακολουθούν να φθάνουν στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις επιπτώσεις.

«Ενώ ο αντίκτυπος στην αγορά είναι μικρότερος σε σχέση με την υποβάθμιση του 2011 (τότε από τον S&P), το σκεπτικό της απόφασης είναι χειρότερο. Η υποβάθμιση του 2011 προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από το ανώτατο όριο χρέους. Αυτή η υποβάθμιση πυροδοτήθηκε τόσο από τους κινδύνους για το ανώτατο όριο του χρέους, όσο κι από τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα» εξηγεί η UBS, σε σημερινό της σημείωμα.

Από την πλευρά του, ο Έλιοτ Χέντοφ, νυν επικεφαλής αναλυτής της State Street Global Advisors, ο οποίος το 2011 εργαζόταν στην Standard & Poor’s, θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη μια άμεση ανάκτηση των «3Α», παραπέμποντας στην αισθητή εξασθένηση της ικανότητας διακυβέρνησης και στην ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Ας σημειωθεί ότι πλέον, δύο από τους τρεις βασικούς οίκους αξιολογούν τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ με «ΑΑ+», ενώ μόνο ο Moody’s εξακολουθεί να διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση «AAA».

Διαβάστε ακόμα

Λίστες μεγαλοφειλετών: Στο φως τα στοιχεία όσων χρωστούν και δεν ρυθμίζουν

Παίρνουν ξανά φωτιά ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα

Μακριά από την Ελλάδα ο τυφώνας Fitch στις ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ