Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κατάσταση δεν άλλαξε πολύ την περασμένη εβδομάδα. Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνεχίζουν να αποκλίνουν. Στις ΗΠΑ, καταγράφεται σταθερή ανάπτυξη και μετριοπαθής πληθωρισμός, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού αυξάνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αντανακλούν τις εξελίξεις του Αυγούστου και συνάδουν με αυτό το αφήγημα. Η σχετική ανθεκτικότητα του ευρώ απέναντι σε αυτή τη ροή αρνητικών στοιχείων είναι αξιοσημείωτη. Έτσι, τόσο το δολάριο όσο και το ευρώ και η στερλίνα έκλεισαν την εβδομάδα σχεδόν ακριβώς από εκεί που είχαν ξεκινήσει. 

Αυτή την εβδομάδα οι αγορές συναλλάγματος ενδέχεται να είναι σχετικά ήρεμες, εν όψει των συνεδριάσεων των κύριων κεντρικών τραπεζών αργότερα μέσα στο μήνα. Στην Ευρωζώνη, οι λιανικές πωλήσεις του Ιουλίου θα παρέχουν μια καθυστερημένη ανάγνωση για την κατανάλωση. Κατά τα λοιπά, τα μακροοικονομικά δεδομένα που θα ανακοινωθούν είναι κατά βάση δευτερευούσης σημασίας, και δεν αναμένεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις στις συναλλαγές νομισμάτων. 

Στερλίνα 

Η συνεχιζόμενη «κατήφεια» λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι χαμηλότερες προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μείωσαν τις προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα άλλες δύο αυξήσεις από τρεις που περίμεναν την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η στερλίνα αγνόησε αυτήν την ανατιμολόγηση και διαπραγματεύεται περίπου στο σημείο που ήταν πριν από τρεις μήνες σε σταθμισμένους όρους. Όπως και αλλού, αυτή την εβδομάδα δεν αναμένονται πολλές ανακοινώσεις, επομένως η προσοχή θα επικεντρωθεί στην κατάθεση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου την Τετάρτη. 

Ευρώ 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου προσέφεραν μικρή ανακούφιση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τόσο οι ονομαστικός όσο και ο  δομικός δείκτης παραμένουν κολλημένοι πάνω από το 5% και ο τελευταίος δείχνει ακόμη ελάχιστα σημάδια για την αποπληθωριστική τάση που έχουμε δει στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία για τις χορηγήσεις δανείων δείχνουν επίσης στασιμότητα, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω τους φόβους ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε τέλμα. Οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εξακολουθούν να είναι άγονες, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα θα θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη της αποδυναμωμένης οικονομίας παρά τη μείωση του πληθωρισμού στο στόχο. Η ανθεκτικότητα του κοινού νομίσματος απέναντι σε αυτές τις αντιξοότητες είναι αξιοσημείωτη και το επίπεδο του 1,08 λειτουργεί ως ένα αξιόπιστο επίπεδο στήριξης έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

Δολάριο 

Το αποκορύφωμα της εβδομάδας στις ΗΠΑ ήταν η έκθεση για την αγορά εργασίας του Αυγούστου. Ενώ τα αποτελέσματα συνέχισαν να δείχνουν αξιοπρεπή επίπεδα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, περιείχε ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιτέλους χαλαρώνει. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η έκθεση JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) σχετικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος: μέτρια αποδυνάμωση, αλλά ακόμα σε ισχυρά επίπεδα σε σύγκριση με οποιαδήποτε περίοδο πριν από την μετά-πανδημίας ανάκαμψη. Αυτή η χαλάρωση φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που ήθελε να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και, όπως και οι αγορές, δεν αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer στην Ebury

Διαβάστε ακόμα

Τα παραμυθάκια του Stephanos, η μάχη των δισ. στην Αττική Οδό, οι εξαγορές του Θεοδωρόπουλου και το νέο ντέρμπι για τους Πεταλιούς

«Κόκκινα» δάνεια: Σε έναν μήνα έκλεισαν deals ύψους 2,3 δισ. ευρώ – Τα funds που… ψηφίζουν Ελλάδα

Jefferies: Παραμένουν ευνοϊκές οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες – Οι τιμές – στόχοι (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ