Τα βασικά θέματα για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν θετικά εκτιμά η αμερικανική Jefferies. Τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων αυξάνονται, αλλά το μείγμα μετατοπίζεται προς τις προθεσμιακές και οι αμοιβές επί του συνολικού αποθέματος καταθέσεων παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκές.

Από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ, η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί απότομα στην Νότια Ευρώπη, ενώ η αύξηση των ελληνικών επιχειρηματικών δανείων παρότι επηρεάστηκε από την προεκλογική αβεβαιότητα, αναμένεται να ανακάμψει έντονα το δεύτερο εξάμηνο, ενώ οι διεθνείς αφίξεις υποδηλώνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον τουρισμό.

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του αμερικανικού οίκου με τιμή στόχο στα 7,40 ευρώ και σύσταση αγοράς. Για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι συστάσεις είναι διακράτησης με τιμές στόχους στα 1,70 ευρώ και στα 3,10 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ τέλος για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 1,10 ευρώ και η σύσταση υποαπόδοσης.

Η τουριστική περίοδος αιχμής διαμορφώνεται έντονα και τα στοιχεία για την περίοδο αιχμής των διεθνών επισκεπτών υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ελληνικές διακοπές είναι πάνω από τα πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019. Με τον τουρισμό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτές οι τάσεις υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα. Ούτε η κρίση στο κόστος ζωής στον πυρήνα της Ευρώπης, ούτε οι αυξανόμενες τιμές για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν ουσιαστική καθοδική πίεση στη ζήτηση. Η ισχυρή δραστηριότητα στον τόσο σημαντικό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα παραμένει μια ευνοϊκή έκθεση στην Ευρώπη, με την οικονομική δυναμική να συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια καταθέσεων και τα νέα δάνεια

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι αμοιβές για τις καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν καλά συγκρατημένα στην τρέχουσα περίοδο σύσφιξης. Η μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα κατά την περίοδο 2005-2008. Μετά από μια ταχύτερη αύξηση του μεριδίου των καταθέσεων προθεσμίας τα προηγούμενα τρίμηνα, η μετατόπιση του μείγματος έχει επιβραδυνθεί πιο πρόσφατα. Υπάρχουν διαφορές στη μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με τις καταθέσεις που επικεντρώνονται στη λιανική όπως η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς να παρέχουν ανώτερες επιδόσεις. Τα επιτόκια που καταβάλλονται στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις έχουν επιταχυνθεί, αλλά υστερούν σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς. Τα επιτόκια των καταθέσεων των νοικοκυριών, ιδιαίτερα, υστερούν κατά πολύ (αυτό συγκρίνεται με την σχεδόν απόλυτη αντιστοιχία κατά την περίοδο 2005-2008).

Όσο το ευνοϊκό περιβάλλον της άφθονης ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό συστήματος και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς παραμένουν σε ισχύ, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν απομονωμένες από πιο σημαντικές πιέσεις για να είναι πιο επιθετικές στη μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες.

Η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί δραματικά στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ. Η αβεβαιότητα για τις εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποτέλεσε πρόσθετο κίνδυνο στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, αλλά μετά την αποφασιστική επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες καθοδηγούν για μια απότομη αύξηση των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από την πλευρά των αποπληρωμών, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν επιβράδυνση της αποπληρωμής των πιστωτικών γραμμών που επιβάρυναν τα πιστωτικά υπόλοιπα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο δυναμικές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ελληνικών δανείων σε σχέση με τις επιδόσεις της Νότιας Ευρώπης το β’ εξάμηνο.

Διαβάστε ακόμη

Τα παραμυθάκια του Stephanos, η μάχη των δισ. στην Αττική Οδό, οι εξαγορές του Θεοδωρόπουλου και το νέο ντέρμπι για τους Πεταλιούς

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για δύο ξενοδοχεία με μεγάλη ιστορία (pics)

Ideal Holdings: Τα deals 225 εκατ. ευρώ που άλλαξαν τη «μοίρα» της και οι επόμενες κινήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ