Του Enrique Diaz-Alvarez* 

Η έκθεση του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ περιείχε όλα όσα δεν ήθελε να δει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, όπως ανοδικές εκπλήξεις, τόσο στον ονομαστικό όσο και στο δομικό δείκτη καθώς και μια ξεκάθαρη αίσθηση ότι η τάση αποπληθωρισμού που είδαμε στο μεγαλύτερο μέρος του 2023 έχει πλέον σταματήσει, με τις αυξήσεις των τιμών να τρέχουν και πάλι άνετα άνω του 4%. Τα ομόλογα παγκοσμίως υποχώρησαν απότομα, όπως και τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, τα οποία ωστόσο ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας μέχρι το Σαββατοκύριακο. Το δολάριο παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας ένα συγκρατημένο ράλι, σχεδόν 1%, έναντι όλων των άλλων σημαντικών νομισμάτων, με εξαίρεση το μεξικανικό πέσο.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι σχετικά ήσυχη όσον αφορά στα μακροοικονομικά νέα. Δε θα ανακοινωθούν πολλά σημαντικά δεδομένα μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα ανακοινωθούν οι δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωζώνη. Μια σειρά από ομιλητές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μια σημαντική ομιλία για τον πληθωρισμό από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα.

Στερλίνα

Τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν αντίθετα από αυτά στις ΗΠΑ, με μια μικρή έκπληξη προς τα κάτω. Προσφέροντας περαιτέρω υποστήριξη για τους συντηρητικούς της Τράπεζας της Αγγλίας, η έκθεση για το ΑΕΠ για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε τεχνική ύφεση.

Οι δείκτες PMI που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να παρέχουν μια πιο σαφή εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση της βρετανικής οικονομίας. Οι αγορές αναμένουν ότι τα στοιχεία θα επιβεβαιώσουν μια σημαντική ανάκαμψη της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2024, κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί οι πτώσεις στην τιμή της στερλίνας αποδεικνύονται ρηχές και βραχύβιες.

Ευρώ

Η βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη επιφύλασσε μια σπάνια θετική έκπληξη, καθώς αυξάνεται για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους. Εάν οι δείκτες για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη καταφέρουν να εκπλήξουν ανοδικά σε σχέση με τις απαισιόδοξες προσδοκίες, θα μπορούσαμε να δούμε το ευρώ να σταθεροποιείται πέριξ του 1,07 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι αγορές τώρα μοιράζονται 50/50 ανάμεσα στην πρόβλεψη για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Απριλίου και μια πρώτη μείωση στη συνεδρίαση του Ιουνίου 2024. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια σωστή ισορροπία στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Δολάριο ΗΠΑ

Φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι, μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες, οι αγορές προεξοφλούσαν μια μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ΗΠΑ το Μάρτιο. Έκτοτε, η οικονομία της χώρας επιταχύνθηκε εκ νέου και ο πληθωρισμός ανέκαμψε. Ο πλέον αξιόπιστος δείκτης πληθωρισμού, ο τριμηνιαίος ετήσιος μέσος όρος του δομικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει πλέον επανέλθει σταθερά πάνω από το 4% και έχει ανοδική τάση τους τελευταίους 6 μήνες. Προς το παρόν, οι αγορές έχουν αποκλείσει την πιθανότητα μιας πλήρους πρώτης μείωσης μέχρι τον Ιούνιο. Και αυτό φαίνεται λογικό, εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

*Chief Financial Risk Officer της Ebury

Διαβάστε ακόμη 

ΤΑΙΠΕΔ: Εξόρμηση στην Ινδία με αιχμή επενδύσεις σε υποδομές – logistics

ΔΕΗ: Ενεργειακή ασπίδα για την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά για να μην «σβήσουν» τα φώτα

Kαι νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο δίπλα από τη Μητρόπολη Αθηνών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ