Ημέρα – κρίσης για τις κεντρικές τράπεζες στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς μέσα στις επόμενες λίγες ώρες οι επενδυτές θα μάθουν (επιτέλους) τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική «σκακιέρα» των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης. 

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα -δηλαδή η Federal Reserve– θα ξεκινήσει πρώτη την «κούρσα» των ανακοινώσεων, καθώς το βράδυ (9.00 ώρα Ελλάδας) σκοπεύει να γνωστοποιήσει το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια. 

Οι traders «ποντάρουν» σε αύξηση 50 μ.β. 

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Fed θα προβεί σε ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 3,75% – 4%). Ωστόσο, αυτή η παρέμβαση αναμένεται να καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές.  

Αυτό, εφόσον εντέλει επιβεβαιωθεί και στην πράξη, σημαίνει ότι η αμερικανική τράπεζα, έπειτα από αρκετούς μήνες ξέφρενης πορείας, θα πατήσει «φρένο» στον επιθετικό ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

Η πορεία αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ μέσα στο 2022

Σ’ αυτό το σενάριο, εξάλλου, συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός καθορίστηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο από 7,7% τον Οκτώβριο και 9,1% τον Ιούνιο (υψηλό 40 ετών).  

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αποτελεί ένα πρώτο βήμα επιβεβαίωσης της αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα δίνει ορισμένες «ανάσες» στην ανάπτυξη, η οποία παραδοσιακά εχθρεύεται τα ανεβασμένα επιτόκια. 

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.  

Τελικό επιτόκιο έως και 5% 

Παρά τις προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις από τη Federal Reserve -σημείο αναφοράς για το σύνολο των κεντρικών τραπεζών- οι αναλυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα φθάσει ή ενδεχομένως θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%.  

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «υγεία» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, με αρκετούς οικονομολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μεγάλης επιβράδυνσης ή και συρρίκνωσης του ΑΕΠ εντός του 2023.  

Εξάλλου, ναι μεν οι αυξήσεις στα επιτόκια αναμένεται να είναι μικρότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το α’ τρίμηνο του 2023 ή έως ότου οι κεντρικοί τραπεζίτες πειστούν ότι ο πληθωρισμός πράγματι βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης.  

Ο δύσκολος γρίφος της ΕΚΤ 

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Ευρωζώνη, η οποία θα πάρει τη σκυτάλη των νομισματικών ανακοινώσεων το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωστοποιήσει το νέο ύψος των επιτοκίων. 

Σήμερα, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 2%, ενόσω ο πληθωρισμός ίπταται στο 10% (πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του 10,6%) και η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές.  

Η πορεία των επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Την ίδια στιγμή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης έχει καθηλωθεί σε σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς μεταβολής (μόλις +0,4% στο γ’ τρίμηνο), ενώ η πλειονότητα των οικονομολόγων θεωρεί δεδομένη την ύφεση μέσα στο 2023. Το μοναδικό ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, είναι το μέγεθος, ο βαθμός και η ένταση αυτής της οικονομικής συρρίκνωσης.

Και οπωσδήποτε, όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων, τόσο μικρότερη θα είναι η ύφεση. Όμως, αυτό εξαρτάται αφενός από την εξέλιξη του πληθωρισμού, αφετέρου από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.  

Για την συνεδρίαση της Πέμπτης, σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές προσδοκούν σε μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης, χάρη στη μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού του Νοεμβρίου (από 10,6 τον Οκτώβριο σε 10%), αλλά και εξαιτίας των προαναφερόμενων φόβων για την ανάπτυξη.  

Αυτό σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 2,50%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2% και το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης στο 2,75%.  

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: Τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων σε έξι μήνες – Πόσο έχουν «φουσκώσει» οι δόσεις

Aegean: «Επενδύει» στο δίκτυο του εξωτερικού για το καλοκαίρι του 2023 με πάνω από 20 νέες, επιπλέον απευθείας συνδέσεις

Qatargate: Σήμερα η απόφαση για το αν θα προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη της η Εύα Καϊλή