Έπειτα από αρκετούς μήνες διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναζητά πλέον τρόπο να διαχειριστεί τις υψηλές προσδοκίες των αγορών για άμεσες μειώσεις επιτοκίων.

Παρότι στη σημερινή συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα (4,5% το βασικό επιτόκιο, 4% το επιτόκιο καταθέσεων), οι επενδυτές θα έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κι αυτό, διότι περιμένουν μια δήλωση – σήμα, η οποία θα σηματοδοτήσει την άμεση αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, μέσω της στροφής προς χαμηλότερα επιτόκια.

Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία της Ευρωζώνης. Όμως, είναι σαφές ότι η τρέχουσα εικόνα της οικονομίας βοηθά το έργο της κεντρικής τράπεζας.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε προ-πολέμου επίπεδα και την οικονομία να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης (για πρώτη φορά από το 2020), η απόφαση για μείωση των επιτοκίων φαντάζει πιο εύκολη σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν μερικούς μήνες.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι τα υψηλά επιτόκια βοηθούν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, ενώ τα χαμηλά επιτόκια συνδράμουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

Η χθεσινοβραδινή κίνηση της Federal Reserve να προαναγγείλει έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, λύνει ακόμη περισσότερο τα «χέρια» των Ευρωπαίων, με την έναρξη του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός της προσεχούς άνοιξης.

Αναμφίβολα, αυτό το χρονοδιάγραμμα θεωρείται αρκετά πρόωρο για πολλά στελέχη της ΕΚΤ. Εξάλλου, και η ίδια η Λαγκαρντ, προ μηνών, ισχυριζόταν ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε μειώσεις επιτοκίων στα επόμενα τρίμηνα». Όμως, τα πράγματα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει.

«Νομίζω ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι έκανε και η Fed» ομολογεί ο Τζέισον Ντέιβις, αναλυτής της JP Morgan, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Ράλι σε μετοχές και ομόλογα

Οι προσδοκίες για μικρότερα επιτόκια έχουν ήδη αντανάκλαση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, όπου το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα οδηγεί σε ένα εορταστικό ράλι.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας υποχωρεί την Πέμπτη στο 2,04%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού τίτλου περιορίζεται στο 3,2% και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι «φιγουράρουν» στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 προσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 480 μονάδων.

Έως και έξι μειώσεις το 2024

Σε έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές «βλέπουν» ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τρεις φορές τα επιτόκια εντός του 2024, κατεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων από το 4% στο 3,25%, με την πρώτη παρέμβαση να αναμένεται τον Ιούνιο. Με βάση την ίδια έρευνα, ακόμη τρεις μειώσεις εκτιμώνται για το 2025.

Οι αγορές, ωστόσο, είναι ακόμη πιο ανυπόμονες και μαξιμαλιστικές, καθώς μέσα στο 2024 «βλέπουν» έως και έξι μειώσεις επιτοκίων, με την αρχή να γίνεται τον Μάρτιο.

Η Λαγκάρντ, από την πλευρά της, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτές τις εκτιμήσεις, παρότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021. Αντίθετα είναι πιθανό να εξηγήσει ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να ανακάμψουν.

Τι θα γίνει με το PEPP

Πέραν των επιτοκίων, ακόμη ένα ζήτημα – αγκάθι για την ΕΚΤ συνίσταται στις επανεπενδύσεις ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP.

Στο τραπέζι της κεντρικής τράπεζας έχει τεθεί η πρόταση για διακοπή των επανεπενδύσεων πριν τα τέλη του 2024, όταν και εκπνέει η προθεσμία του προγράμματος. Μια πρόταση, η οποία φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα ερείσματα.

Μια ενδεχόμενη πρόωρη απόσυρση του PEPP, αναμφίβολα, θα βοηθήσει στην αποφυγή περιττών… περιπλοκών, καθώς χωρίς αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα λήξης, ο τερματισμός του PEPP θα συνέπεφτε χρονικά στο μέσο του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Δηλαδή μια κίνηση σύσφιγξης εν μέσω μιας κίνησης χαλάρωσης.

Με βάση την έρευνα του Bloomberg, τα 2/3 των αναλυτών προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη λήξη του προγράμματος, η οποία πλέον τοποθετείται στο β’ τρίμηνο του 2024.

Διαβάστε ακόμα

Η σύσκεψη και τα μέτρα του Μαξίμου, το ποδαρικό της Εθνικής, οι επενδύσεις στην Πάρο, ο Σωκράτης, η ΔΕΗ και οι δουλειές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Εθνική Τράπεζα: Τα χρονικά «παράθυρα» για την πώληση του 18% από το ΤΧΣ

JP Morgan: «Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες – Παραμένει αγοραστής, οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ