Πτώση εμφανίζει σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι ανησυχίες για καθίζηση της ζήτησης «απορροφούν» τον όποιο ανοδικό αντίκτυπο από τη σκόπιμη μείωση της παραγωγής στις χώρες του OPEC+. 

Άλλωστε, τα νέα lockdowns στην Κίνα, σε συνδυασμό με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις επιτοκίων (την Πέμπτη η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ), οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη διεθνή ζήτηση για αργό. 

Αυτός ο φόβος έχει άμεση επίδραση στη spot αγορά, με τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη να υποχωρούν κατά σχεδόν 3% και να περιορίζονται κάτω των 93 δολαρίων ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ, ταυτόχρονα, διαμορφώνονται στα 86,5 δολάρια ανά βαρέλι.  

Η σημερινή καθοδική κίνηση, επί της ουσίας, «εξουδετερώνει» τη χθεσινή ισχυρή άνοδο, η οποία προκλήθηκε από την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, σε μια προσπάθεια στήριξης των τιμών.  

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές των συμβολαίων WTI και Brent συμπλήρωσαν τον Αύγουστο τον τρίτο διαδοχικό αρνητικό μήνα, καταγράφοντας το χειρότερο σερί από το 2020 και εμφανίζοντας σωρευτικές απώλειες της τάξης του 20%. 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Σαουδική Αραβία (Νο.1 πετρελαιο-παραγωγική χώρα) και τα υπόλοιπα μέλη του καρτέλ τάχθηκαν υπέρ της σκόπιμης μείωσης της παραγωγής, με στόχο τον περιορισμό της διεθνούς προσφοράς και κατ’ επέκταση, την ανάκαμψη των τιμών.  

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτοξευτεί κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων τον Μάρτιο, λίγο μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, όμως, οι φόβοι για ύφεση στη Δύση, ο υψηλός πληθωρισμός και τα αυξημένα επιτόκια έχουν επιδεινώσει σημαντικά το outlook του «μαύρου χρυσού».  

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει μια νέα αύξηση στα επιτόκια, η οποία πιθανώς θα ανέρχεται είτε στις 50 είτε στις 75 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να καθορίζεται ως εκ τούτου, είτε στο 1% είτε στο 1,25%. Στις 21 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά της Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα επιτοκιακή παρέμβαση (τώρα βρίσκονται στο 2,25% – 2,50%).  

Διαβάστε επίσης:

Ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης: Αρκούν 375 δισ. ευρώ για να ζεσταθούμε;

Μαρσέλο: Τα επενδυτικά «γκολ» του νέου μεγάλου σταρ του Ολυμπιακού

Hunger Games στη Wall Street: Τι συμβαίνει με τους junior τραπεζίτες;