Τις τρεις υψηλότερες αποδόσεις κατέγραψαν τα ομόλογα των ATTICA GROUP (8,29%) με λήξη το 2024, DELTA (5,26%) με λήξη το 2024 και FRIGOGLASS (5,15%) με λήξη το 2025.
Aντίστοιχα, οι τρεις χαμηλότερες επιδόσεις παρατηρήθηκαν στα ομόλογα των B&F (-2,15%) με λήξη το 2023,  CRYSTAL ALMOND (-2,08%) με λήξη το 2024 και ELLAKTOR (-1,63%) με λήξη το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς, ο Δείκτης εταιρικών ομολόγων πραγματοποίησε σημαντική ανοδική κίνηση την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου καθώς ανήλθε από τις 129 στις 132 μονάδες, επίπεδο στο οποίο σταθεροποιήθηκε μέχρι το τέλος του μήνα.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο ο δείκτης κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2,1% όπου η πλειονότητα των ομολόγων που τον απαρτίζουν εμφάνισαν θετικές αποδόσεις.

Οι δύο βασικοί περιοριστικοί παράγοντες της ελληνικής αγοράς εταιρικών ομολόγων είναι αυτοί του μικρού πλήθους διαθέσιμων εταιρικών ομολόγων καθώς και της μικρής εμπορευσιμότητας αυτών.

Αναπόφευκτη συνέπεια των δυο αυτών παραγόντων είναι η καταγραφή στρεβλώσεων στο δείκτη, είτε εξαιτίας της ιδιοσυγκρατικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων εταιριών όπως για παράδειγμα της Intralot και της MLS, είτε λόγω της μη-ρεαλιστικής μεταβλητότητας τιμών και αποδόσεων ομολόγων που βρίσκονται κοντά στη λήξη.

Ο περιορισμός της επίδρασης των ακραίων αυτών τιμών κρίνεται αναγκαίος καθώς ο σκοπός του δείκτη είναι αφενός να παρέχει μια σφαιρική πληροφόρηση για τη συνολική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών εταιρικών ομολόγων και αφετέρου να αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τις αποδόσεις συναφών χαρτοφυλακίων (benchmarking).

Προκειμένου λοιπόν να διατηρήσουμε την αντιπροσωπευτικότητα του δείκτη κρίναμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σε αλλαγή μεθοδολογίας στον υπολογισμό της μεσοσταθμικής απόδοσης στη λήξη (YtM) του δείκτη με ημερομηνία εφαρμογής της 24 Μαρτίου 2020. Εφεξής η μεσοσταθμική απόδοση στη λήξη θα υπολογίζεται ως ο σταθμικός διάμεσος αντί του σταθμικού μέσου των αποδόσεων των επιμέρους ομολόγων του δείκτη.  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη έχει καταγράψει σημαντική καθοδική πορεία μετά και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία Covid-19.

Συγκεκριμένα, η απόδοση έφτασε το 2,76% στα τέλη Ιουνίου καταγράφοντας κέρδη της τάξης των 53 μβ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε γενικές γραμμές η απόδοση του δείκτη έχει μειωθεί αθροιστικά κατά 667 μβ από το ιστορικό υψηλό στο 9,42% τρεις μήνες πριν. Αντίθετα με την ενίσχυση του δείκτη εταιρικών ομολόγων, ανάμεικτα σήματα σημείωσαν οι δείκτες οικονομικού κλίματος , ESI και PMI στην μεταποίηση.

Συγκεκριμένα, ο ESI σταθεροποιήθηκε στις 87,6 μονάδες καταγράφοντας ήπια μείωση κατά 1%. Αντίθετα, ο PMI εμφάνισε σημάδια βελτίωσης στην μεταποίηση καθώς ανήλθε στις 49,4 μονάδες από τις 41,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα χωρίς ωστόσο να ξεπεράσει το επίπεδο των 50 μονάδων.

Παρά την αβεβαιότητα στις προσδοκίες για το μακροοικονομικό περιβάλλον ομόλογα συνολικής αξίας άνω του €1 δις εκδόθηκαν μέσα στις δύο πρώτες βδομάδες του Ιουλίου από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΤΙΤΑΝ και την LAMDA DEVELOPMENT με λήξη το 2027 επαναφέροντας το ενδιαφέρον από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εγχωρίως για χρηματοδότηση από την ελληνική αγορά ομολόγων.