Έχοντας χάσει 6 δισ. δολάρια στην κορύφωση της «φούσκας» του dotcom, ο Michael Saylor είναι συνηθισμένος στη μεταβλητότητα (και όχι μόνο) των χρηματιστηριακών αγορών. Το 1999, η μετοχή της MicroStrategy, εταιρείας software του Saylor, υπέστη ένα άνευ προηγουμένου sell off, καθώς τα κέρδη που εμφάνιζε, ουσιαστικά αποδείχθηκαν… ζημιές.  

Δύο δεκαετίες αργότερα, η MicroStrategy αντιμετωπίζει ένα νέο λογιστικό πρόβλημα, το οποίο αυτή τη φορά σχετίζεται με ένα στοίχημα, ύψους 4 δισ. δολαρίων, στο Bitcoin. Το Νο1. κρυπτονόμισμα παγκοσμίως διολίσθησε σήμερα έως και κάτω των 21.000 δολαρίων, εν μέσω του μαζικού και πρωτοφανούς sell off στις αγορές.

Με την αξία του ψηφιακού νομίσματος να κυμαίνεται σ’ αυτά τα χαμηλά επίπεδα, η εταιρεία του Saylor είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός «margin call», το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Saylor εισήλθε στην αγορά των crypto το 2020, όταν αποφάσισε να προσθέσει τα κρυπτονομίσματα στο χαρτοφυλάκιο της MicroStrategy, στο πλαίσιο μιας ανορθόδοξης στρατηγικής διαχείρισης του χρήματος.  Η πεποίθησή του, άλλωστε, ήταν αρκετά προσφιλής στους πιστούς «οπαδούς» των crypto: Τo Bitcoin αποτελεί ένα επενδυτικό καταφύγιο, το οποίο δεν συνδέεται με τις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές.  

Αυτή η άποψη, όμως, αποδείχθηκε ένα τεράστιο και επικίνδυνο άλμα λογικής, καθώς τα ψηφιακά νομίσματα δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τον κυκεώνα των «κλασικών» assets. Κι αυτό, διότι ακολούθησαν τις μαζικές ρευστοποιήσεις των μετοχών και των ομολόγων, υπό τον φόβο του πληθωρισμού και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.  

Το πρωί της Τρίτης, έστω και πρόσκαιρα, το Bitcoin διολίσθησε κατά 10% και έφθασε έως τα 20.843 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Η νέα βουτιά επήλθε ως συνέχεια της απόφασης της πλατφόρμας Celsius να σταματήσει τις ρευστοποιήσεις, επικαλούμενη τις συνθήκες της αγοράς.  

Η MicroStrategy έχει στοιχηματίσει πολλά χρήματα στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Για την ακρίβεια 3,97 δισ. δολάρια. Έως τις 31 Μαρτίου, μάλιστα, διέθετε 129.218 Bitcoins, αγορασμένα στην τιμή των 30.700 δολαρίων το καθένα. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή αξία της εν λόγω επένδυσης αθροίζεται στα 2,9 δισ. δολάρια. Ή αλλιώς ότι το σημερινό ύψος των… ζημιών υπολογίζεται στο ποσό του 1 δισ. δολαρίων.   

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, όμως, η αμερικανική εταιρεία αντιμετωπίζει πλέον και το «margin call», δηλαδή μια κατάσταση στην οποία ο επενδυτής έχει δεσμεύσει ορισμένα πρόσθετα κεφάλαια, προκειμένου να βρίσκεται σε θέση να αποπληρώνει κανονικά ένα οποιοδήποτε δάνειο. 

Προ μηνών, λοιπόν, η MicroStrategy είχε λάβει 205 εκατ. δολαρίων από τη Silvergate, προκειμένου να συνεχίσει τις επιθετικές αγορές Bitcoins. Για να διασφαλίσει το deal, αναγκάστηκε να εγγράψει ως εγγυήσεις ορισμένα Βitcoins. Και η αξία αυτών των εγγυήσεων -παρά την καθίζηση- θα πρέπει να μείνει σταθερή, μέσω της πληρωμής αυτού του margin call. 

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί σήμερα κατά τουλάχιστον 25% στην προ-αγορά της Νέας Υόρκης, ανεβάζοντας στο 70% τις συνολικές απώλειες του 2022 -ένα ποσό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις απώλειες του Bitcoin (50%). 

Διαβάστε επίσης:

Σφυροκόπημα στα ομόλογα: Στις 300 μονάδες τα spreads της Ελλάδας – Σε υψηλό 8ετίας η απόδοση στην Ιταλία

«Τσουνάμι» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Άνω του 4% η βουτιά, στο -6,5% οι τράπεζες (upd)

Στα ύψη ο δείκτης φόβου στην Ευρώπη – Σκαρφάλωσε σε υψηλό διετίας