Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε επίσημα σχέδια για τη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να χαλιναγωγήσει ορισμένες «απερίσκεπτες» επιχειρηματικές πρακτικές που προέκυψαν τον περασμένο χρόνο και συνέβαλαν στην κατάρρευση του ανταλλακτηρίου  FTX.

Σε μια ευρέως αναμενόμενη διαβούλευση με τον κλάδο που ξεκίνησε την Τρίτη, η κυβέρνηση πρότεινε μια σειρά μέτρων με στόχο να ευθυγραμμίσουν τη ρύθμιση των επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων με εκείνη των παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Όπως μεταδίδει το CNBC, μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν χθες Τρίτη ήταν μια κίνηση που αναμένεται να ενισχύσει τους κανόνες που θα στοχεύουν στους χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες και τους θεματοφύλακες που αποθηκεύουν κρυπτομομίσματα για λογαριασμό πελατών.

Ένα μεγάλο θέμα που προέκυψε το 2022 ήταν η άνοδος των επικίνδυνων δανείων που συνήφθησαν μεταξύ πολλαπλών εταιρειών κρυπτογράφησης και η έλλειψη της δέουσας επιμέλειας στους αντισυμβαλλομένους που εμπλέκονται σε αυτές τις συναλλαγές.

Οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν στόχο να καταστείλουν τέτοιες δραστηριότητες, επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός «ισχυρού καθεστώτος για την ενίσχυση των κανόνων για τον δανεισμό κρυπτονομισμάτων ενισχύοντας παράλληλα την προστασία των καταναλωτών και τη λειτουργική ανθεκτικότητα των εταιρειών», σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Τρίτη.

«Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε την οικονομία και να επιτρέψουμε την τεχνολογική αλλαγή και την καινοτομία — και αυτό περιλαμβάνει την τεχνολογία κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Αντριου Γκρίφιθ Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών.

«Αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσουμε τους καταναλωτές που ασπάζονται αυτή τη νέα τεχνολογία — διασφαλίζοντας ισχυρά, διαφανή και δίκαια πρότυπα».

Η κατάρρευση του FTX ήρθε να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών να ρυθμίσουν έναν χώρο, όπως τον χώρο της κρυπτογράφησης, που αποστρέφεται τις ρυθμίσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν ήδη υποβάλει δικές τους προτάσεις για τη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών.

Η ρύθμιση της βιομηχανίας crypto απαιτεί χρόνο. Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να εγκριθούν τα μέτρα από το Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις αγορές, το οποίο θα αναγνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης ως ελεγχόμενα προϊόντα, εξακολουθεί να διχάζει το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο νόμος στοχεύει να καταστήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας πιο ανταγωνιστικό μετά το Brexit.

Ωστόσο, ακόμη και η ένδειξη ότι υπάρχει θέληση για ανάληψη δράσης είναι σημαντική, σύμφωνα με ορισμένα στελέχη του κλάδου.

«Η ύπαρξη ενός ρυθμιστικού οδικού χάρτη θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο CNBC ο Τζούλιαν Σόγιερ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας υπηρεσιών φύλαξης κρυπτονομισμάτων Zodia Custody που υποστηρίζεται από την Standard Chartered. .

Ο Σόγιερ, ο οποίος υπήρξε συνιδρυτής της βρετανικής εταιρείας fintech Starling και ηγήθηκε της διεθνούς επέκτασης της Gemini, είπε ότι ήταν επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η «γενική ευθυγράμμιση μεταξύ των παγκόσμιων αγορών όσον αφορά την προσέγγιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων».

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προλάβει τις εξελίξεις, με τον νόμο της για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024.

Το Bitcoin, το οποίο έχει δει την τιμή του να αυξάνεται περίπου 40% από τις αρχές του 2023, σήμερα βρίσκεται πάνω από τα $23.000.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Η Μαρία Αγγελικούση είναι η πλουσιότερη «φιγούρα» της ελληνικής ναυτιλίας

Αποζημίωση 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην έκδοση επικουρικής σύνταξης

Προσγειώνονται οι επιδοτήσεις στις 500 κιλοβατώρες – Τι αλλάζει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις