Τις προοπτικές των εταιρειών του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου σπεύδει να αναλύσει η Eurobank Equities, η οποία παρέχει σ’ όλες τις μετοχές (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ) τη σύσταση «buy», απονέμοντας τον τίτλο του «top pick» (κορυφαία επιλογή) στις Motor Oil και Mytilineos.

Πιο αναλυτικά, στον τομέα παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, το outlook παραμένει ρευστό, δεδομένης της πρόσφατης ρυθμιστικής παρέμβασης, των διακυμάνσεων στις τιμές αερίου και άνθρακα, καθώς κι άλλων παραγόντων που θα καθορίσουν τη μελλοντική κερδοφορία. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία κυρίως στο σενάριο μιας νέας μεγάλης αύξησης στις τιμές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Για τα διυλιστήρια, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, η κατάσταση είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 αλλά και σε μια αναδιάρθρωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να είναι χαμηλότερα.

Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η Eurobank Equities κάνει ειδική μνεία στη Motor Oil, η οποία επιταχύνει τη διείσδυση στον τομέα, μετά το πρόσφατο deal με την Ελλάκτωρ. Για τη Mytilineos δε, επισημαίνει με νόημα ότι «αναδεικνύεται σε διεθνή παίχτη». Οι υπόλοιπες εταιρείες (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) επίσης ανεβάζουν ρυθμούς στην προσπάθεια ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιεί για την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία παραμένει ανεπηρέαστη από ρυθμιστικές παραβάσεις στην αγορά ενέργειας, ενόσω την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συζήτηση για πιθανή συγχώνευση ή εξαγορά (από τη Macquarie).

«Η προτίμησή μας αφορά μετοχές με περιθώριο για θετική αναθεώρηση της κερδοφορίας (ή με λιγότερο ρίσκο για υποβάθμιση της κερδοφορίας), μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στα κέρδη, ελκυστικές αποτιμήσεις και μερισματική στήριξη» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Eurobank Equities.

Και προσθέτει: «Δεδομένων των σημερινών επιπέδων και της θέσης ρίσκου – επιβράβευσης, παρέχουμε σ’ όλες τις μετοχές του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου τη σύσταση “buy” (αγορά), με κορυφαίες επιλογές (top pick) τις μετοχές των Mytilineos και Motor Oil». 

Mytilineos (ανάδυση σε διεθνή παίκτη στις ΑΠΕ): Η μετοχή έχει υποχωρήσει τελευταία, λόγω της διόρθωσης της τιμής του αλουμινίου (<2.500 δολαρίων ανά τόνο), αλλά η κερδοφορία στον τομέα Μεταλλουργίας θα είναι αρκετά εύρωστη το 2022 και το 2023. Επιπλέον, η δυναμική στον τομέα Ενέργειας και Αερίου παραμένει ισχυρή. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, η Mytilineos διαθέτει ένα θετικό momentum κερδοφορίας. Επίσης, ο τομέας RSD (Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας), θα βρεθεί στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια, καθώς η προίκα των 6 GW θα οδηγήσουν σε σημαντική αναδιάρθρωση της κερδοφορίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Eurobank αναβαθμίζει τον στόχο για τα EBITDA του 2022 και του 2023 κατά 20% και κατά 14%, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφωθούν στα  590 εκατ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 660 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Η τιμή – στόχος ορίζεται στα 24,8 ευρώ. 

ΔΕΗ (μεγάλη αξία, αλλά ευμετάβλητο σκηνικό): Η τρέχουσα αξία της μετοχής προσφέρει μεγάλη αξία, αλλά οι ανησυχίες για την προμήθεια του φυσικού αερίου και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (το β’ τρίμηνο του 2023) ενδεχομένως να «κλειδώσουν» την εν λόγω αξία έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα. Γι’ αυτό, η χρηματιστηριακή εταιρεία υποβαθμίζει την τιμή στόχο στα 10,1 ευρώ.  

Τέρνα Ενεργειακή (ένα πρωτάθλημα μόνη της): Η αναθεωρημένη τιμή – στόχος των 20 ευρώ εδράζεται α) στη θεμελιώδη αποτίμηση τόσο της τρέχουσας δυναμικότητας σε ΑΠΕ, όσο και των υπο ανάπτυξη projects έως το 2025 (3,3 GW) και β) στη στρατηγική αποτίμηση που λαμβάνει υπόψη την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας έως το 2030 (επιπλέον 3,1 GW).  

Διυλιστήρια (χρυσή εποχή, πιεσμένη αποτίμηση): Παρότι το ισοζύγιο ζήτησης – προσφοράς αναμένεται να αμβλυνθεί από το δ’ τρίμηνο του 2022 και μετέπειτα, τα επίπεδα αποτίμησης είναι πολύ ελκυστικά, καθώς η τιμή των μετοχών βρίσκεται στο όριο της ανάκαμψης από την εποχή της Covid, ενώ το θετικό περιθώριο διύλισης θα συνεχιστεί το επόμενο 12μηνο. Ως εκ τούτου, η τιμή – στόχος για τη Motor Oil αναβαθμίζεται στα 22,5 ευρώ και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,6 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Mega deal: Συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica

Το… θαύμα της Νίκης, το ναυάγιο της Αριάδνης, οι Μπάκοι καναλάρχες και ο (επιτέλους) νέος Αναπτυξιακός

Μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας (πίνακας)