Αγορές

Evergrande: Άνοδος πάνω από 17% για τη μετοχή μετά τη «βουτιά»

  • newsroom


Τι θα κρίνει το μέλλον του κινεζικού κολοσσού – Η κινεζική «ένεση» ρευστότητας στις τράπεζες

Οι μετοχές της Evergrande επέστρεψαν σε ανοδική πορεία, έπειτα και από τη συμφωνία που πέτυχε ο κινεζικός κολοσσός χθες για την πληρωμή των τόκων δύο ομολόγων.

Οι μετοχές της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν άνοδο πάνω από 17%. Αυξήθηκαν μάλιστα πάνω από 32% νωρίτερα στη συνεδρίαση, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δέκα χρόνια αναφέρει το Investing.

Το πρωί της Πέμπτης, οι μετοχές των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων σημείωσαν «άλμα» 15,14%, αναφέρει το CNBC.

Η κύρια παραγωγική μονάδα της China Evergrande, ο όμιλος Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων ομολόγου που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι σήμερα Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Όμως ο γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων, με έδρα τη Σεντζέν, απέχει πολύ από το να έχει επιλύσει το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψη του συνολικού ύψους του χρέους του.

Σήμερα λήγει η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και η Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις της.

Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες.

Η ένεση ρευστότητας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε μάλιστα σε ένεση ρευστότητας ύψους 13,91 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να καθυσηχάσει τους επενδυτές.

Εκτός από την προσπάθεια να περιορίσουν τις ανησυχίες της αγοράς, οι αρχές τείνουν επίσης να ανοίξουν τις στρόφιγγες προς το τέλος του τριμήνου λόγω της αυξημένης ζήτησης μετρητών από τις τράπεζες. Οι τράπεζες πρέπει επίσης να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια πριν από τις διακοπές του Οκτωβρίου.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.

To ΔΝΤ «Παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε την Τρίτη ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις γύρω από τον Evergrande, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του τα εργαλεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο τα προβλήματά του να πυροδοτήσουν «συστημική κρίση».

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκοπινάθ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας και υπογράμμισε πως η ενδεχόμενη πτώχευσή της θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασιατικού γίγαντα.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή η μάχη με κόμματα, τραπεζίτες και ΤτΕ για περισσότερα δάνεια στην αγορά

Κορωνοϊός – Σχολεία: Πάνω από 6.000 κρούσματα σε παιδιά τις πρώτες 10 μέρες λειτουργίας (vid)

Κομισιόν: Οι καταναλωτές χρειάζονται μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις στο ρεύμα