Διχασμένα εμφανίστηκαν τα μέλη της FOMC, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve, αναφορικά με το πως θα πρέπει να κινηθούν τα επιτόκια. Η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 2-3 Μαϊου αποτυπώνουν τη διάσταση απόψεων, καθώς κάποια στελέχη στάθηκαν στην ανάγκη για επιπλέον αυξήσεις, ενώ άλλα επεσήμαναν πως η επιβράδυνση της οικονομίας θα περιορίσει την ανάγκη για επιπλέον νομισματική σύσφιγξη.

Η απόφαση να προχωρήσουν σε μια ακόμη μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ήταν ομόφωνη. Οι διαφορετικές απόψεις είχαν να κάνουν με την… επόμενη ημέρα, ήτοι τα αμέσως επόμενα βήματα ξεκινώντας δηλαδή από την επικείμενη συνεδρίαση, στα μέσα Ιουνίου.

«Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν γενικά αβεβαιότητα για το πόση ακόμη σύσφιγξη της πολιτικής είναι απαραίτητη. Πολλοί συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές οι επιλογές μετά από αυτό το συμβούλιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Έτσι, «κάποια μέλη» έκριναν πως η πρόοδος στο μέτωπο της μείωσης του πληθωρισμού είναι «απαράδεκτη αργή» και απαιτεί επιπλέον αυξήσεις. Ωστόσο «αρκετά» ακόμη μέλη της FOMC στάθηκαν στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της οποίας «επιπλέον περιοριστική πολιτική, μετά τη συνεδρίαση αυτή, μπορεί να μην είναι απαραίτητη».

Κοινώς, τα πρακτικά δείχνουν την πλάστιγγα να γέρνει προς την μεριά μιας λιγότερο επιθετικής πολιτικής στο εξής!

Σημειωτέον ότι τα πρακτικά δεν κατονομάζουν πόσα μέλη και ποια μέλη συγκεκριμένα τάχθηκαν σε κάθε πλευρά.

Πάντως με δεδομένες τις ισορροπίες αυτές, το συμβούλιο ψήφισε υπέρ της αφαίρεσης από το τελικό ανακοινωθέν της συνεδρίασης της φράσης-κλειδί, που περιλαμβανόταν σταθερά στις ανακοινώσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ότι μπορεί να απαιτηθεί επιπλέον σύσφιγξη της πολιτικής. Ήταν, πράγματι, ένα στοιχείο που οι αναλυτές και οι αγορές παρατήρησαν αμέσως και επεσήμαναν ως σήμα πιθανής παύσης.

Από τα πρακτικά γίνεται σαφές ότι η Fed υιοθετεί πλέον μια προσέγγιση που θα καθιστά τις κινήσεις της πιο εξαρτημένες από την ροή των στοιχείων. Ήταν κάτι που έχουν αναφέρει πολλά μέλη του συμβουλίου και σε νεότερες δηλώσεις τους, τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό αφήνει ανοιχτό και το σενάριο μιας προσωρινής παύσης της αύξησης των επιτοκίων, έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα περιοριστικής πολιτικής και την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Πάντως, σχεδόν όλα τα μέλη εξέφρασαν έντονη επιφυλακτικότητα, αν όχι καθαρά αρνητική στάση, έναντι της πιθανότητας μιας περικοπής των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Επιπλέον, τα πρακτικά δείχνουν ότι τα μέλη της FOMC ξόδεψαν μεγάλο μέρος της συνεδρίασης συζητώντας ειδικά τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως με επίκεντρο τις μικρές περιφερειακές τράπεζες. Το συμβούλιο, λοιπόν, υπογράμμισε τη βούληση και ετοιμότητα του να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στα χέρια του προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το σύστημα θα έχει επαρκή ρευστότητα για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Στο συμβούλιο του Μαρτίου, είχε επισημανθεί ότι η σύσφιγξη των πιστωτικών δεδομένων λόγω της τραπεζικής κρίσης θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία ακόμη και σε ύφεση. Η εκτίμηση αυτή επαναλήφθηκε το Μάιο, αλλά με εκτίμηση για μικρότερο αντίκτυπο.

Διαβάστε ακόμη

Καζίνο Ρίου: Απέρριψε το δικαστήριο τα μέτρα προστασίας – Ένα βήμα πριν από την ανάκληση της άδειας

Κομισιόν: «Θετική ψήφος» για τη μετα-μνημονιακή πρόοδο της οικονομίας – «Καμπανάκι» για οφειλές και δαπάνες (upd)

Ρουμπινί: Η συμφωνία για το αμερικανικό χρέος μπορεί να επιτευχθεί την τελευταία στιγμή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ