Αγορές

Φωνάζει ο Ερντογάν για Καστελόριζο, για να μην ακούει τον θόρυβο της λίρας που γκρεμίζεται!

  • newsroom


Έντονες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα από το πρωί - «Καίει» δολάρια από το πρωί η τουρκική κεντρική τράπεζα για να «φρενάρει» την πτώση

Την ώρα που ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύει απειλές κατά πάντων για να εκτρέψει την προσοχή από μια οικονομία που παρουσιάζει την πλέον επικίνδυνη φούσκα του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα εντείνονται:

Ένα κοκτέιλ από αρνητικά οικονομικά νέα (ύφεση της τουρκικής οικονομίας) και γεωπολιτικές εντάσεις (αυξηση αντιπαράθεσης με Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο) έχουν επιβαρύνει το κλίμα.

Από τις 9 το πρωί το τουρκικό νόμισμα, το οποίο είναι ήδη σε επικράτεια ιστορικών χαμηλών έναντι του δολαρίου, είδε ισχυρές πιέσεις που έριξαν σε ελάχιστα λεπτά την ισοτιμία του με το δολάριο (USDTRY) από το 7,3195 (7,3 λίρες για ένα δολάριο) στο 7,3745 (σχεδόν 7,4 λίρες).

Η τουρκική κεντρική τράπεζα κατ’εντολή Ερντογάν παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος αξιοποιώντας κάθε τέχνασμα δημιουργικής λογιστικής προκειμένου να στηρίξει την ισοτιμία της (είναι οι καθοδικές γραμμές στο παραπάνω διάγραμμα).

Ωστόσο είναι ένας αγώνας που το τουρκικό νόμισμα χάνει καθώς η μακροπρόθεση τάση δείχνει σε περαιτέρω υποχώρηση.

Δείτε στο παρακάτω διάγραμμα την αντίστροφη ισοτιμία (TRYUSD) που παρουσιάζει πιο εύληπτα την κατάρρευση του νομίσματος την τελευταία τετραετία, δηλαδή μετά το «αποτυχημένο πραξικόπημα» που σηματοδότησε τη νέα και πλέον επικίνδυνη φάση διακυβέρνησης από ένα πανίσχυρο Ερντογάν:

Η λίρα υποτιμάται ακόμα πιο έντονα σε σχέση με το ευρώ.

H αξία μίας τουρκικής λίρας έχει υποχωρήσει στα 11 λεπτά του ευρώ, ενώ πριν από πέντε χρόνια ήταν 33 λεπτά, ενώ πριν δέκα χρόνια 50 λεπτά. Δηλαδή το 2010 ένας Τούρκος ήθελε δυο λίρες να αγοράσει ένα ευρώ ενώ σήμερα θέλει εννιά.