Μια εταιρεία έτοιμη να χρεοκοπήσει, μια ομάδα μικροεπενδυτών και μια αμερικανική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χρηστών ένωσαν δυνάμεις κι έκαναν τα μεγάλα hedge funds να χάσουν τον ύπνο τους και μαζί μερικά δισεκατομμύρια.

Η GameStop, μια εταιρεία λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών, από εκεί που ήταν έτοιμη να καταρρεύσει με την τιμή της μετοχής της έναν μήνα πριν στα 2,54 δολάρια, τον Ιανουάριο του 2021 εκτινάχθηκε στα 468 δολάρια – καταγράφοντας μια άνοδο 1.650%. Αυτό στοίχισε ακριβά σε θεσμικά funds που είχαν στοιχηματίσει στην «εξαφάνιση» της μετοχής και έκανε πλούσιους κάποιους μη μυημένους της Wall Street. Ωστόσο, με το που μπήκε ο Φεβρουάριος, το κλίμα γύρισε και η μετοχή της GameStop άρχισε να ξεφουσκώνει. Χθες έφτασε να χάνει 50% ενώ βαριές απώλειες κατέγραψαν η μετοχή της AMC που επίσης έκανε ράλι, οι τιμές του αργύρου και εταιρείες εξόρυξης αργύρου.

Αυτό κατόπιν παρέμβασης από την Robinhood και άλλους brokers που έθεσαν περιορισμούς στον αριθμό ευμετάβλητων μετοχών, όπως GameStop, AMC, Express και Nokia, που μπορούν να αγοράσουν οι μικροεπενδυτές κάθε φορά.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το ασήμι που την Τρίτη υποχώρησε κατά 7% από τα υψηλά 8ετίας που κατέγραψε νωρίτερα, καθώς η προσπάθεια των μικροεπενδυτών να αυξήσουν την αξία του ξεφούσκωσε μαζί με μετοχές όπως της GameStop. Tη Δευτέρα η τιμή του μετάλλου ενιχύθηκε κατά 13% ξεπερνώντας τα 30 δολ/ουγγιά.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η γρήγορη ανατροπή της τιμής του αργύρου είναι ενδεικτική της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι μικροεπενδυτές στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την τιμή.

Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη συνέχεια σε τέτοιου είδους μετοχές ή στην τιμή του αργύρου, η «μαρίδα» των επενδυτών είναι μια αδιαμφισβήτητη δύναμη που θα γίνει υπολογίσιμη αργά ή γρήγορα εντός της Wall Street.

Παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι έντονα σορταρισμένες μετοχές θα ξανακάνουν ράλι. Χθες Τρίτη, ο Μαρκ Κιούμπαν παρακίνησε τα μέλη της κοινότητας WallStreetBets της Reddit’ να παραμείνουν σε μετοχές όπως της GameStop.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν funds και μεγάλοι παίκτες που έχουν σορτάρει αυτή τη μετοχή ξανά, νομίζοντας ότι είναι εξυπνότεροι από οποιονδήποτε στο WallStreetBets», ανέφερε ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks και επενδυτής του Shark Tank. «Ξέρω ότι δεν θα σας αρέσει να το ακούτε αυτό, αλλά όσο πιο χαμηλά πάει (η μετοχή), τόσο πιο δυνατό θα γίνει το WallStreetBets αγοράζοντας ξανά αυτή τη μετοχή».

Εξάλλου, οι μικροεπενδυτές απέδειξαν ότι μπορούν να πιέσουν τα hedge funds και είναι πιθανό να στρέψουν τη προσοχή τους και σε άλλες μετοχές και εμπορεύματα που νομίζουν ότι θα ενισχυθούν στην συνέχεια (όπως έγινε με το ασήμι).

Όπως επισημαίνει και ο Κερίμ Ντράλλι, CEO και ιδρυτής της εφαρμογής trading Invstr, τέτοιου είδους επενδύσεις δεν θα εξαφανιστούν. Πρόκειται για μια πανίσχυρη τάση και είμαστε μόνο στην αρχή. Ο κόσμος έχει μεγαλύτερη πληροφόρηση και μεγαλύτερη δύναμη πλέον.

Οι αγορές περνούν στον έλεγχο των νεότερων επενδυτών

Ολο και νεότεροι επενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν και να πωλούν μετοχές. Όπως αναφέρει το CNN, η άνοδος δημοφιλών «χαρτιών», όπως της Tesla (και της Beyond Mea), οφείλεται εν μέρει στην είσοδο των millenials και της Generation Z που επενδύουν σε brands που γνωρίζουν και τους αρέσουν. Καταλαβαίνουν καλύτερα τις τάσεις της εποχής γιατί συνήθως είναι οι ίδιοι που δημιουργούν αυτά τα νέα trends. Πολλοί από αυτούς βγάζουν λεφτά και αυτό εξοργίζει τα hedge funds, που βλέπουν τη «μαρίδα» να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι και να παίρνει κομμάτι της πίτας.

Ωστόσο, ένας αριθμός βετεράνων επενδυτών της Wall Street ανησυχεί ότι η ιστορία με τους μικροεπενδυτές δεν θα έχει καλό τέλος.

Γι’ αυτούς, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες ξυπνά εφιαλτικές μνήμες, όπως την κατάρρευση των μετοχών τεχνολογίας το 2000 – δείγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν οι μικροεπενδυτές ενθουσιάζονται υπέρ το δέον και αγνοούν θεμελιώδη μεγέθη, όπως πωλήσεις και κέρδη εταιρειών. Για να μην αναφέρουμε τις αποτιμήσεις τους…

Τότε η φρενίτιδα ξεκίνησε από μήνύματα που ανέβαιναν σε πλατφόρμες όπως το Raging Bull και το Yahoo Finance (κάτι ανάλογο με το Reddit και το Twitter σήμερα)

Εάν όμως ο μέσος επενδυτής καταστραφεί από μετοχές όπως της GameStop, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη εμπιστοσύνη στη Wall Street και στην ευρύτερη αγορά. Κάποιοι μπορεί να σπεύσουν να ξεφορτωθούν όλες τις μετοχές που κατέχουν, όπως έκαναν πολλοί μετά το κραχ του 2000 ή το 2008 με την Lehman Brothers – στην απαρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ποιες είναι οι διαφορές από το κραχ του 2000

Είκοσι χρόνια πριν, δεν είχε συμβεί ακόμα η παγκόσμια κρίση. Τα social media και το ελεύθερο online trading δεν ήταν τόσο πανταχού παρόντα όπως είναι σήμερα.

Τώρα ο μέσος επενδυτής μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικό trading και με οικονομικά αποδοτικό τρόπο χάρη σε εταιρείες – μεσάζοντες που δεν επιβάλλουν χρέωση όπως η Robinhood – μια κίνηση που ουσιαστικά ανάγκασε όλες τις άλλες μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες να μειώσουν τις προμήθειές τους.

Επίσης, η άνοδος της τμηματικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή η κατοχή ενός καθορισμένου ποσού σε δολάρια μιας υψηλής τιμής μετοχής όπως της Amazon ή της Alphabet) και η δημοτικότητα των ETFs διευκολύνουν τους επενδυτές να αγοράσουν μικρά κομμάτια από πολλές μετοχές.

Και τα «μεγάφωνα» του Reddit είναι πολύ πιο δυνατά και πολύ πιο επιδραστικά από τις παλιές πλατφόρμες ανταλλαγής απόψεων της δεκαετίας του 90.

Τώρα, όπως λέει, ο Γκαστ Κέπλερ, ιδρυτής και CEO της BlackBoxStocks, τα social media αυξάνουν την ικανότητα ομάδων επενδυτών να κινηθούν συντονισμένα και να μοιράζονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

«Έχω σεβασμό προς όσους είδαν τι συνέβαινε, πώς λειτούργησε και το εκμεταλλεύτηκαν. Αλλά τι αξία έχει δημιουργηθεί;»

Οι μετοχές όπως της GameStop και της AMC δεν αυξάνουν την αξία τους επειδή παράγουν υψηλά έσοδα και κέρδη, πληρώνουν μεγάλα μερίσματα ή προσθέτουν δύναμη στην οικονομία δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αλλά εδώ κάπου χάνεται το νόημα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράζουν μόνο μεγάλες εταιρείες blue chip. Μερικοί επενδυτές δεν θέλουν να αγοράζουν ασφαλέστερα, παθητικά οργανωμένα κεφάλαια και θέλουν να ρισκάρουν.

«Οι μεμονωμένοι επενδυτές πιστεύεται ότι συχνά αποφεύγουν τον κίνδυνο. Αλλά δεν είναι όλοι έτσι», αναφέρει ο Τζος Γουάιτ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt και πρώην οικονομολόγος της SEC. «Μερικοί έχουν προτίμηση για αυτό που μοιάζει περισσότερο με λαχειοφόρο αγορά».

«Μπορεί να χάνουν συχνά, αλλά κάθε τόσο θα πιάνουν το τζακ ποτ, όπως έγινε με την GameStop. Όσο υπάρχει ευκαιρία για ένα μεγάλο χτύπημα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να παίζουν».

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως ανατέλλει στον ορίζοντα μια καινούργια πραγματικότητα με πρωταγωνιστές τη γενιά των millennials, που βάζουν τους νέους – ανορθόδοξους για πολλούς – κανόνες στη χρηματιστηριακή σκακιέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται 3+1 ανατροπές για διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων

Θεόφιλος Πριόβολος: Επενδύει στην ανάπτυξη drones και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για μεταφορές

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία πληρωμής – Προσοχή στα «τσουχτερά» πρόστιμα